Tokio: Kimmo Yli-Jaskari: ”Huippu-urheilussa on kyse ammatin harjoittamisesta” 
30.7.2021 klo 06:34
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kimmo Yli-Jaskari naisten trapin harjoituksissa viime tiistaina. (Kuva: Lassi Palo)

”Huippu-urheilussa on kyse ammatin harjoittamisesta. Harrastamalla tulee ehkä ajoittain jonkinlaisia tuloksia, mutta pitkäjänteisesti hyvien tulosten saavuttaminen ja kv. arvokisoissa menestyminen vaatii erittäin voimakasta panostusta valmentautumiseen”, sanoo Suomen Olympiakomitean tarkkuuslajien lajiryhmävastaava Kimmo Yli-Jaskari. 

Kimmo Yli-Jaskari on kokenut urheilun ammattilainen, joka on toiminut eri tehtävissä huippu-urheilun parissa, myös Ampumaurheiluliitossa vuosina 1988-2000. Viimeksi kuluneiden vuosien ajan hän on ollut Suomen Olympiakomitean tarkkuuslajien lajiryhmävastaava eli hän on seurannut myös ampumaurheilua erittäin läheltä.

Yli-Jaskari oli Tokion olympialaisissa trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummelan mukana. Hän oli samassa roolissa myös edellisissä kesäolympialaisissa Rio de Janeirossa 2016. Yli-Jaskari on ollut olympialaisissa mukana vuonna 2000 Sydneyn kisoista lähtien eri rooleissa. Pekingin kisoissa vuonna 2008 hän oli Iso-Britannian ampujien valmentajana. Lukuisat muutkin muiden lajien arvokilpailut ovat tulleet tutuiksi.

– Tässä on kyse ammatin harjoittamisesta eikä harrastuksesta, Yli-Jaskari sanoi painokkaasti, kun suomalaiset olivat päättäneet kilpailunsa Asakan ampumaradalla.

– Huippu-urheilussa on kyse pitkän ajan vahvasta panostuksesta kaikilla osa-alueilla. Urheilijalla täytyy olla tietysti lajiin lahjakkuutta, mutta yksi osa lahjakkuutta on armoton tahto ja motivaatio.

Yli-Jaskari mainitsee tuoreimpana esimerkkinä skeetissä upeasti neljänneksi sijoittuneen Eetu Kallioisen, joka 23-vuotiaana kilpaili nyt ensimmäisen kerran olympialaisissa ja osoitti jälleen olevansa kova kilpailija. Kallioinen sijoittui kolmanneksi toukokuun lopussa Kroatian Osijekissa järjestetyissä EM-kilpailuissa.

Yli-Jaskarin mukaan Kallioinen on silmiinpistävän lahjakas ampuja myös muissa haulikkolajeissa. Monilahjakkuus, hän sanoo.

– Eetulla on kova asenne ja motivaatio sekä voittamisen tahto yhdistettynä kovaan harjoitteluun. Lisäksi lajiliiton, Olympiakomitean, Puolustusvoimien ja Opetus- ja kulttuuriministeriön tuet ovat antaneet Eetulle mahdollisuuden harjoitella vieläkin enemmän – unohtamatta kotiseuraa Ala-Hämeen Ampujia.

– Oma tie on vain alussa raivattava ja taklattava muun muassa taloudelliset esteet ja haasteet. Kovalla työllä se palkintokin tulee. Täytyy vain olla valmis maksamaan ”hinta”, Yli-Jaskari mukailee englanninkielistä sanontaa ”you must be willing to pay the price”.

Yli-Jaskari mainitsee toisena esimerkkinä trap-ampuja Vesa Törnroosin, joka heittäytyi turvallisesta siviilityöstään huippu-urheilijan uralle – ja selvitti tiensä Rio de Janeiron olympialaisiin. Lupaavasti alkanut olympiaura kuitenkin katkesi vakavaan sairastumiseen. Törnroos kuoli keväällä 2020.

– Uskon vahvasti, että ”Vesku” olisi ollut täällä (Tokiossa), jos kaikki olisi mennyt hyvin. Suomi olisi siten saanut edustuksen myös uuteen olympialajiin eli trapin parikilpailuun, Yli-Jaskari sanoi.

