Matias Kiurun yliopistojoukkue seitsemäs NCAA:n mestaruuskilpailuissa
19.3.2022 klo 19:29
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Matias Kiuru kuvattuna keväällä 2020. (Kuva: Murray Staten yliopisto)

Matias Kiurun edustama Murray Staten yliopistojoukkue on sijoittunut seitsemänneksi Yhdysvaltain mestaruuskilpailuissa. ”Hyvin on mennyt, ja viihdyn täällä edelleen erittäin hyvin”, Kiuru sanoo.

Matias Kiuru on tiettävästi ensimmäinen suomalainen urheiluampuja, joka on saanut täysstipendin amerikkalaiseen I-divisioonan yliopistoon. Hän matkusti Kentuckyyn vuoden 2020 alussa.

– Pian kaksi ja puoli vuotta… Aika on mennyt todella nopeasti! Olen viihtynyt edelleen erittäin hyvin, Kiuru sanoi puhelimitse perjantai-iltana Suomen aikaa.

Kiurulla sen sijaan oli päivä vasta alussa ja viikon kevätloma alkamassa. Hän oli haastattelun jälkeen lähdössä tarkistamaan hänelle uusia metsästysalueita.

– Josko näkisin kalkkunoita tai peuran jälkiä. Kalkkunan metsästyskausi alkaa pian. Ammuin viime syksynä peuran, jonka lihaa olen nyt syönyt jo jonkin aikaa. Seuraavaksi pöydässä on sitten kalkkunaa, hän nauroi.

Kiuru on helsinkiläistä Poliisien Ampumaseuraa (PAS) edustava kivääriampuja, joka sai pari vuotta sitten täysstipendin amerikkalaiseen korkeimman tason eli I-divisioonan yliopistoon. Nyt on kaksi vuotta jäljellä, koska Kiuru sai – monien muiden tavoin – yhden lisävuoden koronan takia. Opiskelut päättyvät siten keväällä 2024. Hän on vaihtanut pääaineensa markkinoinnin laskentatoimeen ja rahoitukseen.

Yhdysvaltain yliopistojen kattojärjestön NCAA-mestaruuskisat olivat viime viikonloppuna Coloradossa. Murray Staten joukkue selviytyi kisaan ja oli lopputuloksissa seitsemäs. Kiuru ampui ilmakiväärillä 596 ja pienoiskiväärillä 581 pistettä. Kiurun valmentajan Francis Wikströmin mukaan ilmakiväärin tulos sivusi Kiurun kauden toiseksi parasta tulosta, jonka tämä ampui viisi kertaa. Paras tulos oli 597, jonka Kiuru tähtäsi kaksi kertaa keskiarvon ollessa 594.

– Pienoiskiväärin tulos 581 ei ollut Matiaksen parasta osaamista. Kauden parhaasta jäätiin, Wikström sanoi. Kiuru ampui piekkarilla kolme kertaa 591 pistettä.

Taso NCAA:n mestaruuskilpailussa oli kova. Sen voitti Mary Tucker, joka on Tokion olympialaisten naisten joukkuehopeamitalisti ja viime vuoden maailmancupin voittaja. Hän teki piekkarilla tuloksen 593 ja ilmakiväärillä 598, joka oli toiseksi paras tulos. Tokion miesten olympiakultamitalisti Will Shaner teki tulokset 592 ja 595. Kolmas oli Daniel Enger (589, 597).

Kiuru oli samaan aikaan tyytyväinen ja pettynyt:

– Jätin ilmakiväärissä taakseni Tokion olympiakultamitalistin, mutta jäin niukasti ulos finaalista. Olin yhdeksäs. Tein tasatuloksen kahdeksannen kanssa, ja meillä oli vielä yhtä monta ”napakymppiä”. Olisi kisa tietysti voinut mennä paremminkin, mutta ensi vuonna sitten uudestaan. Colorado Springsissä oli mielenkiintoista kilpailla, sillä se sijaitsee kahden kilometrin korkeudessa ja siellä oli kuiva vuoristoilma. Minun pitikin hidastaa ammuntaani.

Kiuru on harjoitellut Kentuckyssa koko ajan paljon ja monipuolisesti. Kehitystä on tapahtunut: Kiuru on laskenut, että hänen parhaat ilmakiväärin desimaalituloksensa ovat lähes 629 pistettä. Yli 630 pisteen hän ei ole ainakaan vielä päässyt.

– En ole täällä ampunut kertaakaan desimaaleilla. Virallinen desimaaliennätykseni 625,9 on pian neljä vuotta vanha. Aion osallistua kesä-heinäkuussa Bakussa järjestettävään maailmancupiin. Se olisi minun ensimmäinen aikuisten maailmancupin kilpailuni, ja siellä näkisin, miten tulokseni vertautuu muiden kanssa, Kiuru sanoi.

Kiurun harjoitusohjelmaan kuuluu paitsi runsaasti ammuntaa myös neljä fysiikkaharjoitusta viikossa. Treenien tulokset näkyvät ja tuntuvat, sillä Kiuru painaa nyt kymmenen kiloa enemmän kuin armeija-aikanaan.

– Kaikki on mennyt hyvin, ja kehitystä on tapahtunut. Pariisin olympialaiset (2024) ovat totta kai mielessäni yleisenä ohjaavana tekijänä. Ammunta ammunnan ilosta on kuitenkin myös hauskaa!