Markku Karjalainen 19. para-EM:n ilmapistoolikilpailussa
16.3.2022 klo 11:56
Mikko Taussi

Ilma-aseiden para-ammunnan EM-kilpailut Norjan Hamarissa jatkuivat keskiviikkona, jolloin suomalaisista vuorossa oli Lapin Ampujia edustava Markku Karjalainen. Karjalaisen laji oli 10 metrin pistooli (ilmapistooli).

Karjalaisen suoritus oli hyvin tasainen alusta loppuun. Sarjat vaihtelivat 88 – 90 pisteen välillä. Lopputulokseksi muodostui 534 pistettä, jolla sijoittui sijalle 19. Hän otti lopputuloksensa vastaan ymmärtäväisenä. ”Jos ampuu isolla viivalla omalla tavanomaisella kilpailutasollaan, pitää olla tyytyväinen – nälkää jäi seuraaviin koitoksiin”, Karjalainen totesi valmentajalleen Timo Vaitiniemelle. Karjalainen karsiutui finaalista. P1-luokan ilmapistooliin osallistui 21 ampujaa.

Markku Karjalainen valmistautumassa kilpailuun.

19 Markku Karjalainen (FIN) 534

Karjalainen ampuu ilmapistoolia kansainvälisessä vammaluokassa P1. Tällaiset ampujat kykenevät ampumaan ilman erillistä tukea joko istuen tai seisoen. Vammaluokassa urheilijoilla ylävartalon lihakset voivat toimia normaalisti (esim. jalka-amputaatio). Istuen ammuttaessa tuolissa ei saa olla selkätukea. Lisätietoa luokituksesta löydät täältä.

P1-luokan maailman ennätys 581 pistettä on Kiinan Lou Xiaolongin nimissä.

Muilla suomalaisilla keskiviikko on harjoituspäivä torstain makuukilpailuihin.

Para-vaiheessa kilpailuihin osallistuu 101 urheilijaa, jotka toteuttavat 179 kilpailusuoritusta. Para-ammunnan EM-kisat järjestetään samassa Viking-hallissa kuin seuraavan viikon vammattomien ilma-aseiden EM-kilpailut. Halliin on tehty jättimäiset radat: peruskilpailuradalla on 90 ampumapaikkaa. Lisäksi on erillinen finaalirata. Jatkuvassa käytössä olevalla harjoitusradalla on 60 paikkaa. Huomion arvoista on, että käynnistyneet EM-kisat ovat ensimmäiset yhdistetyt vammaisten ja vammattomien ampujien eurooppalaiset arvokilpailut.

Suomen kilpailujoukkue koostuu kolmesta Suomen Ampumaurheiluliiton ja kolmesta Suomen Paralympiakomitean ampujasta.

10 m kivääri
Jarkko Mylly (Haapajärven Ampumaseura) ja Sari Posio (Turun Seudun Ampujat)

10 m pistooli
Markku Karjalainen (Lapin Ampujat)

Näkövammaisten 10 m kivääri
Timo Nyström (edustaa myös Mikkelin Ampujia), Esko Karmala (Tikkakosken Ampujat) ja Mikael Toivainen (Vasa Skyttegille – Vaasan Ampujat)

Jarkko Mylly edusti Suomea viime kesänä järjestetyissä Tokion Paralympiakisoissa. Timo Nyström on hallitseva näkövammaisten makuuammunnan maailmanmestari ja maailmanennätyksen haltija vuodelta 2019. Tiistaina Suomen näkövammaiset voittivat ilmakiväärin pystyasennosta joukkuehopeamitalit.

Torstain tapahtumat Suomen aikaa

10:30-11:20 Ilmakivääri (R3, makuuasento); finaali 12:15, Mylly
10:30-11:20 Ilmakivääri (VIP, makuuasento); finaali 13:30, Nyström, Karmala ja Toivainen
14:00-15:00 Ilmakivääri (R5, makuuasento); finaali 16:30, Posio