EM-Osijek: Eetu Kallioiselle olympiamaapaikka ja EM-pronssia!
27.5.2021 klo 19:04

Tyytyväinen Eetu Kallioinen EM-finaalin jälkeen. (Kuva: Risto Aarrekivi)

Eetu Kallioinen saavutti miesten skeetissä olympiamaapaikan Tokioon ja EM-pronssia, kun ampumaurheilun EM-kilpailut jatkuivat torstaina Kroatian Osijekissa. ”Onnellinen fiilis”, Kallioinen sanoi heti kisan jälkeen.

Kroatian Osijekissa järjestettävissä ampumaurheilun EM-kilpailussa ammuttiin torstaina kuudes kilpailupäivä. Osijekissa kilpaillaan 10m ilma-aseiden lisäksi 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajeissa sekä haulikkolajeissa (skeet ja trap). EM-kilpailuissa ovat mukana miehet, naiset, pojat (M20) ja tytöt (N20). Viimeiset mitalit jaetaan 5. kesäkuuta.

Torstai oli vilkas suomalaispäivä, sillä peräti kuusitoista sinivalkoista kilpaili viidessä lajissa. Miesten ja naisten skeetissä ammuttiin torstaina toisen kilpailupäivän 50/125 kiekkoa ja finaalit.

Ja millainen päivä siitä tulikaan! Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) selvitti tiensä ensin miesten skeetin finaaliuusintaan, kun hän rikkoi peruskilpailussa 122 kiekkoa (24+24+25+24+25). Kallioinen uusi neljästä finaalipaikasta kuuden miehen kanssa. Hän voitti uusinnassa Venäjän Alexander Zemlinin ja Ison-Britannian Ben Llewellinin ja pääsi upeasti finaaliin.

Kyproksen Georgios Achilleos ja Italian Gabriele Rossetti tekivät peruskisan parhaan tuloksen 123.

Finaalissa pelin henki oli se, että Kallioisen piti voittaa joko Kyproksen Georgios Achilleos tai Saksan Vincent Haaga, joilla ei olympiamaapaikkaa vielä ollut. Italian ja Ranskan maapaikkakiintiö (2) oli jo täynnä.

Finaalin aikana Osijekissa oli hyvät olosuhteet ja 23 astetta lämmintä. Kallioinen ampui tasaisen varmasti ja oli 34 kiekon jälkeen toisena. Kun 40 kiekkoa oli ammuttu, Kallioisen EM-mitali ja olympiamaapaikka Tokioon varmistuivat, koska Haaga putosi kilpailusta ja sijoittui neljänneksi.

Lari Pesonen oli ampunut aiemmin Suomelle maapaikan miesten skeetissä. Suomi saa siten kaksi ampujaa miesten olympiaskeetiin. Achilleos nappasi toisen EM-Osijekissa jaossa olleen paikan Tokioon.

– Olo on nyt onnellinen! Paremminkin olisi voinut mennä eli saada kultaa tai hopeaa, mutta hyvä päivä joka tapauksessa. Pronssi tuntuu hyvältä, Kallioinen sanoi.

Kallioinen sai siis lopulta pronssia, kun hän putosi kisasta 50 kiekon jälkeen (45). Achilleos ja Italian Gabriele Rossetti jatkoivat kamppailuaan voitosta. Rossetti voitti lopulta Euroopan mestaruuden numeroin 55-53.

Kallioinen täytti viime sunnuntaina 23 vuotta. Hän teki poikien skeetin maailmanennätyksen (124) Italiassa vuonna 2015 järjestetyissä MM-kilpailuissa ja sijoittui finaalissa viidenneksi. Kallioinen saavutti samana vuonna poikien EM-hopeaa. Kaksi vuotta sitten Lahdessa järjestetyssä maailmancupissa hän oli jo lähellä saavuttaa maapaikan Tokioon, kun hän sijoittui neljänneksi.

Suomen edellinen miesten skeetin arvokisamitali oli vuodelta 2015, jolloin Marko Kemppainen oli kolmas Bakussa järjestetyissä Euroopan kisoissa. Kemppainen sai EM-pronssia 2006 ja Kallioisen valmentajana toimiva Timo Laitinen samanvärisen EM-mitalin vuotta aiemmin.

