Kymmenelle ampumaurheilijalle kesälajien urheilija-apuraha
20.1.2021 klo 16:10
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kymmenen ampumaurheilijaa on saanut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon myöntämän kesälajien valmennus- ja harjoitteluapurahan. Satu Mäkelä-Nummela sai suurimman eli 20 000 euron apurahan.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) on myöntänyt kesälajien valmennus- ja harjoitteluapurahat. Kaikkiaan 162 urheilijaa saa yhteensä 1 424 000 euroa. Suurimman eli 20 000 euron apurahan saa kaksikymmentä urheilijaa. Lisäksi 43 urheilijaa saa 10 000 euron ja 99 urheilijaa 6 000 euron suuruisen apurahan.

Määrällisesti eniten apurahoja myönnettiin yleisurheiluun (40).

Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela sai ainoana ampumaurheilijana suurimman apurahan. Hänet on nimetty Suomen joukkueeseen Tokion olympialaisiin.

Apurahan myöntämisessä huomioidaan urheilijan tuloskehitys ja mahdollisuudet tulevaan menestykseen arvokilpailuissa.

– Koronapandemiasta johtuen lähes kaikki urheilun arvokisat ja kansainväliset tapahtumat, Tokion olympialaiset sekä paralympialaiset mukaan lukien, siirrettiin vuodelle 2021. Tämän seurauksena urheilijoiden näytöt ja kilpailusuoritukset useassa lajissa ovat jääneet antamatta. Tämä on otettu huomioon apurahavalmistelussa, Saarikko sanoo OKM:n tiedotteessa.

– Apurahojen tavoitteena tulee olla se, että niillä voidaan nykyistä paremmin tukea nuorten urheilijoiden toimeentuloa ja tavoitteellista valmentautumista kansainväliselle tasolle, Saarikko jatkoi.

20 000 euron suuruinen apuraha on tarkoitettu ehdottomalla ja vakiintuneella kansainvälisellä huipulla oleville olympia- tai paralympialajien yksilöurheilijoille. Apuraha voidaan harkinnalla myöntää myös välittömän ja erityisen mitalipotentiaalin omaavalle nuorelle, uransa vahvassa kehitysvaiheessa olevalle urheilijalle.

10 000 euron suuruinen apuraha voidaan myöntää sellaisille yksilölajien urheilijoille, jotka ovat kansainvälisissä arvokilpailuissa tai muissa vastaavissa kansainvälisissä kilpailuissa vakiinnuttaneet tasonsa 16 parhaan joukkoon olympialajeissa ja kahdeksan parhaan joukkoon paralympialajeissa. Heidät arvioidaan tulevaisuuden pistesijaurheilijoiksi olympialajeissa ja mitaliurheilijoiksi paralympialajeissa.

6 000 euron suuruinen apuraha on tarkoitettu yksilö- ja joukkuelajien urheilijoille, jotka urheilu-uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi (lähtökohtaisesti nuoret urheilijat). Urheilijan menestyspotentiaalia arvioidaan vertaamalla hänen tulos- ja suoritustasoaan aikuisten kansainväliseen tasoon.

Esitykset apurahojen saajista tekee Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien.

Kesälajien urheilija-apurahat 2021

Ampumaurheilu

20 000 euroa: Satu Mäkelä-Nummela, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
10 000 euroa: Eetu Kallioinen, skeet (Ala-Hämeen Ampujat), Juho Kurki, kivääri (Kankaanpään Ampumaurheilijat), Oskari Kössi, skeet (Sibbo Skyttegille), Lari Pesonen, skeet (Ilomantsin Erämiehet)
6000 euroa: Cristian Friman, kivääri (Esbo Skytteförening), Matias Koivu, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Vili Kopra, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Aleksi Leppä, kivääri (Haminan Ampumaseura), Jarkko Mylly, kivääri (Haapajärven Ampumaseura)