Euroopan kisat: Suomi neljäs naisten trapin joukkuekilpailussa
2.7.2023 klo 17:51
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen trap-naisten Satu Mäkelä-Nummelan (edessä), Noora Antikaisen ja Mopsi Veromaan kisat päättyivät neljänteen sijaan. (Kuvat: Lassi Palo)

Suomalaisten ampumaurheilijoiden urakka Euroopan kisojen ampumaurheilussa päättyi neljänteen sijaan, kun Suomen naisten trap-joukkue hävisi pronssiottelun uusinnan jälkeen Saksalle. Miehet sijoittuivat joukkuekisassa kahdeksanneksi. ”Pitkän kaavan mukaan mentiin, mutta luu jäi käteen”, Satu Mäkelä-Nummela summasi kisapäivän.

Euroopan kisojen ampumaurheilu päättyi sunnuntaina Puolan Wroclawissa. Suomalaisten kisaurakka päättyi jännittäviin hetkiin, sillä mitali oli taas todella lähellä, mutta Saksa voitti jännittävän pronssiottelun uusinnan jälkeen 2–1.

Tämä oli Suomen neljäs nelossija Euroopan kisojen ampumaurheilussa. Muut nelossijat olivat: Marjut Heinonen naisten skeetissä, Noora Antikainen naisten trapissa ja Suomi trapin parikilpailussa.

Suomen mitalisaldo oli kolme. Suomen miehet voittivat tiistaina skeetin joukkuekilpailun ja tekivät karsinnassa uuden maailmanennätyksen (222). Satu Mäkelä-Nummela sai perjantaina hopeaa naisten trapissa, ja Eetu Kallioinen oli aiemmin viikolla kolmas miesten skeetissä.

Teemu Ruutana (vas.), Jukka Laakso ja Eemil Pirttisalo päivän kisan jälkeen.

Päätöspäivän miesten trapin joukkuekilpailussa Suomea edustivat Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) ja Teemu Ruutana (Längelmäen Seudun Ampujat).

Joukkuekilpailun karsinnassa ammuttiin 225 kiekkoa eli jokainen ampumaurheilija ampui 75 kiekkoa. Suomen tulos oli 205, jolla se oli kahdeksas. Suomalaiset kirjasivat seuraavat tulokset: Laakso 70 (24+22+24), Pirttisalo 69 (22+23+24) ja Ruutana 66 (23+20+23).

Karsinnan kaksi parasta pääsi kultamitaliotteluun. Ne olivat Kroatia (218) ja Slovakia (218). Kolmonen Portugali (217) ja nelonen Italia (216) menivät pronssiotteluun.

– Tänään oli valon kanssa haastava päivä. Vaikka alkoi olla myös turnausväsymystä, sain läjään 70. Ei se ihan susikuraa ollut, Laakso totesi.

– Ei voi olla helppoa, kun on vaikeaa, Pirttisalo puolestaan sanoi.

Joukkueen kolmas ampuja eli Ruutana oli yhtä lyhytsanainen kuin Pirttisalokin:

– Jos olisimme ampuneet paremmin, olisimme pärjänneet.

Suomen naisten joukkueessa ampuivat Noora Antikainen (OSU), Satu Mäkelä-Nummela (OSU) ja Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille). Veromaa kilpaili Euroopan kisoissa vain tässä joukkuekilpailussa, ja hän teki parhaan suomalaistuloksen 70 (22+23+25). Antikaisen tulos oli 67 (21+24+22) ja Mäkelä-Nummelan 65 (23+21+21).

Suomen tulos 202 riitti pronssimitaliotteluun. Se sai vastaansa Saksan, jonka kanssa se vietti koko päivän, sillä maat ampuivat karsinnan yhdessä. Saksan tulos oli 196. Italia (210) ja Turkki (206) etenivät kultamitaliotteluun.

Suomi siirtyi pronssiottelussa 2–0-johtoon, kun se voitti ensimmäisen sarjan 13–12. Saksa tasoitti tilanteen seuraavan sarjan jälkeen (12–11). Suomi voitti taas seuraavan sarjan 13–12 ja meni 4–2-johtoon. Kun seuraava sarja päättyi tasan 12–12, oli tilanne Suomen hyväksi 5–3. Saksa vei viidennen sarjan 12–9 ja tasoitti tilanteeksi 5–5.

Tasatilanteessa mentiin uusintaan, jossa Suomi rikkoi kolmesta kiekosta yhden. Nyt oli Saksan vuoro iskeä, ja niin se tekikin: 2–1 ja Suomi jätettiin neljänneksi.

Antikaisen mukaan päivä ei ollut helppo. Hänellä oli aamun sateessa vähän vaikeuksia, mutta toinen sarja oli ”napakkaa, erittäin hyvää ammuntaa”.

– Viimeinen sarja tuntui ihan hyvältä, vika pummi oli vaan niin varovainen veto. Finaalissa nyt voi kyllä sanoa, että ei ollut onni myöten – ei sitten yhtään. Kokonaisuutena kaikista kolmesta kisasta neljäs sija. Vähän jäi kyllä parannettavaa!

Veromaalle jäi mahtava fiilis Euroopan kisoista. Ne olivat alusta asti kauden ykköstavoite:

– Josko se vähän ontui, ettei tullut henkilökohtaista paikkaa. Rata on hieno, vaikkakin mulle jostain syystä hirmu sekavan oloinen. Oma kisa kulki hienosti, peruskisa vielä päättyen täyteen. Finaali aina vähän jänskättää eli lähteekö se kulkemaan. Se kulki tasaisesti, ja paria pummia lukuun ottamatta olen tyytyväinen siihen. Tottakai shoot offin (uusinta) pummi harmittaa, mutta sellaista se on joskus, Veromaa sanoi.

Mäkelä-Nummela mukaan hänen peruskilpailunsa ammunta oli ”tosi heikkoa”.

– Rytmi hyppi kuin sammakko. Oli nopeaa tempoa ja laiskaa vetoa. Eli pronssiotteluun mennessä oli aika epävarma tekemisen olo, mutta se siitä kuitenkin lähti kivasti rullaileen, kunnes rullat hävisivät viimeisellä vitosella, hän kertasi kilpailuaan.

– Pitkän kaavan mukaan mentiin, mutta luu jäi käteen. Kultaottelu on aina ” turvallisempi”, kun siinä jää luun päälle varmasti lihaakin.

Euroopan kisojen joukkuekilpailun voitto meni Italialle, joka voitti Turkin kultamitaliottelussa puhtaasti 6–0.

Euroopan kisat (ampumaurheilu)
21.6.–2.7. Wroclaw, Puola

Suomalaislajien tuloksia su 2.7.

Miesten trapin joukkuekilpailu
Karsinta (225 kiekkoa): 1) Kroatia 218, 2) Slovakia 218, 3) Portugali 217, 4) Turkki 216, 5) Italia 216, 6) Puola 214, 7) Tshekki 213, 8) Suomi 205.

Kultamitaliottelu: Kroatia – Slovakia 7–3
Pronssimitaliottelu: Portugali – Turkki 6–0

Naisten trapin joukkuekilpailu
Karsinta (225 kiekkoa): 1) Italia 210, 2) Turkki 206, 3) Suomi 202, 4) Saksa 196, 5) Azerbaidzhan 187, 6) Kypros 175.

Kultamitaliottelu: Italia – Turkki 6–0
Pronssimitaliottelu: Saksa – Suomi 5–5/uusinta 2–1

Kaikki tulokset kisajärjestäjien verkkosivuilla.