Karmala ja Posio kahdeksansia para-EM-makuussa
17.3.2022 klo 12:12
Mikko Taussi

Ilma-aseiden para-ammunnan EM-kilpailuissa Norjan Hamarissa oli suomalaisittain työntäyteinen päivä torstaina. Ohjelmassa oli makuuammuntakilpailut liikuntarajoitteisten luokissa R3 ja R5 sekä näkövammaisten luokassa VIP,  joten ampumalinjalle asettui neljä ampujaa. Näkövammaisten luokassa oli jo eilen keskiviikkona todettu harmillinen tapahtuma yhden urheilijan estyessä jatkamaan kilpailemista Norjassa.

Jarkko Mylly (R3) suoriutui urakastaan hienosti ammuttuaan 630.9 pistettä. Mylly totesi kilpailun jälkeen ammunnan olleen sujuvaa, mutta muutama heikko hetki esti pääsyn finaaliin. Finaali oli vain 0.9 pisteen päässä. Mylly oli peruskilpailun sijalla 12. Peruskilpailun paras Veronika Vadovikova (SVAK) ampui 634.8

Jarkko Mylly ampui hyvän tuloksen 630.9.

Sari Posio (R5) pystyi arvokisaensikertalaisena upeaan suorituksen makuulta. Posio saavutti tuloksen 633.3 ja selviytyi helposti finaaliin. Peruskilpailun paras Serbian Dragan Ristic ampui tuloksekseen huimat 639.0.

Sari Posio takoi tarkasti makuulta

Kilpailun jälkeen meni muutama tovi, että turkulaisen tunnemyrsky alkoi tasaantumaan. Posio sanoi olleensa tosi jännittyneessä tilassa kilpailun aikana. ”Kykenin huippujännityksestä huolimatta pitämään malttini”, Posio totesi. Hänestä oli tosi hieno kokemus olla kansainvälisessä arvokilpailuissa ensimmäistä kertaa. Posion vammaluokitus varmistui vasta Hamariin tultuaan.

Finaalissa Posiolle tuli kahdeksas sija kahdentoista laukauksen hyvällä tuloksella 124.9. Posion ammunta näytti sekä suorituspaikalla että tulostaulun perusteella vakaalta, mutta muut olivat tällä kertaa vielä etevämpiä. Ensimmäinen arvokisafinaalisaavutus on kuitenkin aina hieno asia.

Näkövammaisten peruskilpailussa suomalaisista parhaiten menestyi Esko Karmala, joka saavutti peruskilpailussa tuloksen 604.1. Sillä sijoittui peruskilpailun viidenneksi, ja selvisi iltapäivän finaaliin. Finaaliraja oli 599.8. Ensikertalainen arvokisakävijä oli kilpailun jälkeen aiheellisesti todella tyytyväinen suoritukseensa. Karmalan mukaan ammunnan aikana ei ollut erityisiä haasteita.

Esko Karmala ampui ensikertalaisena suoraan finaaliin.

Toinen näkövammaisten luokassa ampunut Mikael Toivainen keräsi kokoon tuloksen 591.4 ollen sijaluvulla 11. Toivainen ei yltänyt finaaliin. Hän oli silti onnellinen uudesta kilpailuennätyksestään, joka ylittää kymmenisen pistettä hänen harjoitustuloksien tason. Loisto suoritus siis!

Karmala sijoittu finaalissa kahdeksanneksi pienoisten alkuvaikeuksien vietyä mahdollisuudet heti alkuvaiheessa. Laukaalaista asia harmitti ihan ääneen. Hetken toivuttuaan hän oli kuitenkin tyytyväinen itseensä, koska oli päässyt kovassa joukossa ensikertalaisena finaaliinkin.

Posion finaali ammutaan torstaina iltapäivällä klo 16:30 Suomen aikaa. Se on nähtävissä internetissä  osoitteessa https://www.facebook.com/shootingparasport.

8. Esko Karmala (FIN) 100.8

Solabarrietan tulos jäi uupumaan vain 0.3 pistettä Timo Nyströmin maailman ennätyksestä.

Para-vaiheessa kilpailuihin osallistuu 101 urheilijaa, jotka toteuttavat 179 kilpailusuoritusta.

Para-ammunnan EM-kisat järjestetään samassa jättimäisessä Viking-hallissa kuin seuraavan viikon vammattomien ilma-aseiden EM-kilpailut. Halliin on tehty jättimäiset radat: peruskilpailuradalla on 90 ampumapaikkaa. Harjoitusradalla on 60 paikkaa. Lisäksi on erillinen finaalirata. Hallissa järjestettiin pikaluistelukilpailut vuoden 1994 talviolympialaisissa.

Huomionarvoista on, että käynnistyneet EM-kisat ovat ensimmäiset yhdistetyt vammaisten ja vammattomien ampujien eurooppalaiset arvokilpailut.

Suomen kilpailujoukkue koostuu kolmesta Suomen Ampumaurheiluliiton ja kolmesta Suomen Paralympiakomitean ampujasta.

10 m kivääri
Jarkko Mylly (Haapajärven Ampumaseura) ja Sari Posio (Turun Seudun Ampujat)

10 m pistooli
Markku Karjalainen (Lapin Ampujat)

Näkövammaisten 10 m kivääri
Timo Nyström (edustaa myös Mikkelin Ampujia), Esko Karmala (Tikkakosken Ampujat) ja Mikael Toivainen (Vasa Skyttegille – Vaasan Ampujat)

Jarkko Mylly edusti Suomea viime kesänä järjestetyissä Tokion Paralympiakisoissa. Timo Nyström on hallitseva näkövammaisten makuuammunnan maailman mestari ja maailman ennätyksen haltija vuodelta 2019.