Tokion olympialaisten ampumaurheilu alkaa lauantaina!
20.7.2021 klo 08:47
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Lari Pesonen (vas.), Satu Mäkelä-Nummela ja Eetu Kallioinen kuvattuina kesäkuussa Hälvälässä. (Kuva: Lassi Palo)

Tokion olympialaisten ampumaurheilu alkaa ensi lauantaina.

Tokion olympialaisten ampumaurheilu alkaa ensi lauantaina eli 24. heinäkuuta. Ensimmäisen päivän ohjelmassa ovat naisten 10m ilmakivääri ja miesten 10m ilmapistooli.

Tokion ampumaurheiluun osallistuu 356 urheilijaa, jotka edustavat 100 maata. Eniten osanottajia on naisten 10m ilmapistoolissa (53) ja naisten 10m ilmakiväärissä (49). Miesten lajeista eniten osanottajia on 10m ilmakiväärissä (47) ja 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (39).

Olympiamitaleista kilpaillaan 12 henkilökohtaisessa lajissa ja kolmessa parikilpailussa (10m ilmakivääri, 10m ilmapistooli ja trap).

Suomesta mukana on kolme ampumaurheilijaa: naisten trapissa Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) sekä miesten skeetissä Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) ja Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet). He matkustivat kisapaikalle viime viikonloppuna.

Mäkelä-Nummela kilpailee olympialaisissa nyt jo neljännen kerran. Hän voitti naisten trapin olympiakultaa Pekingissä 2008 ja sijoittui Lontoossa (2012) seitsemänneksi ja Rio de Janeirossa (2016) kymmenenneksi. Kallioinen ja Pesonen osallistuvat olympialaisiin ensimmäisen kerran.

Naisten trapiin osallistuu Tokiossa 26 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 19 maata. Kukaan edellisten kisojen eli Rio de Janeiron olympialaisten mitalikolmikosta ei ole Tokiossa. Naisten trapin voitti Riossa Australian Catherine Skinner. Uuden-Seelannin Natalie Rooney oli toinen ja Yhdysvaltain Corey Cogdell kolmas.

Miesten skeetissä kilpailee 30 ampumaurheilijaa. He edustavat 22 maata. Italian Gabriele Rossetti puolustaa Rion olympiavoittoaan Tokiossa. Sen sijaan Rion kaksi muuta mitalistia eli Ruotsin Marcus Svensson ja IOA:n Abdullah Al-Rashidi eivät ole Tokiossa mukana. Al-Rashidi kilpaili Riossa Kansainvälisen olympiakomitean lipun alla Kuwaitin olympiakomitean hyllytyksen takia.

Italia oli Rio de Janeiron olympialaisten ampumaurheilun mitalitaulukon ykkönen voitettuaan seitsemän mitalia – neljä kultamitalia ja kolme hopeaa. Saksa oli toinen neljällä mitalilillaan (kolme kultaa ja yksi hopea). Kiina oli mitalitaulukon kolmas. Sen saldo oli sama kuin Italian eli seitsemän, mutta kultamitaleja oli ”vain” yksi. Lisäksi se saavutti kaksi hopeaa ja neljä pronssia.

Riossa mitaleja saavutti kaikkiaan 19 maata. Se oli neljä maata vähemmän kuin edellisissä kisoissa Lontoossa 2012.

XXXII olympialaiset
23.7.-8.8. Tokio, Japani

Ampumaurheilu, suomalaisten ohjelma
(ajat Suomen aikaa)

Su 25.7. (5. kisapäivä)
3.30-10.00 Miesten skeet (Eetu Kallioinen ja Lari Pesonen)

Ma 26.7. (6. kisapäivä)
4.00-8.00 Miesten skeet (Eetu Kallioinen ja Lari Pesonen)
9.50 Finaali: Miesten skeet

Ke 28.7. (8. kisapäivä)
6.00-9.10 Naisten trap (Satu Mäkelä-Nummela)

To 29.7. (9. kisapäivä)
3.00-6.20 Naisten trap (Satu Mäkelä-Nummela)
8.30 Finaali: Naisten trap

Olympialaisten ampumaurheilun aikataulu täällä.