EM-Wroclaw: Aleksi Leppä 12:s pienoiskiväärin makuun kilpailussa
15.9.2022 klo 13:20

Aleksi Lepältä irtosi lopulta hymy jonkin ajan kuluttua kilpailun päättymisen jälkeen. (Kuvat: Lassi Palo)

Aleksi Leppä sijoittui 12:nneksi miesten 50m pienoiskiväärin makuun kilpailussa Puolan Wroclawissa torstaina jatkuneissa EM-kilpailuissa. ”Otti päähän kilpailun alusta loppuun”, hän luonnehti kisafiilistään eilisen hihnahässäkän jälkeen. Marianne Palo oli naisten kilpailussa 16:s.

Riku Koskela jäi parin pisten päähän ennätyksestään.

Puolan Wroclawissa järjestettävät 25/50m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailut jatkuivat torstaina suomalaisittain miesten ja naisten 50m pienoiskiväärin makuun kilpailuilla ja myöhemmin tänään ammuttavalla 25m vakiopistoolin avoimella kilpailulla.

Aleksi Lepällä (Haminan Ampumaseura) ei ollut paras mahdollinen kisafiilis eilisen hihnahässäkän jäljiltä.  Hänen pääkilpailunsa EM-Wroclawissa päättyi keskiviikkona täysin odottamattomalla tavalla: hän ei kilpaillut 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa, koska tuomariston mielestä hänen käyttämänsä hihna oli sääntöjen vastainen.

– Sain ampua tänään samalla hihnalla kuin eilen, eikä kukaan sanonut mitään. Voin sanoa, että minua otti päähän ja rajusti kilpailun alusta loppuun, hän sanoi.

Leppä sijoittui makuun kisassa 12:nneksi tuloksellaan 624,8. Voitto meni Sveitsin Jan Lochbihlerille, jonka tulos oli 627,2.

Riku Koskela (Pohjois-Hämeen Ampuja) jäi ennätyksestään pari pistettä, kun hän teki tuloksen 624,1. Hän kutsui suoritustaan ”perussuoritukseksi”, jolla heltisi nyt 19. sija.

– Minulla ei ollut oikeastaan yhtään hyvää sarjaa, viisi perushyvää. Eilinen hihnahässäkkä vähän stressasi ennen kilpailun alkua, mutta ei siitä sen isompaa ongelmaa nyt tullut, hän sanoi ennen kuin lähti tsemppaamaan Långströmiä ja Leppää, jotka olivat aloittamassa kilpailuaan.

Sebastian Långström Wroclawin EM-radalla.

Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening) oli mietteissään kisan päätyttyä. Tulostaululla olivat pisteet 617,4 ja sijoitus 51:s. Hän ei keksinyt kisastaan mitään sanottavaa:

– Sanoisin jotain, jos keksisin mitä sanoisin, hän naurahti.

Naisten 50m pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa (60 ls) olivat mukana Suomen Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening).

Palo teki kilpailussa uuden ennätyksensä 624,0, ja hänellä oli eilisen asentokilpailupettymyksen jälkeen vähän parempi fiilis.

– Eilinen ei ollut todellakaan huono, siellä oli vain ne kolme huonoa laukausta, jotka jäivät kaivelemaan. Tiedän, että olen kunnossa ja paljon töitä tehnyt ja sen jälkeen minulla jäi vain luu käteen. Kaiken lisäksi tämä hihnahässäkkä sekoitti koko joukkueen ajatuksia, ja makuukilpailumme aikana juryt puhuivat takanamme hihnoistamme.

Henna Viljanen (vas.),
Marianne Palo ja Suomen lippu.

– Nousin ainakin kahdesti kilpailun aikana polvilleni, sillä asentoni alkoi valua. Onneksi otin niin sanotun riskin, ja taukojen jälkeen osumat lähtivät aina keskeltä. Aika alkoi lopussa loppua eikä minulla ollut enää mahdollisuutta ottaa asentoa uusiksi, joka minua jäi vähän harmittamaan. Sykettäkin alkoi tulla lopussa, 16:nneksi sijoittunut Palo kertasi kilpailuaan.

Viljanen sanoi, että hänen kilpailunsa alku oli ”tosi hyvää tekemistä”. Hän piti tauon 40 laukauksen jälkeen eikä enää tauon jälkeen löytänyt ”millään” yhtä hyvää asentoa.

– Se on aina vähän riski nousta kesken kaiken asennosta. Tänään se ei olisi kannattanut, mutta turha sitä on enää jossitella. Koitan pitää mielessä hyvän alun lopun sijaan, hän sanoi tehtyään tuloksen 618,8, jolla hän sijoittui 28:nneksi.

