SM-Turku: Riku Koskela ja Alexandra Rosenlew ilmakiväärin Suomen mestareiksi
3.4.2022 klo 18:43

Naisten ilmakiväärin Suomen mestari: Alexandra Rosenlew. (Kuvat: Lassi Palo)

Riku Koskela voitti miesten ilmakiväärin Suomen mestaruuden sunnuntaina Turussa. Naisten ilmakiväärin mestaruus meni Alexandra Rosenlewille, 16. Ilmapistoolin M20-sarjan SM-kultamitalin voitti Arttu Laulainen ja N20-sarjan mestaruuden Ella Hakala.

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut päättyivät sunnuntaina Turun Kupittaan urheiluhallin sisäradalla. Turun Seudun Ampujien (TSA) järjestämiin kisoihin osallistui 270 urheilijaa, jotka edustivat 64 seuraa. Suorituksia oli kolmen päivän aikana kaikkiaan 320.

Turun SM-kilpailujen finaalit ammuttiin miesten ja naisten sarjoissa sekä M20- ja N20-sarjoissa Ampumaurheiluliiton voimassa olevien sääntöjen mukaan. Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden alussa käyttöön ottamat uudet finaalisäännöt eivät ole voimassa Suomessa.

Miesten ilmakivääri

Riku Koskelan voittotuuletus.

Eilen ilmakiväärin M20-sarjan SM-hopeaa saavuttanut Lauri Syrjä (Asikkalan Ampumaseura) oli miesten peruskilpailun paras tuloksellaan 621,6. Eilinen M20-voittaja, Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava Aleksi Kasi oli toinen (620,5) ja äskettäin EM-kilpailuissa Suomea edustanut Riku Koskela (Pohjois-Hämeen Ampujat) kolmas (618,7).

Finaalissa voittoon nousi Koskela, jonka mukaan finaalin alku oli hankala.

– Yksittäiset laukaukset menivät sitten hyvin. Tiukille se meni! Onneksi syke oli koko ajan sopiva, Koskela hymyili mestaruuden ratkettua.

Koskela nousi finaalin kärkeen vasta loppupuolella, kun sitä ennen johdossa olivat vuorotelleet muun muassa Luukas Koota (Esbo Skytteförening) ja Syrjä. Ennen viimeistä laukausta Koskela johti Kootaa 0,8 pisteellä. Lopputuloksissa eroa oli 1,1 pistettä. Syrjä sai pronssia.

Miesten SM-ilmakivääriin eivät osallistuneet Aleksi Leppä ja Sebastian Långström, jotka ovat kisamatkalla Rio de Janeirossa, missä alkaa ensi viikolla maailmancupin kilpailu.

Naisten ilmakivääri

Emmi Hyrkäs teki peruskisassa uuden SE:n.

Emmi Hyrkäs (Hahlo) teki naisten ilmakiväärin peruskilpailussa uuden SE:n 630,5 pistettä. Hän kohensi nimissään ollutta ennätystä 0,2 pisteellä. Edellinen SE tehtiin tammikuussa Virossa.

Myös naisten finaali oli jännittävä. Saana Peltonen (Keuruun Seudun Ampujat) piti pitkään johtopaikkaa hallussaan, mutta joutui lopulta taipumaan pronssille. Hyrkäs johti kilpailua ennen viimeistä laukausta, mutta vasta 16-vuotias Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening) vei voiton viimeisellä laukauksellaan.

Voittomarginaali oli 0,3 pistettä. Rosenlewin tuuletukset olivatkin riemukkaat:

– Hyvältä tuntuu! En olisi ikinä uskonut, hän sanoi jännittävän kilpailun päätyttyä.

Ilmapistooli M20

Artttu Laulainen ja SM-kultaa.

Arttu Laulainen (Keiteleen Ampuma- ja Metsästysseura) oli M20-sarjan ilmapistoolin peruskisan tarkin tähdättyään 557 pistettä. Leevi Intonen (Vammalan Seudun Ampujat) oli toinen (545) ja Lasse Kurkela (Raseborgs Skyttar) kolmas 541 pisteellään.

