Liman maailmancup: Satu Mäkelä-Nummela 7:s
30.3.2022 klo 23:34
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Simo Köylinen (vas.), Juho Mäkelä ja Satu Mäkelä-Nummela aurinkoisella Liman radalla.

Satu Mäkelä-Nummela avasi maailmancup-kautensa 7. sijalla, kun naisten trap päättyi keskiviikkona Limassa järjestettävässä maailmancupissa. Juho Mäkelä oli miesten trapissa 25:s ja Simo Köylinen 29:s.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) kauden toinen haulikkolajien maailmancup on käynnissä Perun Limassa. Kilpailuun on ilmoittautunut kaikkiaan 137 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 27 maata.

Limassa kilpaili kolme suomalaista ampumaurheilijaa, jotka olivat kaikki tänään päättyneessä trapissa. Mukana olivat Orimattilan Seudun Urheiluampujia (OSU) edustavat Satu Mäkelä-Nummela, Juho Mäkelä ja Simo Köylinen. Mäkelä-Nummela ja Mäkelä kilpailivat nyt ensimmäisen kerran tänä vuonna maailmancupissa. Köylinen oli mukana Kyproksen maailmancupissa aiemmin tässä kuussa.

Suomalaiset kehuivat maailmancupin ratoja hienoiksi. (Kuva: Juho Mäkelä)

Trapissa ammuttiin tänään peruskilpailun viimeiset 50/125 kiekkoa ja mitaliottelut niin miesten kuin naistenkin sarjassa. Satu Mäkelä-Nummelan peruskisan tulos oli 110 (21+22+22+23+22), jolla hän pääsi semifinaaliuusintaan saman tuloksen tehneen Kanadan Lindsay Boddezin kanssa. Jaossa oli viimeinen eli kahdeksas paikka semifinaaliin.

Semifinaalipaikan vei lopulta Mäkelä-Nummela, joka oli uusinnassa Boddezia parempi 2–1.  Italian Alessandra Della Valle ja Gaia Ragazzini olivat peruskisan parhaat tuloksellaan 114.

Uusien sääntöjen mukaan peruskilpailun kahdeksan parasta etenee semifinaaleihin. Heidät jaetaan kahteen ryhmään siten, että semifinaali 1:ssä ovat mukana peruskilpailussa 1., 3., 5. ja 7. sijoittuneet. Semifinaali 2:ssa ampuvat sijoilla 2, 4, 6 ja 8 olleet. Ryhmien kaksi parasta pääsee mitaliotteluun.

Mäkelä-Nummela ampui myöhään keskiviikkona Suomen aikaa ammutussa semifinaali 2:ssa, jossa hän sijoittui neljänneksi. Hänen tuloksensa oli 11/15. Jos hän olisi osunut viimeiseen kiekkoon, olisi hän jatkanut kilpailua ja Espanjan Fatima Galvez olisi pudonnut.

Mäkelä-Nummela sijoittui kilpailussa lopulta seitsemänneksi. Hän oli lähdön kanssa ”todella suurissa vaikeuksissa” koko ajan kisapaikalla ollessaan.

– Jotain ihmettä sain sitten nykäistyä tuohon ja semifinaali lähti kulkemaan yllättävästi ekan hutin jälkeen. Kunnes se sitten tössäsi. Lapset käyttäisivät sanamuotoa, että äiti ei osuisi edes ladon seinään ladon sisältä, hän sanoi.

Mäkelä-Nummelan mukaan Liman radalla ei ollut liian kuuma, vaan ”mukavan lämmintä”.

– Tästä on mentävä etiäpäin ja saatava enemmän osumaa, jottei jää kinkereistä!

Italian Gaia Ragazzini, 21, voitti kilpailun. Tämä oli hänen ensimmäinen maailmancupin voittonsa.

Mäkelän tulos miesten kilpailussa oli 114 (22+21+23+24+24), jolla hän sijoittui 25:nneksi. Köylinen oli 29:s tehtyään tuloksen 112 kiekkoa (22+21+22+23+24).

