Tokio: Satu Mäkelä-Nummela: ”Hemmetti!”
29.7.2021 klo 07:00
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela neljänsissä olympialaisissaan Tokiossa. (Kuvat: Jesse Väänänen)

Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummelan neljäs olympiakilpailu päättyi 24. sijaan. Hänen tuloksensa Tokiossa oli 113, kun finaaliraja oli 120. ”Hemmetti. Ei voi olla totta, että tämä oli tällainen kilpailu”, hän kertoi päällimmäiseksi ajatuksekseen heti kisan päätyttyä.

Miesten ja naisten trap ovat vielä kesken Tokion olympialaisten ampumaurheilussa. Asakan paahtavalla ampumaradalla ammutaan tänään trapin peruskilpailujen viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaalit.

Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) voitti naisten trapin olympiakultaa Pekingissä 2008. Hän sijoittui Lontoossa (2012) seitsemänneksi ja Rio de Janeirossa (2016) kymmenenneksi. Kokenut arvokisakävijä päätti Tokion olympiaurakkansa 24. sijaan, kun hän rikkoi 113 kiekkoa (23+23+24+21+22). Finaaliraja oli 120.

Mäkelä-Nummela oli ensimmäisen päivän jälkeen 14. sijalla. Hän sanoikin, että ”alkuruoat olivat vähän heikot” ja jatkoi: ”Huomisen pääruoan pitää olla vähän ’ tukuisampaa’, jotta olisi jälkiruokavaihtoehtoja. Aika kaukana ollaan, joten veikkaan, että huomisten tulosten pitää olla hemmetin hyviä.”

Satu Mäkelä-Nummela.

Mäkelä-Nummela, 50, sanoi kilpailun jälkeen, että kun lähdettiin hakemaan pääruokaa, jouduttiinkin jälkiruokaan, joka olikin pannukakku.

– Alkupalat olisi pitänyt ottaa eilen vähän ahneemmin. Ensimmäisessä sarjassa oli kuin olisi tullut joku jäätikkö vastaan eikä se sulanut edes näissä helteissä. Se oli ihan karrrrmea alku!

– Aikaisemmin olen pystynyt palaamaan tuollaisten liian hätäisten lähtöjen jälkeen takaisinpäin, mutta nyt laukka vain jatkui. Hylkäys olisi varmasti tullut raviterminä. Tosissani sitä tein, mutta kun lähdön tekee liian nopeasti, ”tuplasta” ei ole mitään hyötyä.

Kun Mäkelä-Nummelalta kysyttiin, tiesikö hän tämän päivän ensimmäisen sarjan neljän ensimmäisen kiekon jälkeen, että finaalipaikka on menetetty, hän vastasi:

– Näenhän minä oman ryhmäni tulostaulun, ja jos joka kerta muut ovat minua parempia, pystyn sen helposti laskemaan. Jos ampui 23 tai 24, aina oli erän heikoin.

Mäkelä-Nummelta kysyttiin myös hänen viime hetkillä ammuntasuoritukseensa ja aseeseensa tekemistä muutoksista:

– Kun olisi vain hokannut ne aikaisemmin… Mutta kun kaikki ei tule mieleen. Silmän kanssa aika ei riittänyt, se aika jäi liian lyhyeksi. Onneksi aseen perä oli ihan joo. Pätkääkään en kadu, että rupesin muutoksia tekemään. Mistäs sitä vanha ihminen kaikkea enää hokaa, hän huokaisi suomalaistoimittajille.

– Kun tästä menee ja katsoo peiliin, sieltä se syy löytyy, koska radat ovat täällä luksusta ja kaikki samanlaisia, eikä sää voi enää paremmaksi tulla ja kiekko näkyy hyvin. Tulostaso onkin varmasti ihan hurja, Mäkelä-Nummela sanoi, kun peruskilpailu ei ollut vielä päättynyt.

Mäkelä-Nummela kertoi myös mikä oli hänen ensimmäinen ajatuksensa, kun hän oli ampunut Tokion olympialaisissa viimeisen laukauksensa:

– Hemmetti. Ei voi olla totta, että tämä oli tällainen kilpailu. Jonkun on oltava hännillä, ja nyt se oli minun kohtaloni.

Ampumaurheilussa aletaan jakaa olympiamaapaikkoja ensi vuonna Pariisin olympialaisiin, jotka järjestetään vuonna 2024. Mäkelä-Nummela aikoo olla pelissä mukana, ”jos on hengissä”.

