Skeetin olympianelosta juhlittiin Lopella: Eetula yllätti Kallioisen
17.8.2021 klo 20:45
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Eetu Kallioisen olympiamenestystä juhlittiin tiistaina Lopella. (Kuvat: Lassi Palo)

Tokion olympialaisten skeetissä neljänneksi sijoittunutta Eetu Kallioista juhlittiin tiistaina Lopen ampumaradalla. ”Eetula yllätti minut täydellisesti”, Kallioinen hymyili.

Saana Nousiainen saa Eetu Kallioiselta nimmarilla varustetun fanikortin.

Lopen kunta ja Lopen ampumaratayhdistys järjestivät tiistaina Meet & Greet -tapahtuman Eetu Kallioisen kunniaksi. Järjestelyissä olivat mukana myös Sako Oy ja Kallioisen seura Ala-Hämeen Ampujat (A-HA).

Kallioinen, 23, sijoittui kolmisen viikkoa sitten upeasti neljänneksi Tokion olympialaisten skeetissä. ”Harmittaa! On parempi etten sano suoraan, mitä juuri nyt ajattelen”, Kallioinen sanoi heti kisan jälkeen.

– En ole sijoitukseeni vieläkään tyytyväinen – enkä tule olemaankaan. Neljäs sija ei ole mitali, hän sanoi kiitospuheessaan hyvin painokkaasti.

– Nälkä on edelleen suuri, ja paljon jäi hampaankoloon. Olinkin täällä jo harjoittelemassa ennen tämän tilaisuuden alkua, Kallioinen sanoi.

Ennen kuin Kallioinen pääsi kiittämään lämpimästi kaikkia paikallaolleita, oli hänet kukitettu ja kehuttu useissa puheenvuoroissa, joita pitivät muun muassa kansanedustaja Timo Heinonen (kok), Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmela, Lopen ampumaratayhdistyksen Kari Kuparinen ja A-HA:n puheenjohtaja Timo Suni.

Kansanedustaja Timo Heinonen onnittelee Eetu Kallioista.

Kallioisen olympiasuorituksia kehuttiin hienoiksi – kuinkas muuten! – ja nuorta miestä kehuttiin määrätietoiseksi ja päättäväiseksi huippu-urheilijaksi.

– Torijuhlan aika on sitten seuraavien olympialaisten jälkeen (Pariisi 2024), Heinonen totesi.

– Nyt järjestimme sellaiset juhlat kuin sinä (Kallioinen) halusit – omalla kotiradallasi, jolla olet viettänyt lukuisia tunteja harjoittelemassa ja kilpailemassa. Nyt saat rankan kilpailuvuoden päätteeksi lahjaksi rentouttavan vuorokauden Valkeaveden jalolautalla, jonne tulee oma mestarikokki tekemään ruoat valitsemallesi kymmenen henkilön porukalle, Heinonen kertoi.

Ampumaurheiluliiton valmennuksen johtaja Henna Torpo puolestaan kehui Kallioista siitä, että tämä muistaa haastatteluissa aina nostaa esille mistä tulee – eli Lopelta.

– Hienon nuoren miehen olette täällä kasvatteneet, Torpo sanoi.

– Uskon, että hienoja matkoja on vielä edessä!

Isä ja poika. Eetu ja Tero Kallioinen näyttivät kaatosateessa yleisölle, miten skeetiä ammutaan huipputasolla.

A-HA järjestää kahtena seuraavana tiistaina (24.8. ja 31.8.) Lopen ampumaurheilukeskuksessa Kallioisen nimeä kantavan haulikkokoulun, jonne kaikki ovat tervetulleita.

– A-HA ei palkitse Eetua nyt, vaan perintesesti vasta syyskokouksessa. Eetu palkitaan myös rahallisesti niin, että seuran peffa kestää, Suni sanoi.

Jokaisessa puheenvuorossa todettiin se, kuinka jännittävä Tokion skeetin olympiafinaali oli. Eräs puhuja kiteytti tilanteen Kallioiselle napakasti:

– Koko Loppi, koko kylä jännitti sinun mukanasi!

Kerrataan siis vielä kerran, miten kaikki menikään:

Tokion skeetin toisen päivän avauksen eli neljännen sarjan jälkeen oltiin tilanteessa, jossa Yhdysvaltain Vincent Hancock oli ainoana rikkonut kaikki 100 kiekkoa. Viisi miestä oli tuloksessa 99 – heidän joukossaan Kallioinen, joka kirjasi neljänteen sarjaansa tuloksen 25. Kaksi miestä oli tuloksessa 98 ja neljä tuloksessa 97.

Viidennessä eli viimeisessä sarjassa Kallioinen pummasi vitospaikan kiekon. Hänen peruskilpailunsa tulos oli lopulta 123, joka riitti suoraan finaaliin. Ranskan Eric Delaunay ja Italian Tammaro Cassandro olivat peruskilpailun parhaat rikottuaan 124 kiekkoa.

Kallioinen oli finaalin nuorin ampuja, mutta se ei näkynyt eikä tuntunut missään. Hän jakoi 24 kiekon jälkeen kärkipaikan Yhdysvaltain Vincent Hancockin ja Kuwaitin Abdullah Alrashidin kanssa. Kallioinen ampui ekat ”pumminsa”, kun hän ei osunut 29. ja 30. kiekkoon. Sama toistui hetken kuluttua samalta paikalta, ja neljä ohilaukausta pudotti Kallioisen mitalikamppailusta. Hänen tuloksensa oli 36/40.

– Ne eivät olleet teknisesti hyviä suorituksia. Ekassa ”tuplapummissa” en ehkä ollut valmis, kun pyysin kiekkoa. Toinen oli teknisesti yhtä huono, mutta syytä en siihen osaa sanoa, Kallioinen selvitti kisan jälkeen.

– On parempi, etten sano suoraan, mitä juuri nyt ajattelen. Harmittaa! Neljäs sija on huonoin sijoitus finaalissa. Vitospaikka on yhtä hankala kuin kaikki muutkin paikat. Tänään se oli ratkaiseva paikka.

Kallioinen sanoi odottaneensa Tokiosta kultamitalia:

– Tietenkin! Alusta lähtien on ollut selvää, että lähdin tänne voittamaan. Tiesin olevani hyvässä kunnossa.

Kallioinen kertoi, että hänellä oli koko ajan rento ja hyvä fiilis.

– Ei tietenkään ihan normaalia ollut, oli tässä oma ”momenttinsa”, sitä ei voi kieltää. Kyllä tästä jotain positiivistakin jäi käteen. Ehkä viikon kuluessa neljäskin sija alkaa lämmittää mieltä.

Lopen tiistaisen tapahtuman juontanut Markku Savolainen palasi ajassa yhdeksän vuotta taaksepäin eli vuoteen 2012:

– Eetu sanoi tuolloin eräässä tilaisuudessa, että hän aikoo voittaa olympiakultaa. Kommentti julkaistiin myös lehdessä. Ei se kauaksi nyt jäänyt, Savolainen totesi.

Niin, entä sitten se Eetula? Mistä oikein on kyse? Lopen ampumaurheilukeskuksen kahvio nimettiin tilaisuudessa Eetulaksi.

– Se on todella hieno kunnianosoitus! En edes uskaltanut kuvitella noin isoa juttua. Kaikki tämä tuntuu hienolta, hämmentynyt Kallioinen sanoi.