Asetelma piti loppuun asti myös finaalissa, kun Laulainen tähtäsi voittoon ja SM-kultaan, Intonen sai hopeaa ja Kurkela pronssia. Laulainen johti finaalia lähes alusta lähtien ja voitti ensimmäisen ilmapistoolin Suomen mestaruutensa.

– Ei se ihan leposykkeellä mennyt, Laulainen naurahti.

– Sellainen peruskisa ja vähän hakemista. Parempaan olisi voinut pystyä, mutta ei tässä voi valittaakaan.

Laulainen voitti kultamitalin 2,6 pisteen erolla Intoseen. Kurkela jäi pronssille, kun hän hävisi uusinnassa Intoselle pistein 10,4–9,9.

Ilmapistooli N20

Ella Hakalalle SM-kultaa.

N20-sarjan ilmapistoolin SM-kulta meni Ella Hakalalle (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura), jonka finaalin voittotulos oli 234,3. Hän teki peruskisassa tuloksen 560. Finaalin kakkonen oli Vilja-Alina Ahokangas (KokMAS), jonka pisteet olivat 223,2.

– Ei kyllä paljon kymppejä tullut finaalissa. Se harmittaa. Eli paremminkin olisi voinut mennä, finaalia alusta lähtien hallinnut Hakala sanoi.

Ilmapistooli M16, N16, M18 ja N18

Ilmapistoolin M16-sarjan voitti Otso-Aadolf Ahokangas (Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseura) tuloksellaan 351. Mestaruus tuli 13 pisteen erolla Joona Krivetziin (Mikkelin Ampujat).

– Kai se ihan hyvin meni, vaikka aina jotain parannettavaa on, Ahokangas hymyili kisan jälkeen.

Ahokankaan kilpailun voi sanoa menneen hyvin, sillä hän voitti nyt ensimmäisen henkilökohtaisen SM-kultamitalinsa. Nuorukainen myönsi, että ”mestaruus maistuu hyvältä”.

Ahokangas ampui SM-Turussa uudella aseellaan, jonka hän sai viikko sitten.

– Treenit ovat menneet sillä hyvin. En tosin ole vielä ihan tottunut kahvaan. Tulokseni ei ollut toivomani mukainen, sillä tavoitteenani oli päästä 360 pisteen vauhtiin.

Minka-Maria Puumala (Kaustisen Pohjan-Veikot) oli N16-sarjan ilmapistoolin ykkönen. Hän voitti ensimmäisen SM-kultamitalinsa uusilla ennätyspisteillään 351. Entinen ennätys koheni peräti yhdeksällä pisteellä.

– Ihan hyvä fiilis nyt on, ja mestaruus maistuu hyvältä, Puumala hymyili. Hän kilpaili vielä N20-sarjan ilmapistoolissakin tehden peruskisassa tuloksen 450 (60 ls).

– Se ei mennyt kovin hyvin. Minua väsytti, koska se oli toinen kisa peräkkäin.

Puumala, 14, osallistuu vappuaattona järjestettäviin ilma-aseiden Kultahippufinaaleihin.

Ilmapistoolin M18-sarjan Suomen mestaruus meni Aapeli Rinta-Koskelle, joka edustaa Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa. Hänen voittopisteensä olivat 506.

– Kilpailuni meni vähän alakanttiin. Odotin enemmän. Alussa oli jännitystä, hän sanoi.

– Kilpailin sarjassani yksin. Silloin on vähän vähemmän paineita, mutta olisihan se mukavaa, jos olisi joku haastamassa.

N18-sarjan ilmapistoolin kilpailijat olivat Johanna Rantalainen (Mikkelin Ampujat) ja Emmi Pitkänen (Satakunnan Ampujat). Rantalainen voitti Suomen mestaruuden 523 pisteellään. Pitkäsen tulos oli 488.

– Minulla oli ihan normaali fiilis kilpailla, ei jännittämistä. Tulos olisi voinut olla parempi. Kilpailu meni vähän alamäkeä loppua kohden, ensimmäisen SM-kultamitalinsa saavuttanut Rantalainen sanoi.

