Kuudelle ampumaurheilijalle URA:n opiskeluapuraha
1.12.2021 klo 15:15
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Cristian Friman oli yksi URAn apurahan saaneista. (Kuva: Lassi Palo)

Kuusi ampumaurheilijaa on saanut Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön (URA) myöntämän opiskeluapurahan lukuvuodelle 2021-22.

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön (URA) myöntämien opiskeluapurahojen jakotilaisuus pidettiin keskiviikkona Helsingissä uudistetulla Olympiastadionilla. Apurahan sai 188 urheilijaa. Apurahat jaettiin jo 50. kerran.

Säätiön alkuvuosina apurahan saaneet saivat Urho Kekkoselta kutsun Mäntyniemeen, ja sittemmin apurahoja on jaettu muun muassa Eduskunnassa, Urheilumuseossa ja kaksi vuotta sitten uudessa musiikkimuseo Famessa. Juhlapäivää vietettiin viime vuonna koronaviruspandemian pakottamana verkossa.

Apurahan saajien joukossa on maailmanmestareita ja olympiaurheilijoita, nykyisiä ja jo uransa lopettaneita huippu-urheilijoita yhteensä 52 eri lajista ja 17 urheiluakatemiasta. Apurahan suuruus on 1500 tai 3000 euroa koko lukuvuodelle. Apurahaa haki tänä vuonna ennätykselliset 524 urheilijaa. Hakijoista 57 prosenttia oli naisia, ja kaksi kolmasosaa hakijoista on syntynyt vuosina 1997-2001.

Kuusi urheiluampujaa sai opiskeluapurahan. He ovat kivääriampujat Cristian Friman, Emmi Hyrkäs, Matias Kiuru, Riku Koskela ja Jenna Kuisma sekä trap-ampuja Teemu Ruutana.

Friman oli vastaanottamassa apurahaa Stadikalla, missä hän oli käynyt edellisen kerran kymmenisen vuotta sitten katsomassa naisten jalkapallomaaottelua Tanskaa vastaan. Friman aloitti opiskelut Espoon Omniassa elokuussa. Sähkö- ja automaatioasentajan opinnot kestävät noin kaksi vuotta.

– Kaikki tuki kelpaa minkä saa. Positiivinen asia on, että noin kolmannes hakijoista sai apurahan, ja olin heidän joukossaan. Onneksi meriittejä on tullut aiemmin. Parempaan suuntaan tässä taas lähdetään, ei ampumaurheilu tähän lopu, Friman sanoi.

– Nilkkani leikataan joulukuun 17. päivänä. Kuntoutus kestää joitakin viikkoja. Ehkä voin aloittaa täysipainoisen harjoittelun ensi helmikuussa.

URA perustettiin presidentti Urho Kekkosen toimesta vuonna 1972. Säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammattienvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä ja pyrkiä turvaamaan aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden koulutustausta.

URA:n opiskeluapurahat lukuvuodelle 2021-2022

Ampumaurheilu

Cristian Friman, kivääri (Esbo Skytteförening)
1500 Omnia Turun seudun urheiluakatemia & Urhea

Emmi Hyrkäs, kivääri (Simpeleen Hahlo)
3000 LAB-ammattikorkeakoulu, Etelä-Karjalan urheiluakatemia

Matias Kiuru, kivääri (Poliisien Ampumaseura)
1500 Murray State University – Murray State Racers

Riku Koskela, kivääri (Satakunnan Ampujat)
1500 Tampereen yliopisto, Tampereen urheiluakatemia

Jenna Kuisma, kivääri (Kyrkslätt Skytteförening)
1500 Laurea Hyvinkää, Turun seudun urheiluakatemia

Teemu Ruutana, trap (Längelmäen Seudun Ampujat)
1500 Tampereen yliopisto, Tampereen urheiluakatemia

// Artikkelia päivitetty klo 17.35: lisätty Cristian Frimanin kommentit ja kuva. //