– Eka päivä oli tosi vaikea, mutta tänään ammunta vähän parani. Joka sarjan alussa ammunta oli tahmeaa niin kuin se tulostaulullakin näkyi, Mäkelä sanoi. Hän ”pummasi” kolmessa sarjassa ensimmäisen kiekon ja yhdessä toisen.

Mäkelä piti tulostaan ”aika heikkona, kun ottaa huomioon huippukelin ja hyvät radat”. Kun semifinaalit alkoivat keskiviikkona, aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja lämpöasteita oli 22.

Köylisen mukaan hänen kilpailunsa sujui paremmin kuin Kyproksella, mutta avauspäivä ei kuulemma ”paljon naurata”:

– Toinen päivä oli jo vähän sellaista kuin pitäisikin olla. Töitä on edessä jonkin verran. Nyt pitää suunnitella miten tästä jatketaan. On harjoiteltava runsaasti, koska kaksi maailmancupin kilpailua ei ole mennyt niin kuin olisin toivonut. Granadan GP toukokuun lopussa on ehkä seuraava ulkomaan kisani, ja seuraava maailmancup voisi olla Etelä-Korea heinäkuussa, Köylinen mietti.

Kahdeksan parhaan semifinaaliin pääsi uusinnan jälkeen tuloksella 119. Myös miesten peruskilpailun kärjessä oli italialainen, kun Erminio Frasca teki tuloksen 122.

ISSF:n seuraava maailmancup (kivääri ja pistooli) on Brasilian Rio de Janeirossa 9.-19. huhtikuuta. Siellä kilpailee kaksi suomalaista, kivääriampujat Aleksi Leppä ja Sebastian Långström. Haulikkolajien seuraava maailmancup järjestetään Italian Lonatossa 19.-30. huhtikuuta.

ISSF:n maailmancup (haulikko)
27.3.-7.4. Lima, Peru

Tuloksia ke 30.3.

Miesten trap, peruskilpailu 125 kiekkoa: 1) Erminio Frasca Italia 122, 2) Alberto Fernandez Espanja 121, 3) Jorge Orozco Diaz Meksiko 120/uusinta 2, 4) Lyndon Sosa Luxemburg 120/1+1, 5) Alessandro de Souza Ferreira Peru 120 /1+0, 6) Derek Haldeman Yhdysvallat 120 (RPO), 7) William Hinton Yhdysvallat 119/1, 8) Casey Wallace Yhdysvallat 119/0+2, 9) Derrick Mein Yhdysvallat 119/0+1, … 25) Juho Mäkelä 114, … 29) Simo Köylinen 112. 62 osanottajaa.

Semifinaalien ja mitaliottelun tulokset: alla olevasta linkistä.

Naisten trap, peruskilpailu 125 kiekkoa: 1) Alessandra Della Valle Italia 114/uusinta 3, 2) Gaia Ragazzini italia 114/2, 3) Kayle Browning Yhdysvallat 113/4, 4) Fatima Galvez Espanja 113/3, 5) Christina Beltran Espanja 112, 6) Shagun Chowdhary Intia 111/7, 7) Erica Sessa Italia 111/6, 8) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 110/2, 9) Lindsay Boddez Kanada 110/1. 27 osanottajaa.

Semifinaali 1: 1) Kayle Browning Yhdysvallat 17/25, 2) Alessandra Della Valle Italia 15/25, 3) Christina Beltran Espanja 14/25, 4) Erica Sessa Italia 10/15.
Semifinaali 2: 1) Gaia Ragazzini Italia 19/25, 2) Shagun Chowdhary Intia 19/25, 3) Fatima Galvez Ezpanja 16/25, 4) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 11/15.

Mitaliottelu (35 kiekkoa): 1) Gaia Ragazzini Italia 30, 2) Kayle Browning Yhdysvallat 27, 3) Alessandra Della Valle Italia 22/25, 4) Shagun Chowdhary Intia 9/15.

Kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.

// Lisätty Simo Köylisen kommentit 31.3. klo 6.15. //