Aleksi Leppä Kisakallion EM-näytöissä: ”Erilainen vuosi tulossa”
19.1.2024 klo 16:38
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Aleksi Leppä suuntasi katseensa tulostaululle heti EM-näyttökilpailun päätyttyä. (Kuvat: Lassi Palo)

Kivääriampuja Aleksi Leppä sanoo, että ennen Pariisin olympialaisia on monta tavoitetta niin EM-kilpailuissa kuin maailmancupeissakin. ”Erilainen vuosi on tulossa”, hän sanoi perjantaina Kisakalliossa.

Lohjalla sijaitsevassa Kisakallion urheiluopistossa alkoi perjantaina tiivis ampumaurheilun kisaviikonloppu. Tänään ammuttiin ensimmäinen 10m ilmakiväärin ja -pistoolin EM-näyttökilpailu, ja toinen on vuorossa lauantaina. Sitten alkaa kansainvälinen Leppä GP -kilpailu.

Suomalaiset kivääri- ja pistooliampujat ovat antaneet EM-näyttöjä ennen Kisakalliota viidessä näyttökilpailussa, jotka ovat olleet marraskuussa järjestetyt Hungarian Open ja Polish Open, joulukuun ilma-asekilpailu Lappeenrannassa ja Kupittaan kisat Turussa sekä tammikuun alussa järjestetty Swedish cup.

Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestetään Unkarin Györissä 24.2.–3.3. Ne ovat vuoden ensimmäiset kansainväliset arvokilpailut, ja niissä on jaossa EM-mitalien lisäksi yhteensä kahdeksan maapaikkaa Pariisissa järjestettäviin olympialaisiin. Paikkoja jaetaan kaksi kussakin olympialajissa eli miesten ja naisten 10m ilmakiväärissä sekä miesten ja naisten 10m ilmapistoolissa.

Kivääriampuja Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) on jo nimetty Suomen olympiajoukkueeseen Pariisiin ja on tehnyt EM-kisoihin vaadittavat tulosrajat. Hän teki Kisakalliossa miesten ilmakiväärin suomalaisittain parhaan peruskilpailun tuloksen 626,8 pistettä.

– Olympiavuosi on alkanut ihan normaalisti. Ei supertuloksia mutta ei huonojakaan. Minulla on uusi ilmakivääri ja uusia varusteita, joten tässä on haettu tuntumaa. Olen ampunut uudella aseellani nyt noin 3000 laukausta, ja housuja joudutaan vähän korjaamaan. Ihan normaaleja juttuja, mutta kaiken ”fiksaamiseen” joudutaan nyt käyttämään aikaa, Leppä kertoi Kisakallion komeassa Susi Training Centerissä.

Yhdysvaltain olympiahopeamitalisti Lucas Kozeniesky oli miesten peruskisan ylivoimainen ykkönen kovalla tuloksellaan 632,8. Kakkosen eli Ison-Britannian Tom Digglen tulos oli 628,8. Leppä teki vuosi sitten vastaavassa kilpailussa voimassa olevan Suomen ennätyksen 630,7 pistettä.

– Treenasin syksyllä erittäin paljon, ja ilmakivääriammuntani on mennyt eteenpäin. Kunhan saan kaikki pienet ”haasteet” kuntoon, kyllä se 630 pisteen raja menee taas rikki. Ei se kaukana ole, Leppä sanoi.

– Vaikka minut on jo nimetty Suomen olympiajoukkueeseen, tuntuu siltä, että olympialaiset ovat vielä kaukana. Tässä välissä ehtii olla monta kilpailua, kuten kolme maailmancupia ja kahdet EM-kilpailut. Haluan päästä niissä finaaleihin ja tietysti myös mitaleille. Töitä on siis tehtävä koko ajan, eivätkä olympialaiset näy päivittäisessä tekemisessäni. Erilainen vuosi on kuitenkin tulossa, ja olympialaisiin on mahtava lähteä.

Viivi Kemppi oli naisten ilmakiväärin peruskilpailun ykkönen.

Naisten ilmakiväärissä Viivi Kemppi (Etelä-Saimaan Ampujat) ja Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening) olivat myös ylittäneet EM-tulosrajat kahdesti ennen Kisakallion näyttökisaa. He tähtäsivät nyt 623,3 ja 626,6 pistettä – Kemppi naisten sarjassa ja Rosenlew tytöissä (N20).

Niko Antila (Härmän Seudun Ampujat) teki poikien ilmakiväärin peruskisan parhaan tuloksen 615,2.

Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat) teki miesten ilmapistoolissa tuloksen 568 ja oli paras suomalainen. Naisten ilmapistoolin parhaasta suomalaistuloksesta 559 vastasi Ritva Karri (Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseura).

Vilja-Alina Ahokankaan (KokMAS) peruskisan tulos tyttöjen ilmapistoolissa oli 555. Otso-Aadolf Ahokangas (KokMAS) tähtäsi poikien ilmapistoolissa 545 pistettä.

Suomen EM-joukkue julkistetaan tammikuun 29. päivänä.

Ampumaurheiluliiton tulosrajat

Kivääri (MCS / MQS)
10m ilmakivääri, miehet: 627 / 628,5
10m ilmakivääri, naiset: 627,8 / 629
10m ilmakivääri, pojat: 622 / 625,1
10m ilmakivääri, tytöt: 624 / 627,4

Pistooli (MCS /MQS)
10m ilmapistooli, miehet: 576 / 579
10m ilmapistooli, naiset: 570 / 574
10m ilmapistooli, pojat: 570 / 573
10m ilmapistooli, tytöt: 564 / 568

Urheilijan on saavutettava MQS/MCS-raja vähintään kahdesti ennalta nimetyissä näyttökilpailuissa. (MQS=valintahyväksynnän minimiraja, MCS=valintaharkinnan minimiraja)

EM-näyttökilpailujen kaikki tulokset Siuksen verkkosivuilla.