Kouvolan PM-kisat alkoivat mitalisateella Suomeen
4.8.2022 klo 21:03
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Aleksi Leppä ja päivän komein tuuletus Pohjoismaiden mestaruuden ratkettua.

Kiväärin ja pistoolin PM-kilpailut ammutaan torstaista sunnuntaihin Kouvolan Utissa. Mukana ovat 50m ja 25m lajien lisäksi 10m lajit. Ilma-aseilla kilpaillaan Uttihallissa ja ruutiaseilla Tyrrin ampumaurheilukeskuksessa. Kisapaikat sijaitsevat vain puolen kilometrin päässä toisistaan.

Teksti ja kuvat: Mika Vuolle

PM-kilpailuissa mestaruuksista mittelee tavanomaisten Pohjoismaiden lisäksi iso joukko ampujia Virosta ja Iso-Britanniasta.

Torstaina miesten kiväärin kolmiasentokilpailussa Aleksi Leppä oli finaalin tarkin ja ratkaisi Pohjoismaiden mestaruuden niukasti ennen Ruotsin Marcus Madsenia. Iso-Britannian Dean Bale oli kolmas.

– Kisa lähti hyvin polvelta, mutta makuuasennossa putosin rytmistä tuulen kanssa. Pystyammunta oli kuitenkin hyvää tänään, ja tiesin, että sillä pärjää kun tekee vaan omaa juttua. Finaalit ovat aina tosi tiukkoja, Leppä kertoi.

Naisten asentokilpailussa mestaruus meni Tanskaan. Hopean otti Marianne Palo ja pronssin Henna Viljanen.

Naisten kolmiasentokilpailussa Suomeen tuli kaksi mitalia. Tanskan Josefine Larsen oli tarkin finaalissa, mutta hopeaa ampui Marianne Palo ja pronssia Henna Viljanen. Molemmat kiväärinaiset olivat esityksiinsä tyytyväisiä.

– Ammuin pystystä vahingossa yhden kutosen. Sitten keskityin ja nousin näinkin hyvin. Taas tuli nähtyä, ettei koskaan kannata luovuttaa, Palo sanoi.

Henna Viljasen PM-pronssi oli taisteluvoitto.

– Tänään ei ollut helppoa peruskilpailussa eikä finaalissa. Pystyammunnassa oli asennon kanssa ongelmia. Sain kuitenkin taisteltua loppuun, ja olen tyytyväinen siihen, että peruskilpailussa tuli kauden paras tulos ja finaalissa PM-pronssia, Viljanen iloitsi.

Sebastian Långsrtöm.

Iltapäivällä kivääriampujat mittelivät paremmuudesta 50m makuuammunnassa. Siinä Suomeen tuli kaksi mitalia, kun Sebastian Långström voitti kymmenyksen erolla ennen britti Michael Bargeronia ja Riku Koskela oli kolmas.

Långström sanoi, ettei makuuammunta kuulu hänen lempparilajeihinsa, mutta kertoi tänään ampuneensa rohkeilla ennakoilla haastavissa tuuliolosuhteissa ja se kannatti.

– Yritin pitää rytmin ammunnassa. Oli niin vaikea keli, että yritin vain kymppiä, en napakymppiä.

Myös pronssia ampunut Koskela koki ammunnan vaikeana pyörivien puuskien vuoksi, mutta PM-pronssi maistui.

Naisten urheilupistoolin voittoon venyi Ritva Karri (keskellä). Hopeaa sai Iso-Britannian Jessica Liddon ja pronssia Elina Silver.

Naisten urheilupistooli oli Iso-Britannian Jessica Liddonin hallintaa niin peruskilpailussa kuin finaalissakin – kunnes koittivat viimeiset laukaukset ja kokenut Ritva Karri hiipi ohi.

– Tuntuu hyvältä. Tarkkuusosa sukelsi, mutta kuvio toimi. En olisi uskonut nousevani voittoon. Aloin olla jo puhki, Karri sanaili.

– On ollut hankala kausi. Tenniskyynärpää on rajoittanut harjoittelua melkoisesti.

Suomalaismenestyksen urheilupistoolissa täydensivät Elina Silver, joka iloitsi kilpailun jälkeen uransa ensimmäisestä PM-mitalista, ja Olga Wolkoff, joka oli kisan nelonen.

Isopistoolissa kilpailun loppu sisälsi yllättäviä käänteitä. Viron konkari Reijo Virolainen nousi viimeisillä sarjoilla voittoon ja huonon alun jälkeen hienosti pikaosiossa kirinyt Teemu Lahti nousi kakkoseksi. Pronssi meni Ruotsiin Jan-Olov Danielsonille. Suurimman osan kilpailua johtanut Suomen Jan Parhiala suli Utin helteessä viimeisissä sarjoissa ja tipahti neljänneksi.

Isopistoolissa kokemus on valttia. Mitalikolmikko Teemu Lahti, Viron Reijo Virolainen ja Ruotsin Jan-Olov Danielsson.

– Tarkkuusosalla tuli virheitä ja pikaosassa en saanut nostoja kohdalleen, joten tulokseen en ole tyytyväinen, vaikka sijoitus onkin mukava. Tämä oli välietappi SM- ja EM-kisoihin, Teemu Lahti tuumaili pitkään kestäneen kisan jälkeen.

Olympiapistoolin mitaliottelusta muodostui Suomi-Viro-maaottelu, jonka viimeisessä sarjassa täydet viisi osumaa ampunut Viron Raul Erk lopulta voitti tuloksella 22 osumaa. Teemu Lahti oli toinen 18 osumalla ja Marko Talvitie ampui pronssia 13 osumalla.

Lahti oli tyytyväinen pitkään kaksi PM-hopeamitalia tuottaneeseen kisapäiväänsä. Sitä vastoin karsintakilpailussa loistanut Talvitie harmitteli finaalissa tulleita virheitä.

Kisat käynnistyivät heti aamulla suomalaisittain hienosti, kun tyttöjen ilmakiväärissä Essi Heiskanen ja Viivi Kemppi jakoivat kärkisijat ja taistelu kullastakin ratkesi tasaväkisen ottelun jälkeen vain hiuksenhienosti Heiskasen eduksi. Kilpailun jälkeen kaksikko säteili tyytyväisinä, ja molemmat totesivat, ettei kisa olisi voinut mennä paremmin.

Essi Heiskanen ja Viivi Kemppi olivat riemuissaan tyttöjen ilmakiväärin kaksoisvoitosta.

Poikien ilmakiväärissä kaksoisvoitto meni puolestaan Ruotsiin. Lauri Syrjä toi Suomeen pronssia ja Aleksi Kasi oli neljäs.

Iltapäivällä kisatussa poikien ilmapistoolissa Arttu Laulainen kahmi pronssia Suomeen. Tyttöjen ilmapistoolissa samanvärisen mitalin ampui Vilja-Alina Ahokangas.

Kaikki tulokset Siuksen verkkosivuilla. Lisää tietoa kilpailuista NSR:n verkkosivuilla.