MM-Kairo: Suomelle avauspäivänä kaksi kuudetta sijaa
13.10.2022 klo 17:13

Essi Heiskanen ja Aleksi Kasi suoriutuivat MM-kisojen avauspäivästä mainiosti. (Kuvat: Joni Stenström)

Kiväärin ja pistoolin MM-kilpailujen kisatapahtumat alkoivat torstaina Egyptin Kairossa. Suomi saavutti kaksi kuudetta sijaa ja yhden seitsemännen sijan junioreiden 50m pienoiskiväärin makuun kilpailuissa.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) poikkeuksellisen pitkän arvokisakauden viimeinen arvokilpailu alkoi tänään Egyptin Kairossa. Siellä kilpaillaan kivääri- ja pistoolilajien MM-mitaleista. Lisäksi on jaossa kaikkiaan 32 maapaikkaa Pariisin olympialaisiin – neljä kussakin kahdeksassa olympialajissa.

Suomalaisten avauskilpailussa eli poikien 50m pienoiskiväärin makuun kilpailussa (60 ls) olivat mukana Aleksi Kasi (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Lauri Syrjä (Asikkalan Ampumaseura). Kasi avasi kisaurakkansa tähtäämällä 611,1 pistettä, joilla hän sijoittui 12:nneksi. Syrjän tulos oli 603,8, jolla hän oli 26:s.

Voiton vei Kiinan Linshu Du Kiina uudella junioreiden ME-tuloksella 623,0. Ranskan Julien Gallot oli toinen (619,4) ja Unkarin Ferenc Török kolmas (618,0).

Kivääritytöt Aleandra Rosenlew (vas.), Essi Heiskanen ja Viivi Kemppi.

Essi Heiskanen (Pieksämäen Seudun Ampujat), Viivi Kemppi (Myllykosken Ampujat) ja Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening) edustivat Suomea tyttöjen 50m pienoiskiväärin makuun kisassa.

Heiskanen aloitti vahvasti ja oli kahden sarjan jälkeen toisena (103,2+104,5). Viimeiset neljä sarjaa eivät aivan riittäneet mitaliin, mutta lopputuloksena oli kuitenkin MM-kilpailujen hieno kuudes sija. Heiskasen tulos oli 618,6, kun pronssimitaliin vaadittiin 620,5 pistettä. Kiina voitti myös tyttöjen kisan, sillä Min Hou oli ykkönen 624,0 pisteellään. Sekin on uusi junioreiden ME.

Rosenlew ampui myös hyvin sijoittuen seitsemänneksi (617,0). Kemppi oli 22:s tuloksellaan 611,1.

Avauspäivän päätteeksi ammuttiin vielä poikien ja tyttöjen 50m pienoiskiväärin makuun parikilpailun karsinnan kaksi ensimmäistä vaihetta. Finaali ammutaan perjantaina. Suomella oli parikisassa kaksi joukkuetta: Suomi 1 (Lauri Syrjä – Alexandra Rosenlew) ja Suomi 2 (Aleksi Kasi – Essi Heiskanen).

Suomi 2 sijoittui karsinnan ensimmäisessä vaiheessa (60 ls) kuudenneksi, kun sen tulos oli 614,6 (Kasi 304,3, Heiskanen 310,3). Se pääsi karsinnan toiseen vaiheeseen eli kahdeksan parhaan joukkoon. Suomi 1 sen sijaan putosi jatkosta tuloksellaan 609,1 (Syrjä 302,5, Rosenlew 306,6), jolla se oli 13:s.

Karsinnan toisesta vaiheesta neljä parasta pääsi mitaliotteluihin. Suomi 2 sijoittui kuudenneksi 408,0 pisteellään. Heiskanen tähtäsi nyt 204,3 ja Kasi 203,7 pistettä. Jatkoonpääsyyn olisi vaadittu 411,2 pistettä. Kiina 2 oli tämän vaiheen ylivoimainen ykkönen (418,7). Eroa kakkoseen eli Tshekkiin oli 6,1 pistettä.

Parikilpailun mitaliottelut ammutaan perjantaina.

Näin suomalaiset kommentoivat päivän suorituksiaan:

Heiskanen: ”Henkilökohtainen makuu meni tosi hyvin keliin nähden. Parikisan eka vaihe meni myös tosi hyvin, mutta tokassa vaiheessa ekat kymmenen laukausta eivät olleet kovin hyviä. Hyvä päivä takana, joten hyvillä mielin voi jatkaa kisailua!”

Rosenlew: ”Tänään oli vaikea keli, mutta olen tyytyväinen peruskisaan. ’ Mixed’ ei mennyt kovin hyvin. Sinne tuli yksi huono sarja, kun tuuli ihan hirveästi. Muuten ihan ok.”

Kemppi: ”Minulle jäi päivästä hyvät fiilikset. Ammuin ihan omaa tasoani, vaikka keli tuntui vaikealta. Tuulesta oli vaikea saada kiinni, joten päätin ampua ennakolla, jota en ole koskaan tehnyt. Hyvillä fiiliksillä siis tuleviin kisoihin!”

Kasi: ”Ensimmäinen kisapäivä lähti hienosti käyntiin Melkoisen vaihteleva tuuli haittasi omaa tekemistäni, mutta olen tyytyväinen. Tästä on hyvä jatkaa kisoja.”

Syrjä: ”Tänään oli vaikeaa. Keli oli hankala, kun tuuli oli pyörittelevä ja vähän vaikea lukea. Oma suorittaminen tuntui ihan hyvältä, mutta keskelle osumat eivät meinanneet löytää. Täytyy vain luottaa omaan tekemiseen ja nauttia kisaamisesta.”

Kairon MM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä on kahden viikon kuluttua lokakuun 27. päivänä.

ISSF:n kiväärin ja pistoolin MM-kilpailut