SM-kilpailut (Ilmakivääri ja -pistooli)
1.-3.4. Turku

Tuloksia su 3.4.

Miesten 10m ilmakivääri, peruskilpailu 60 ls: 1) Lauri Syrjä AsAs 621,6, 2) Aleksi Kasi IMAS 620,5, 3) Riku Koskela P-HA 618,7, 4) Roni Airo K-UAS 618,4, 5) Luukas Koota ESF 609,0, 6) Juha Rutonen HAS 607,9, 7) Ville Ketolainen IMAS 607,4, 8) Mika Piipponen KuusA 600,9. 14 osanottajaa.
Finaali: 1) Riku Koskela P-HA 244,7, 2) Luukas Koota ESF 243,6, 3) Lauri Syrjä AsAs 222,6, 4) Roni Airo K-UAS 199,9, 5) Juha Rutonen HAS 180,6, 6) Ville Ketolainen IMAS 160,2, 7) Mika Piipponen KuusA 139,6, 8) Aleksi Kasi IMAS 118,3.

Naisten 10m ilmakivääri, peruskilpailu 60 ls: 1) Emmi Hyrkäs Hahlo 630,5 (SE), 2) Alexandra Rosenlew ESF 627,3, 3) Marianne Palo IMAS 625,2, 4) Essi Heiskanen PiekSA 621,5, 5) Tuulevi Suomus VihA 617,9, 6) Inka Havukainen Hahlo 617,5, 7) Saana Peltonen KeuSA 617,2, 8) Sonja Myllys Hahlo 616,9. 36 osanottajaa.
Finaali: 1) Alexandra Rosenlew ESF 247,2, 2) Emmi Hyrkäs Hahlo 246,9, 3) Saana Peltonen KeuSa 226,3, 4) Marianne Palo IMAS 204,3, 5) Essi Heiskanen PiekSA 183,6, 6) Tuulevi Suomus VihA 162,6, 7) Inka Havukainen Hahlo 141,8, 8) Sonja Myllys Hahlo 120,5.

M20 10m ilmapistooli, peruskilpailu 60 ls: 1) Arttu Laulainen KeAMS 557, 2) Leevi Intonen VamSA 545, 3) Lasse Kurkela RS 541, 4) Iivari Kelhä RSA 527, 5) Peetu Puumala KP-V 500, 6) Roope Eskola AsAs 451. Joona Krivetz MA DSQ.
Finaali: 1) Arttu Laulainen KeAMS 230,7, 2) Leevi Intonen VamSA 228,1, 3) Lasse Kurkela RS 208,6, 4) Iivari Kelhä RSA 187,0, 5) Roope Eskola AsAs 166,6, 6) Peetu Puumala KP-V 134,5.

N20 10m ilmapistooli, peruskilpailu 60 ls: 1) Ella Hakala IMAS 560, 2) Vilja-Alina Ahokangas KokMAS 527, 3) Minka-Maria Puumala KP-V 450.
Finaali: 1) Ella Hakala IMAS 234,3, 2) Vilja-Alina Ahokangas KokMAS 223,2, 3) Minka-Marika Puumala KP-V 195,8.

M18 10m ilmapistooli 60 ls: 1) Aapeli Rinta-Koski IMAS 506.

N18 10m ilmapistooli 60 ls: 1) Johanna Rantalainen MA 523, 2) Emmi Pitkänen SA 488.

M16 10m ilmapistooli 40 ls: 1) Otso-Aadolf Ahokangas KokMAS 351 (SE), 2) Joona Krivetz MA 338, 3) Peetu Puumala KP-V 322.

N16 10m ilmapistooli 40 ls: 1) Minka-Maria Puumala KP-V 351.

M50 10m ilmapistooli 40 ls: 1) Jyrki Pitkäranta IU 368/9x, 2) Rauno Hartikainen PAS 368/5x, 3) Juha Valjus KAS 367.

N50 10m ilmapistooli 40 ls: 1) Ritva Karri KokMAS 362, 2) Satu Luoto ESA 351, 3) Paula Viitasaari PAS 349.

SM-kilpailujen kaikki tulokset TSA:n verkkosivuilla. Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa.