Neljälle ampumaurheilijalle URA:n opiskeluapuraha
10.12.2020 klo 19:22
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Skeetin SM-kultaa voittanut Tommi Takanen on yksi URA-säätiön apurahan saaneista ampumaurheilijoista. (Kuva: Lassi Palo)

Samuli Ahokas, Pauliina Frilander, Emmi Hyrkäs ja Tommi Takanen ovat saaneet Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön (URA) myöntämän opiskeluapurahan lukuvuodelle 2020-21.

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön (URA) myöntämien opiskeluapurahojen jakotilaisuus pidettiin torstaina webinaarina.

– Säätiön alkuvuosina apurahan saaneet saivat Urho Kekkoselta kutsun Mäntyniemeen, ja sittemmin apurahoja on jaettu muun muassa Eduskunnassa, Urheilumuseossa ja viime vuonna uudessa musiikkimuseo Famessa. Nyt juhlapäivää vietetään koronaviruspandemian pakottamana verkossa, sanoi URA-säätiön puheenjohtaja Tuuli Merikoski avauspuheenvuorossaan.

Säätiö jakoi apurahoja nyt jo 49. kerran. Opiskeluapurahoja jaettiin tänä vuonna kaikkiaan 194 urheilijalle lukuvuodelle 2020-21. Apurahan saajien joukossa on 117 naista ja 77 miestä. Saajat edustavat 51 urheilulajia.

– Hakijoita oli tänä vuonna ennätysmäärä, ensimmäisen kerran yli 500 eli tarkalleen 505. Yksi syy on varmasti korona, joka on iskenyt kovaa myös urheiluun ja urheilijoihin. Nyt on tärkeää kehittää omaa osaamistaan ja turvata siten tulevaisuutta, Merikoski sanoi.

Vuosi sitten apurahaa haki 370 urheilijaa.

Täyden apurahan suuruus on 3000 euroa. Apuraha voidaan myöntää myös puolikkaana (1500 euroa) koko lukuvuodeksi tai vain syys- tai kevätlukukaudeksi. Apurahan saajien joukossa on 161 aktiiviurheilijaa ja 33 urheilu-uransa lopettanutta. Urheiluakatemiaan kuuluu 143 saajaa. Apurahan saaneista 90 opiskelee yliopistossa, 60 on amk-opiskelijoita ja 23 opiskelee ammatillisessa oppilaitoksessa.

Neljä urheiluampujaa sai opiskeluapurahan. He ovat Samuli Ahokas (skeet), Pauliina Frilander (kiväärI), Emmi Hyrkäs (kivääri) ja Tommi Takanen (skeet) – 1500 euroa kukin.

Takanen on saanut opintovapaata työstään Kaakon kaksikon tilapalvelupäällikkönä opiskellakseen insinöörin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ympäristöteknologiasta. Hän opiskelee Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.

– Taloudellisen tuen merkitys on aina suuri käytännön elämän ja huippu-urheilijan arjen rakentamisessa. Myös henkinen merkitys on suuri: urheilija on huomiotu, Takanen sanoi URA:n videohaastattelussa.

– Tarvitsen ympäristöteknologiaa nykyisessä työssäni. Mutta on minulla valtava tiedonjano, ja tykkään oppia uutta. Saan keväällä paperit ulos, Takanen kertoi.

Petri Kokko, entinen huipputaitoluistelija, kannusti puheenvuoronsa lopuksi apurahan saaneita urheilijoita siteeraamalla portugalilaista runoilijaa Fernando Pessoaa: ”Pane kaikki mitä olet, pienimpäänkin mitä teet. Kuu mahtuu lampeen, koska se paistaa niin korkealta.”

URA perustettiin presidentti Urho Kekkosen toimesta vuonna 1972. Säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammattienvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä ja pyrkiä turvaamaan aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden koulutustausta.

URA:n opiskeluapurahat lukuvuodelle 2020-2021

Ampumaurheilu
Samuli Ahokas, skeet 1500 e (Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen urheiluakatemia, Ala-Hämeen Ampujat)
Pauliina Frilander, kivääri 1500 e (Tampereen yliopisto Tampereen urheiluakatemia, Pieksämäen Seudun Ampujat)
Emmi Hyrkäs, kivääri 1500 e (LAB-ammattikorkeakoulu, Etelä-Karjalan urheiluakatemia, Simpeleen Hahlo)
Tommi Takanen, skeet 1500 e (Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Lahden Ampumaseura)

Aiheesta lisää täällä.

// Päivitetty pe 11.12. klo 11.00 apurahan saaneiden ampumaurheilijoiden määrä neljäksi (lisätty Pauliina Frilander) ja kaikkien urheilijoiden opiskelupaikat ja seurat. Opiskeluapurahojen jakotilaisuus pidettiin torstai-iltapäivänä. Ampumaurheiluliitto sai eilen uutisoidut kolme nimeä URA-säätiöstä illalla tekstiviestillä. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että myös Frilander on saanut URA:n opiskeluapurahan. //