EM-Tallinna: Suomi kuudes tyttöjen joukkuekilpailussa
9.3.2023 klo 21:10

Essi Heiskanen, Viivi Kemppi ja Alexandra Rosenlew EM-kisojen komeassa finaalihallissa. (Kuvat: Lassi Palo)

Suomi on sijoittunut kuudenneksi tyttöjen ilmakiväärin joukkuekilpailussa, kun ilmakiväärin ja -pistoolin EM-kilpailut jatkuivat torstaina Tallinnassa. Suomi hävisi pronssiottelussa Unkarille 8–16.

Viron Tallinnassa järjestettävissä ilmakiväärin ja -pistoolin EM-kilpailuissa oli torstaina poikien ja tyttöjen viimeinen kilpailupäivä. Ohjelmassa oli yksi suomalaislaji: tyttöjen ilmakiväärin joukkuekilpailu. Suomen joukkueessa ampuivat Essi Heiskanen (Pieksämäen Seudun Ampujat), Viivi Kemppi (Myllykosken Ampujat) ja Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening).

Unkari ja Suomi aloittamassa pronssiottelua.

Suomen karsintatulos Tallinnan näyttävällä EM-kisa-areenalla oli 933,8, jolla se sijoittui kuudenneksi ja eteni hienosti kahdeksan parhaan joukkoon. Kukin ampuja ampui karsinnan ensimmäisessä vaiheessa 30 laukausta. Heiskasen tulos oli 310,2, Kempin 312,7 ja Rosenlewin 310,9.

Norja oli karsinnan ykkönen 939,3 pisteellään, ja Puolan Maja Gawenda teki parhaan henkilökohtaisen tuloksen 316,1 pistettä. Karsinnasta Jatkoon eteni kahdeksan parasta joukkuetta. Jatkoon pääsi 930,6 pisteellä (Serbia).

Karsinnan toisesta vaiheesta (60 ls) kultamitaliotteluun menivät Norja (629,4) ja Puola (626,4). Suomi sijoittui kuudenneksi (621,7) ja eteni pronssiotteluun kolmanneksi sijoittunutta Unkaria (626,1) vastaan. Toisessa pronssiottelussa kohtasivat Saksa (622,9) ja Serbia (622,3).

Heiskasen pisteet olivat nyt 207,5, Kempin 208,4 ja Rosenlewin 205,8.

Mitaliottelut ammuttiin puolentoista kilometrin päässä sijaitsevassa finaalihallissa. Pronssiottelussa Suomi ja Unkari olivat tasatilanteessa 6–6. Sen jälkeen Unkari voitti neljä laukausta ja siirtyi 14–6-johtoon. Suomi voitti vielä yhden laukauksen, mutta Unkari voitti ottelun lopulta lukemin 16–8 ja sai EM-pronssia.

Nuorten kiväärivalmentaja Joni Stenström.

Unkari ampui pronssiottelussa yli 31 pistettä yhdeksän kertaa. Suomi sai jokaisella kierroksella yli 30 pistettä.

Heiskanen ei ollut tyytyväinen omaan EM-kisarupeamaansa:

– Jäi oma paras ampumatta. Parempaankin olisi voinut. Olen tekemiseeni tyytyväinen, mutta tulokseni eivät miellytä. Onneksi tänään päästiin pronssiotteluun ja kuuden parhaan joukkoon, hän sanoi.

Silminnähden pettynyt Kemppi ei ollut myöskään tyytyväinen suorituksiinsa:

– Yksi iso pettymys koko kisa. Ei vain lähtenyt. Oli välähdyksiä, mutta kaikki muu oli ”kökköä”.

Rosenlew puolestaan sanoi, että hänellä oli epävarma olo kisojen ajan.

– Nyt on ollut vähän vaikeaa ja epävarma fiilis. Parempaan suuntaan on menossa, mutta ei se hyvää ole vieläkään, hän summasi kisaviikkonsa, kun Norja ja Puola kamppailivat joukkuekisan voitosta.

Euroopan mestaruus meni lopulta Puolalle, joka voitti kultamitaliottelussa Norjan pistein 17–13. Toisessa pronssiottelussa Serbia oli Saksaa niukasti parempi numeroin 16–14.

Suomen kannustusjoukot.

Tallinnan EM-kilpailuissa Suomen nuorten paras sijoitus henkilökohtaisissa kilpailuissa oli Sonja Myllyksen (Simpeleen Hahlo) 21. sija tyttöjen ilmakiväärissä. Hänen tuloksensa oli 622,6. Aleksi Kasi (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) sijoittui poikien kilpailussa 23:nneksi (620,3). Suomi oli keskiviikon parikilpailussa 16:s ja 19:s. Viimeisessä lajissa tuli edellä mainittu kuudes sija tyttöjen ilmakiväärin joukkuekilpailussa.

Miehet ja naiset aloittavat kilpailunsa perjantaina, jolloin Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) ja Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo) kilpailevat ilmakiväärin parikilpailussa. Henkilökohtaiset lajit ovat lauantaina. Niissä on EM-mitalien lisäksi jaossa kaksitoista paikkaa kesä-heinäkuussa Puolan Wroclawissa järjestettäviin Euroopan kisoihin ja kaksi maapaikkaa ensi vuonna Pariisissa järjestettäviin olympialaisiin.

Tallinnan EM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä on ensi sunnuntai.