Yli-Jaskari muistuttaa, että Kallioisella on vielä useita vuosia aikaa näyttää kykynsä ja taitonsa. Hän viittaa skeetin pronssia napanneeseen Kuwaitin Abdullah Alrashidiin, joka 57-vuotiaana sai nyt toisen olympiamitalinsa! Hän on aiemmin voittanut Riossa pronssia ja kolme MM-kultaa.

Yli-Jaskari uskookin Kallioisen hyvään tulevaisuuteen kansainvälisessä huippu-urheilussa. Määrätietoista ja hyvää työtä on tehty jo vuosien ajan: Kallioisen nimissä on edelleen Y15-sarjan Suomen ennätys (122), jonka hän teki vuonna 2013. Yli-Jaskari palaa hetkeksi vuoteen 2015, jolloin haulikkolajien MM-kilpailut järjestettiin Italian Lonatossa:

– Eetu ampui tuolloin poikien sarjassa, jonka peruskilpailu ammuttiin samaan aikaan miesten kanssa. Jos hän olisi ampunut miesten sarjassa, olisi hän tuloksellaan (poikien ME 124) saavuttanut suoran olympiamaapaikan Rioon.

Yli-Jaskari harmittelee sitä, etteivät Suomen muut olympia-ampujat saaneet ”parastaan irti” Tokiossa. Lari Pesonen sijoittui miesten skeetissä 28:nneksi (114) ja Satu Mäkelä-Nummela naisten trapissa 24:nneksi (113). Pesonen, 26, kilpaili Kallioisen tavoin ensimmäisissä olympialaisissaan, Mäkelä-Nummela, 50, jo neljänsissä.

– Lari on hyvä kilpailija, jonka viimeinen sarja ei nyt ollut hyvä. Kilpailu kuitenkin kertoo sen, että hänessä on ainesta. Jo olympiapaikan saavuttaminenkin vahvistaa sen, että Larissa on potentiaalia ampujana. Kyllä tästä vielä hyvä tulee, Yli-Jaskari sanoi.

– Satun kovat kilpailijan lahjat kaikki tuntevat, mutta tällä kertaa olympiavoittajan ampuminen ei ollut ”syönnillään”.

Mäkelä-Nummela sanoi heti kilpailunsa jälkeen, ettei lopeta ”tähän huonosti menneeseen kilpailuun”. Ampumaurheilussa aletaan jakaa olympiamaapaikkoja ensi vuonna Pariisin olympialaisiin, jotka järjestetään vuonna 2024. Mäkelä-Nummela aikoo olla pelissä mukana, ”jos on hengissä”.

– Alan katsoa kilpailukalenteria sen mukaisesti. Menen vuosi kerrallaan.

Myös Pesosen seuraava iso tavoite siintää kolmen vuoden päässä eli Pariisin olympialaisissa.

Yli-Jaskari kaipaa enemmän naisia mukaan niin skeetiin kuin trapiinkin. Erityisesti miesten skeetissä on kotimaisittain hyvä kilpailutilanne ja trapissakin on nuorta polvea nousemassa esiin miesten sarjassa. Lisäksi Suomen pojat saavuttivat trapin EM-joukkuepronssia Osijekissa.

– Molempiin lajeihin tarvitaan kuitenkin enemmän myös junioreita. Trapissa on tehty viime aikoina hyvää työtä, kun siellä on alettu järjestää nuorten leirejä, ja samaa kaivattaisiin myös skeetin puolelle. Pariisiin ei kuitenkaan yhtäkkiä pompata. Lisää ampujia olisi hyvä saada kaikkiin lajeihin – niin kivääriin kuin pistooliinkin, joista pistoolissa on kaikkein vähiten nuoria harrastajia.

Suomella ei ollut kivääri- eikä pistooliampujia myöskään Riossa. Yli-Jaskarin mielestä Pariisiin on kuitenkin ”hyviä näkymiä”. Aleksi Leppä oli lähellä saavuttaa olympiapaikan Delhin maailmancupissa keväällä.Yli-Jaskarin mukaan nuori pistooliampuja Ella Hakala on ottanut oikeanlaisia askeleita muutettuaan Isostakyröstä Turkuun opiskelemaan ja harjoittelemaan. Hakala sijoittui tyttöjen EM-ilmapistoolissa viidenneksi.

– Miesten pistoolissakin on valonpilkahduksia, ja pistoolilajien uuden päävalmentajan John Leighton-Dysonin avulla lajin taso varmasti nousee, Yli-Jaskari sanoo ja nostaa esiin Joonas Kallion, Karri Turusen ja Tomi Heikkilän nimet.