Euroopan kisat: Suomi neljäs trapin parikilpailussa
1.7.2023 klo 17:37
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomi 2 sijoittui neljänneksi trapin parikilpailussa. (Kuvat: Lassi Palo)

Suomalaiset ampumaurheilijat tarjosivat taas jännittäviä hetkiä Wroclawin finaaliradalla, kun Euroopan kisat jatkuivat lauantaina. Suomi 2 sijoittui trapin parikilpailussa neljänneksi. Suomi 1 oli 15:s.

Euroopan kisojen ampumaurheilu jatkui Puolan Wroclawissa lauantaina yhdellä suomalaislajilla, joka oli trapin parikilpailu. Suomella oli kaksi joukkuetta: Suomi 1 (Eemil Pirttisalo – Satu Mäkelä-Nummela) ja Suomi 2 (Jukka Laakso – Noora Antikainen). Antikainen, Laakso ja Mäkelä-Nummela edustavat Orimattilan Seudun Urheiluampujia, Pirttisalo Ruotsalon Metsästysyhdistystä.

Noora Antikainen ja Jukka Laakso.

Karsinnassa ammuttiin 150 kiekkoa. Suomi 2 teki tuloksen 143, jolla se pääsi uusimaan paikasta kultamitaliotteluun Iso-Britanniaa (144) vastaan. Suomi kohtasi uusinnassa Italian kaksi joukkuetta, jotka tekivät siis saman tuloksen kuin Suomi.

Laakso rikkoi karsinnassa 73 kiekkoa (23+25+25) ja Antikainen 70 kiekkoa (22+25+23).

Uusinnassa sekä Antikainen että Laakso ”pummasivat” ensimmäisen kiekon. Sen jälkeen odotettiin, mitä italialaiset tekevät. Suomi jätettiin pronssiotteluun, kun molemmat italialaisjoukkueet alkoivat rikkoa kiekkoja. Italia 1 voitti lopulta uusinnan pistein 4–3 ja eteni kultamitaliotteluun.

Suomi 2 kohtasi pronssimitaliottelussa Italia 2:n, jonka ampujat olivat eilen miesten trapin voittanut Mauro de Filippis ja Giulia Grassia. Suomi siirtyi 3–1-johtoon kahden sarjan jälkeen. Italia kuitenkin tasoitti voitettuaan seuraavat kiekot 9–8. Myös seuraavat kiekot menivät italialaisille, nyt numeroin 9–7. Pistetilanne oli Italian hyväksi 5–3.

Suomella oli mahdollisuus tasoittaa, mutta seuraavan sarjan viimeiseen kiekkoon tuli ”pummi” ja pisteet jaettiin 1–1. Näin Italia 2 voitti pronssimitalit 6–4.

Vaikka Laakson pitkän uran ensimmäinen arvokisamitali jäi nyt saavuttamatta, oli hän hyvillä mielin kilpailun päätyttyä:

– Hyvä mieli jäi, vaikka nelosia oltiinkin. Ammuin nyt tasollani tiukassa paikassa, ja taistelimme Nooran kanssa tosi hyvin. Alussa oli ehkä vähän ylijännitystä, mutta sitten annoin mennä, hän kertasi pronssiottelua. Laakso rikkoi pronssiottelun 25:stä kiekostaan 23.

Antikainen istui pitkään pettyneenä kisan jälkeen rata-alueella Suomen valmennustiimin kanssa. Hän kertoi myöhemmin, että hänen oli pakko käsitellä tunteensa ensin.

– Tavallaan ajattelen myös niin, että ilman tunteita en tekisi tätä täydellä sydämellä. Kovassa seurassa, vastassa täysammattilaiset, niin hyvin pistettiin kampoihin ja taisteltiin. Kyllä se mitali olisi vaan ollut niin kiva!

Euroopan kisojen parikilpailun voitto meni Italia 1:lle (6–4), jonka joukkueessa ampuivat Giovanni Pellielo ja naisten eilisen kilpailun voittanut Jessica Rossi. Hopeamitalit saivat Ison-Britannian Matthew Coward Holley ja Lucy Hall.

Eemil Pirttisalo ja Satu Mäkelä-Nummela.

Suomi 1:n tulos oli 138, jolla se sijoittui 15:nneksi. Pirttisalo teki tuloksen 68 (23+22+23) ja Mäkelä-Nummela tuloksen 70 (23+22+25).

– Jos kilpailusta ei muuten mitään, niin paransin loppua kohden. Tein lähdössä virheitä. Viimeinen sarja oli hyvää harjoitusta sunnuntain joukkuekilpailua varten, Mäkelä-Nummela sanoi.

Pirttisalo piti suoritustaan huonona:

– Ei se parasta antia ollut. Kyse oli edelleen hätäilystä. Tein samoja virheitä kuin peruskilpailussakin. Mennään kuitenkin reippain mielin kohti huomista joukkuekilpailua, hän sanoi.

Sunnuntai on Euroopan kisojen päätöspäivä, jolloin ovat vuorossa trapin joukkuekilpailut.

Euroopan kisat (ampumaurheilu)
21.6.–2.7. Wroclaw, Puola

Suomalaislajien tuloksia la 1.7.

Trap, parikilpailu
Karsinta 150 kiekkoa: 1) Iso-Britannia 1 144, 2) Italia 1 143/uusinta 4, 3) Italia 2 143/3, 4) Suomi 2 143/0, … 15) Suomi 1 138. 21 joukkuetta.

Kultamitaliottelu: Italia 1 – Iso-Britannia 1 6–4
Pronssimitaliottelu: Italia 2 – Suomi 2 6–4

Aikataulu (suomalaislaji
Su 2.7.
10.00–15.30 Trapin joukkuekilpailu, miehet, karsinta (Jukka Laakso, Eemil Pirttisalo, Teemu Ruutana)
10.00–15.30 Trapin joukkuekilpailu, naiset, karsinta (Noora Antikainen, Satu Mäkelä-Nummela, Mopsi Veromaa)
16.00–17.00 Finaali: trapin joukkuekilpailu, naiset
17.15–18.15 Finaali: trapin joukkuekilpailu, miehet

Ma 3.7.
Joukkueiden kotiinpaluu.

Puolassa 21.6.–2.7. järjestettävissä kisoissa on mukana 29 lajia ja 7 000 urheilijaa 48 Euroopan maasta. Ampumaurheiluun osallistuu 389 urheilijaa, jotka edustavat 45 maata. Suomalaisia ampumaurheilijoita on mukana kaksitoista.

Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää ja 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status. Suomalaisurheilijoita on mukana 100, ja heidät nähdään 17 eri lajissa.

Euroopan kisojen tulossivut.