– Alan katsoa kilpailukalenteria sen mukaisesti. En lopeta tähän huonosti menneeseen kilpailuun. Menen vuosi kerrallaan.

Avauspäivänä kaikki palaset osuivat kohdalleen Slovakian Zuzana Rehak Stefecekovalla, joka rikkoi ainoana kaikki 75 kiekkoa. Rehak Stefecekova, 37, aloitti toisen päivän samalla hurjalla tahdilla kuin mihin avauspäivä päättyi: kaikki kiekot rikki neljännessäkin sarjassa. San Marinon Alessandra Perilli oii toisena (98) ja Italian Silvana Stanco kolmantena (97). Tuloksessa 96 oli kaksi ja tuloksessa 95 neljä naista.

Rehak Stefecekova ampui lopulta täydellisen peruskilpailun, sillä hän rikkoi kaikki 125 kiekkoa. Perilli oli peruskisan toinen tuloksellaan 122. Stanco oli kolmas (121).

Rehak Stefecekovaa ei pysäyttänyt kukaan myöskään finaalissa. Unelmakilpailu, sillä hän saavutti nyt kolmannen olympiamitalinsa, joka tällä kerralla oli kultainen. Hänellä oli aiemmin olympialaisten hopeamitali niin Pekingistä 2008 kuin Lontoostakin 2012. Rehak Stefecekova voitti finaalissa Yhdysvaltain Kayle Browningin 43-42.

Kuten eilen kerrottiin, Rehak Stefecekova ei osallistunut Rio de Janeiron olympialaisiin (2016) ensimmäisen lapsensa syntymän vuoksi. Toinen lapsi syntyi vuonna 2019, jolloin Rehak Stefecekovalta jäivät väliin saman vuoden MM-kilpailut Italian Lonatossa.

Rehak Stefecekova toimi Tokion olympialaisten avajaisissa toisena Slovakian lipunkantajana.

Tokion olympialaisten ampumaurheilu on suomalaisten osalta nyt päättynyt. Eetu Kallioinen sijoittui maanantaina miesten skeetissä hienosti neljänneksi ja Lari Pesonen 28:nneksi.

Tokion ampumaurheilun viimeiset lajit ammutaan maanantaina 2. elokuuta.

XXXII olympialaiset (ampumaurheilu)
24.7.-2.8. Tokio, Japani

Tuloksia ja tilanteita to 29.7.

Naisten trap 125 kiekkoa + finaali 50 kiekkoa: 1) Zuzana Rehak Stefecekova Slovakia 43/OE (125/OE), 2) Kayle Browning Yhdysvallat 42 (120), 3) Alessandra Perilli San Marino 29 (122), 4) Laetisha Scanlan Australia 26 (121), 5) Silvana Stanco Italia 22 (121), 6) Penny Smith Australia 13 (120), …  24) Satu Mäkelä-Nummela 113. 26 osanottajaa.

Miesten trap 125 kiekkoa + finaali 50 kiekkoa: 1) Jiri Liptak Tshekki 43/uusinta 7 (124), 2) David Kostelecky Tshekki 43/6 (123), 3) Matthew Coward Holley Iso-Britannia 33 (123), 4) Jorge Orozco Diaz Meksiko 28 (122/uusinta 17), 5) Yu Haicheng Kiina 24 (123), 6) Abdulrahman Al Faihan Kuwait 18 (123), 7) Talal Al Rashidi Kuwait 122/16, 8) Aleksei Alipov ROC 122/10, 8) Alberto Fernandez Espanja 122/6, 10) Mauro di Filippis Italia 122/1, 11) Erik Varga Slovakia 122/1. 29 osanottajaa.

Naisten 25m urheilupistooli, 1. kilpailupäivä (tarkkuusosa): 1) Zorana Arunovic Serbia 296, 2) Anna Korakaki Kreikka 294, 3) Antoaneta Kostadinova Bulgaria 293, 4) Vitalina Batsarashkina ROC 292/13x, 5) Manu Bhaker Intia 292/9x, 6) Olena Kostevitsh Ukraina 292/9x, 7) Nino Salukvadze Georgia 291/14x, 8) Viktoria Tshaika Valko-Venäjä 291/11x. 44 osanottajaa.

Tokion olympialaisten ampumaurheilun tulokset löydät täältä.

// Artikkelia päivitetty klo 9.00: Lisätty miesten trapin peruskilpailu ja naisten urheilupistoolin tilanne. Klo 9.20: Lisätty tiedot ja tulokset naisten trapin finaalista. Klo 10.25: Lisätty miesten trapin tulokset. //