Neljä ampumaurheilijaa aloitti Urheilukoulun – Aino Vaittinen yksi heistä
16.10.2023 klo 11:56
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

”Minulle on kerrottu, että Santahaminassa tuulee aina”, Aino Vaittinen sanoi kuvaa otettaessa. (Kuva: Lassi Palo)

Neljä ampumaurheilijaa aloitti maanantaina Puolustusvoimien Urheilukoulun. ”Jännittää, mutta olen innoissani”, Aino Vaittinen sanoi hetki ennen palveluksensa alkua.

Helsingin Santahaminassa sijaitsevaan Puolustusvoimien Urheilukouluun valittiin 86 kesälajien urheilijaa lokakuun saapumiserään. Urheilijoita on seitsemästätoista lajiryhmästä.

Urheilukouluun valitut urheilijat aloittivat palveluksensa Kaartin jääkärirykmentissä maanantaina. Yksi heistä oli liikkuvan maalin ampuja Aino Vaittinen (Hämeenlinnan Ampumaseura). Hän myönsi jännittäneensä palveluksensa alkua. Hän oli tarkistanut, että hänen lisäkseen Urheilukoulussa aloitti samaan aikaan kaksi muutakin naista, yleisurheilijoita molemmat.

– Olen innoissani, mutta totta kai kaikki uusi jännittää, Vaittinen hymyili ennen kuin astui Santahaminan portista sisään.

– Syke ei ole enää yhtä korkealla kuin eilen illalla, kun pakkasin tavaroitani. Oli pikku paniikki päällä, hän nauroi.

Entä sitten se kuuluisa ensimmäinen aamu armeijassa?

– En tykkää aikaisista aamuista, mutta jos niihin oppisi, olisi se ihan kiva. Kyllä siitä selviää, kaikki on asenteesta kiinni.

Vaittinen, 19, on asettanut tulevalle vuodelle paitsi urheilullisia myös maanpuolustuksellisia tavoitteita: hän haluaa saada hyvän ja ehjän harjoitusvuoden lisäksi johtajakoulutuksen.

– En kuitenkaan aio jäädä Puolustusvoimien palvelukseen. Minulla on opiskelupaikka. Alan opiskella ensihoitajaksi Kuopiossa, kun palvelukseni päättyy.

Vaittinen sijoittui heinäkuussa Etelä-Korean Changwonissa järjestetyissä nuorten MM-kilpailuissa 10m ilmakiväärin normaalijuoksuissa seitsemänneksi ja sekajuoksuissa kahdeksanneksi. Elokuussa Azerbaidzhanin Bakussa järjestetyissä MM-kilpailuissa hän oli naisten 10m liikkuvan maalin ”sekareissa” ja normaalijuoksuissa kymmenes. 50m pienoiskiväärissä tulivat 13. ja 15. sijat.

Ensi vuoden päätavoitteekseen Vaittinen on asettanut EM-kilpailut.

– Viime kaudella ammuin noin 24 000 laukausta. Olen pohtinut niin, että jos määrä nousisi tulevan vuoden aikana lähemmäs 30 000 laukausta. Laukaisumäärät eivät tietenkään kerro kaikkea, monipuolisista liikuntaharrastuksistaan tunnettu Vaittinen totesi.

Vaittinen ei tunne Helsinkiä kovinkaan hyvin – ”mitä nyt läpikulkumatkoja laivalle”.

– En ole koskaan matkustanut Helsingin metrossa enkä ratikassa, Vaittinen sanoi ja myönsi olevansa ”maalaistyttö”.

– Kotimme sijaitsee kaksitoista kilometriä Toijalasta metsään päin, hän kuvaili.

Kaartin jääkärirykmenttiin IV/23 valitut urheilijat:

Ampumaurheilu (4)
Roope Hanni, sporting (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura)
Kaarlo Hoppu, trap (Pohjois-Hämeen Ampujat)
Oliver Ojansuu, sporting (Hyvinkään Metsästysampujat)
Aino Vaittinen, liikkuva maali (Hämeenlinnan Ampumaseura)