EM-Tallinna: Sonja Myllys 21:s, Aleksi Kasi 23:s nuorten ilmakiväärissä
7.3.2023 klo 17:13

Sonja Myllys oli EM-kisojen avauspäivän paras suomalainen. (Kuvat: Risto Aarrekivi)

Sonja Myllys vastasi parhaasta suomalaissuorituksesta, kun ilmakiväärin ja -pistoolin EM-kilpailut alkoivat tiistaina Tallinnassa. Hän sijoittui tyttöjen ilmakiväärissä 21:nneksi (622,6). Aleksi Kasi oli poikien kilpailussa 23:s (620,3).

Ilmakiväärin ja -pistoolin EM-kilpailut alkoivat tiistaina Viron Tallinnassa. Kilpailuun osallistuu kaikkiaan 500 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 40 maata. Ampumaurheiluliitto nimesi EM-kisoihin kymmenen urheilijaa, jotka ovat kaikki kivääriampujia.

Aleksi Kasi.

Aleksi Kasi (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Lauri Syrjä (Asikkalan Ampumaseura) edustivat Suomea poikien 10m ilmakiväärissä.

Kasi voitti viime viikonloppuna M20-sarjan Suomen mestaruuden ja sai miesten sarjassa hopeaa. Hän teki nyt tuloksen 620,3 ja sijoittui 23:nneksi. Syrjän tulos oli 618,6, joka oikeutti 29. sijaan. Kahdeksan parhaan finaaliraja oli 623,7. Unkarin Ferenc Török oli peruskilpailun paras 629,7 pisteellään.

Kasi oli tyytyväinen muuten paitsi kahteen huonoon sarjaansa, jotka jäivät alakanttiin.

– Lähellä olleet SM-kisat eivät vaikuttaneet juurikaan suoritukseeni, hän sanoi.

Ruotsin Victor Lindgren voitti poikien ilmakiväärin EM-kultaa. Hän oli kultamitaliottelussa Unkarin Ferenc Törökiä parempi numeroin 17–5.

Tyttöjen ilmakiväärissä kilpaili peräti kuusi suomalaista, koska jokaisen maan oli poikkeuksellisesti mahdollista lähettää kuusi urheilijaa nuorten sarjoihin, jos heistä kaksi on alle 18-vuotiaita.

Suomesta olivat mukana Essi Heiskanen (Pieksämäen Seudun Ampujat), Viivi Kemppi (Myllykosken Ampujat), Sonja Myllys (Simpeleen Hahlo), Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening), Tuulevi Suomus (Vihdin Ampumaseura) ja Minea Terkola (Salon Seudun Ampujat).

Myllys sijoittui 21:nneksi tuloksellaan 622,6. Hänen ensimmäinen sarjansa tuotti vain 99,7 pistettä, mutta kolmanteen sarjaansa hän tähtäsi 106,2 pistettä ja viimeiseenkin 105,0 pistettä ja nousi tulosluettelossa isoin harppauksin ylöspäin. Hän oli lopulta kisan paras suomalainen.

Myllys jäi finaalirajasta 2,3 pistettä (624,9). Peruskisan parhaan tuloksen teki Serbian Ljiljana Cvetkovic, jonka pisteet olivat 628,5. Myllys, 17, oli viime lauantaina kuudes naisten SM-ilmakiväärissä. Hän kertoi jännittäneensä EM-kilpailun alussa ”todella paljon”.

– Ammuin huonoja laukauksia, mutta onnistuin pitämään mielen positiivisena ja jatkamaan kisaa onnistuneesti. Oli hauskaa ampua kilpailua, ja siksi onnistuin ampumaan hyviä sarjoja. Hieno kokemus ampua näin suurissa kilpailuissa, hän sanoi kisan päätyttyä.

Terkola oli 34:s tuloksellaan 620,9. Kemppi oli 36:s (620,3), Heiskanen 40:s (619,9), Rosenlew 44:s (619,5) ja Suomus 53:s (615,9).

Tyttöjen ilmakiväärin EM-kulta meni Tanskaan ja Anne Nielsenille, joka oli kultamitaliottelussa Sveitsin Gogniatia parempi pistein 17–11.

Keskiviikon parikilpailussa Suomen joukkueet ovat Suomi 1 (Aleksi Kasi – Viivi Kemppi) ja Suomi 2 (Lauri Syrjä – Alexandra Rosenlew). Suomen joukkue tyttöjen torstaisessa joukkuekilpailussa on Essi Heiskanen, Kemppi ja Rosenlew.

Miehet ja naiset aloittavat kisaurakkansa perjantaina, jolloin Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) ja Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo) kilpailevat ilmakiväärin parikilpailussa. Henkilökohtaiset lajit ovat lauantaina. Tallinnan EM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä on ensi sunnuntai.

Ilmakiväärin ja -pistoolin EM-kilpailut
5.–13.3. Tallinna, Viro

Suomalaislajien tuloksia ti 7.3.

Poikien 10m ilmakivääri, peruskilpailu (60 ls): 1) Ferenc Török Unkari 629,7, 2) Luka Lukic Slovenia 627,8, 3) Balint Kalman Unkari 625,1, 4) Victor Lindgren Ruotsi 625,0, 5) Darko Tomasevic Kroatia 624,7, 6) Marko Ivanovic Serbia 624,6, 7) Jens Östli Norja 623,8, 8) Jesper Johansson Ruotsi 623,7, … 23) Aleksi Kasi 620,3, … 30) Lauri Syrjä 618,6. 54 osanottajaa.

Finaali: 1) Victor Lindgren Ruotsi 260,7, 2) Ferenc Török Unkari 258,9, 3) Jesper Johansson Ruotsi 258,7, 4) Luka Lukic Slovenia 257,6, 5) Marko Ivanovic Serbia 204,8, 6) Balint Kalman Unkari 204,6, 7) Darko Tomasevic Kroatia 152,7, 8) Jens Östli Norja 149,9.

Kultamitaliottelu: Victor Lindgren Ruotsi – Ferenc Török Unkari 17–5

Tyttöjen 10m ilmakivääri, peruskilpailu (60 ls): 1) Ljiljana Cvetkovic Serbia 628,5, 2) Synnöve Berg Norja 627,7, 3) Veronika Blazickova Tshekki 627,2, 4) Michelle Blos Saksa 627,2, 5) Anne Nielsen Tanska 626,3, 6) Audrey Gogniat Sveitsi 625,2, 7) Kristina Ostapenko Ukraina 624,9, 8) Pernille Nor-Woll Norja 624,9, … 21) Sonja Myllys 622,6, … 34) Minea Terkola 620,9, … 36) Viivi Kemppi 620,3, … 40) Essi Heiskanen 619,9, … 44) Alexandra Rosenlew 619,5, … 53) Tuulevi Suomus 615,9. 67 osanottajaa.

Finaali: 1) Anne Nielsen Tanska 258,9, 2) Audrey Gogniat Sveitsi 258,7, 3) Veronika Blazickova Tshekki 256,8, 4) Ljiljana Cvetkovic Serbia 256,2, 5) Synnöve Berg Norja 204,9, 6) Pernille Nor-Woll Norja 204,6, 7) Michelle Blos Saksa 153,0, 8) Kristina Ostapenko Ukraina 151,0.

Kultamitaliottelu: Anne Nielsen Tanska – Audrey Gogniat Sveitsi 17–15

Kaikki tulokset Siuksen verkkosivuilla. EM-kisojen kotisivut.

// Artikkelia muokattu klo 18.55: päivitetty poikien finaalin tulokset. //