Tommi Takasen (Lahden Ampumaseura) tulos oli 116 (21+23+25+24+23), jolla hän sijoittui 35:nneksi. Timo Laitisen (Sibbo Skyttegille) tulos oli 114 (23+24+22+22+23) ja sijoitus 53:s.

Naisten skeetissä Heidi Hämäläinen (Sibbo Skyttegille) oli 20:s, kun hän teki tuloksen 112 (22+22+23+21+24). Kilpailun toinen suomalainen oli Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat), jonka tulos oli 110 (21+21+21+23+24) ja sijoitus 30:s. Finaaliraja oli 118.

Italian Chiara Cainero oli avauspäivän jälkeen kisan kärjessä, ja hän piti asemansa peruskilpailun loppuun asti tuloksellaan 122. Finaalissa hän jatkoi samaa tahtia ja vei voiton kahden pisteen erolla Venäjän Zilia Batyrshinaan (50-48).

Kaksi jaossa ollutta olympiamaapaikkaa menivät Batyrshinalle ja Ison-Britannian Amber Hillille.

Suomi sijoittui poikien skeetin joukkuekilpailussa viidenneksi. Joukkueessa ampuivat Oskari Lehtimäki (Honkajoen Seudun Ampujat), Ukko-Pekka Mäkinen (Tornionseudun Ampujat) ja Juha-Pekka Vähätalo (Honkajoen Seudun Ampujat). Suomen tulos oli 474, kun Mäkinen rikkoi 160, Lehtimäki 160 ja Vähätalo 154 kiekkoa. He kirjasivat tänään tulokset 23+23, 23+24 ja 21+23.

Kypros oli peruskilpailun paras tuloksellaan 502, joka on uusi junioreiden Euroopan ennätys. Se kohtasi kultamitaliottelussa peruskisan kakkosen Italian (489). Voitto meni lopulta Italiaan 6-4.

Tänä vuonna käyttöön otetun joukkuekilpailun formaatin mukaan peruskilpailun tuloksiin kirjataan jokaiselta ampujalta seitsemän sarjaa – henkilökohtaisen kilpailun viisi sarjaa ja tänään ammutut kaksi sarjaa (2×25) eli yhteensä 175 kiekkoa.

Skeetin lisäksi torstaina ammuttiin kaksi muutakin suomalaisilajia eli 50m pienoiskiväärin makuuasennon ja 50m pistoolin avoimet kilpailut, joihin osallistuivat miehet ja naiset.

Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo) oli paras suomalainen avoimessa ”piekkarin” makuun kilpailussa, kun hän nakutti taululle 619,2 pistettä. Hän oli 57:s. EM-kultamitali meni Norjan Henrik Larsenille, jonka voittotulos oli 628,8.

Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat) ja Karri Turunen (Nurmeksen Ampumaseura) edustivat Suomea avoimessa 50m pistoolin kilpailussa. Turunen oli 26:s (542) ja Kallio 27:s (540).

EM-Osijekin 10m ilmakiväärissä ja -pistoolissa kilpailee kaikkiaan 577 urheilijaa, jotka edustavat 52 maata. Startteja on 1194. 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajeihin sekä haulikkolajeihin osallistuu 896 urheilijaa. He edustavat 49 maata, ja startteja on yhteensä 1929.

Ampumaurheilun EM-kilpailut
20.5.-6.6. Osijek, Kroatia

Suomalaistuloksia ja -tilanteita to 27.5.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Gabriele Rossetti Italia 55 (123), 2) Georgios Achilleos Kypros 53 (123), 3) Eetu Kallioinen Suomi 45 (122/uusinta 11+1), 4) Vincent Haaga Saksa 35 (122/11+2), 5) Tammaro Cassandro Italia 22 (122/41), 6) Eric Delaunay Ranska 15 (122/40), 7) Aleksander Zemlin Venäjä 122/7, 8) Ben Llewellin Iso-Britannia 122/1, … 35) Tommi Takanen 116, … 53) Timo Laitinen 114. 76 osanottajaa.

Naisten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Chiara Cainero Italia 50 (122), 2) Zilia Batyrshina Venäjä 48 (120), 3) Amber Hill Iso-Britannia 38 (120), 4) Nadine Messerschmidt Saksa 31 (119), 5) Nadezha Konovalova Venäjä 23 (119), 6) Konstantia Nikolaou Kypros 15 (118), … 20) Heidi Hämäläinen 112, … 30) Marjut Heinonen 110. 44 osanottajaa.