Viljasen neljä ensimmäistä sarjaa olivat 103,4+103,0+105,3+105,5 ja kaksi viimeistä 101,2+100,4.

Saksan Anna Janssen teki uuden Euroopan ennätystuloksen 630,5. Koska hän oli RPO-ampuja, Norja vei otti kaksoisvoiton Jenny Stenen (630,2) ja Jeanette Duestadin toimesta (627,2).

Pistoolin kisakonkari Teemu Lahti (vas.) ja arvokisatulokas Jan Parhiala.

25m vakiopistoolin EM-kilpailu ammuttiin myöhemmin iltapäivällä avoimena kilpailuna, jossa olivat mukana niin miehet kuin naisetkin. Suomea edustivat Suomussalmen Urheiluampujien Teemu Lahti ja Jan Parhiala. Lahti on kokenut konkari, joka kilpaili edellisen kerran samalla Wroclawin radalla 18-vuotiaana juniorina vuonna 1994. Parhiala on kansainvälisten arvokisojen ensikertalainen.

Lahden tulos oli 531, jolla hän sijoittui 45:nneksi. Parhiala puolestaan tähtäsi 537 pistettä, jotka oikeuttivat 43. sijaan. EM-kultamitalista käytiin tasainen kamppailu. Sen voitti Azedrbaidzhanin Ruslan Lunev (574/10x) ennen Ukrainan Pavlo Korostylovia (574/8x).

Lahti tähtäsi ensimmäisillä viidellä laukauksellaan 42 pistettä. Sarjassa oli yksi kuutonen ja yksi seiska.

– Ammun sen uusilla laseillani, jotka eivät toimineet lainkaan. Vaihdoin tavallisiin silmälaseihini, joilla osumat olivat pikkuisen parempia, Lahti sanoi. Hänen 150 sekunnin sarjansa tuottivat 178, 20 sekunnin sarjat 170 ja 10 sekunnin sarjat 183 pistettä

Parhiala sanoi ensimmäisestä arvokisastartistaan, ettei se jännittänyt liikaa.

– Kisoihin valmistautuminen oli kunnossa, ja pystyin keskittymään ampumiseen. Haasteita kuitenkin riitti, sillä kasa kiersi. Positiivinen kokemus joka tapauksessa, hän sanoi.

EM-Wroclawissa ammutaan perjantaina kaksi suomalaislajia: 50m pienoiskiväärin asentojen ja makuun parikilpailut. EM-kilpailut päättyvät lauantaina.

EM-kilpailut, 25/50m kivääri ja pistooli
5.–18.9. Wroclaw, Puola

Tuloksia to 15.9.

Miesten 50m pienoiskivääri, makuu (60 ls): 1) Jan Lochbihler Sveitsi 627,2, 2) Anton Rizov Bulgaria 626,6, 3) Simon Claussen Norja 626,5 (RPO), 4) Christoph Duerr Sveitsi 626,5, … 12) Aleksi Leppä 624,8, … 19) Riku Koskela 624,1, … 51) Sebastian Långström 617,4. 61 osanottajaa.

Naisten 50m pienoiskivääri, makuu (60 ls): 1) Anna Janssen Saksa 630,5 (EE / RPO), 2) Jenny Stene Norja 630,2, 3) Jeanette Duestad Norja 627,2, 4) Sarina Hitz Sveitsi 626,6 … 16) Marianne Palo 624,0, … 31) Henna Viljanen 618,8. 41 osanottajaa.

25m vakiopistooli, avoin (miehet/naiset): 1) Ruslan Lunev Azedrbaidzhan 574/10x, 2) Pavlo Korostylov Ukraina 574/8x, 3) Mataj Rampula Tshekki 570/13x, 4) Veronika Major Unkari 570/8x,, … 43) Jan Parhiala 537, … 45) Teemu Lahti 531. 49 osanottajaa.

EM-kisojen aikataulu
(suomalaislajeja, ajat Suomen aikaa)

Pe 16.9.
9.00-9.50 Parikilpailu 50m pienoiskivääri 3×20 ls, karsinta 1. erä (miehet/naiset)
11.45-12.20 Parikilpailu 50m pienoiskivääri 3×20 ls, karsinta 2 (miehet/naiset)
14.00-15.00 Finaali: Parikilpailu 50m pienoiskivääri 3×20 ls
15.45-16.15 Parikilpailu 50m pienoiskiväärin makuu, 1. erä (miehet/naiset)
16.40-17.10 Parikilpailu 50m pienoiskiväärin makuu, 2. erä (miehet/naiset)