Jaakko Viitala voittoisa Italiassa
21.10.2021 klo 18:04
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Jaakko Viitala kävi Italiassa kokeilemassa kisakuntoaan ja kiipesi vanhaan malliin keskimmäiselle korokkeelle. (Kuva: Przemek Marcela)

Italian Lombardiassa ammuttiin viime viikonvaihteessa Italian mestaruuskilpailut haulikkopracticalissa. Standard manual -luokassa kilpailun voitti luokan hallitseva maailmanmestari Jaakko Viitala, joka kävi pitkästä aikaa ottamassa tuntumaa koviin kansainvälisiin kisoihin 16 aseman kovatasoisessa kaksipäiväisessä kisassa.

Teksti: Mika Vuolle

Standard manual -luokan kakkoseksi Italiassa ehti Ukrainan Vitalii Pedchenko ja kolmanneksi Venäjän Juri Nikolajev, vuoden 2018 MM-pronssimitalisti.

– Oli hienoa päästä takaisin kisaamaan kansainvälisille kentille. Edellinen isompi kisani oli syyskuussa 2019 Unkarissa, Viitala kertoo.

Jaakko Viitala ja uusi työkalu. (Kuva: Przemek Marcela)

Koronan myötä Viitala teki viime vuonna päätöksen pitää kokonaan taukoa practicalista, ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Loma teki hyvää, ja tänä vuonna ammunta on taas maistunut niin treeneissä kuin kotimaan kilpailuissakin.

Italian kisa osoitti, että Viitalan kyvyt riittävät edelleen maailman huipulle, vaikka kovien kansainvälisten kisojen puute tuntuikin vähän suorituksessa. Italiassa hän ampui ensimmäistä kertaa uudella Benellin kilpailukäyttöön tarkoitetulla speed-mallin pumppuhaulikolla, jonka kehitystyössä hän on ollut mukana.

– Uusi haulikko on kokonaan uudistettu sisuskaluiltaan, eikä sitä tarvitse enää rakentaa paremmaksi. Ei ole mitään mekaanista rajaa miten nopeasti sillä voi ampua eli se on kilpa-ampujan unelma, Viitala kiittelee uutta työkaluaan.

Italian-matkan perusteella Viitala uskoo ensi kaudestaan tulevan vahvan. Kuntopuoli on kohentunut pitkien maastopyörällä tehtyjen lenkkien myötä ja talvella hän aikoo vanhaan tapaan viettää aikaa kamppailu-urheilusalilla, mikä tekee hyvää practicalissa tärkeälle kehonhallinnalle.

Kansainvälisiä kisoja pitää kuitenkin käydä, jotta kilpailutaitoa saa kohennettua. Pelkkä kova harjoittelu kun ei vielä takaa tulosta.

Talven mittaan kaikkia practical-lajeja ampuva Viitala aikoo pohtia myös uransa jatkoa, sitä mihin lajeihin hän aikoo keskittyä.

– Practicalissa on nykyään niin monta lajia, että kaikkia voi harrastaa mutta aika ei riitä kaikissa lajeissa korkeisiin tavoitteisiin. Se on selvää, että jos haluaa pysyä huipulla, pitää priorisoida.