Kairon maailmancup: Timi Vallioniemelle ja Marjut Heinoselle kahdeksas sija skeetissä
30.1.2024 klo 14:42

Ampumaurheilun maailmancup päättyi tiistaina Kairossa suomalaisittain kahteen kahdeksanteen sijaan: Timi Vallioniemi miesten ja Marjut Heinonen naisten skeetissä. He jäivät kiekon päähän finaaliuusinnasta.

Egyptin Kairossa järjestettävässä Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) maailmancupissa ammuttiin tiistaina miesten ja naisten skeetin toinen kilpailupäivä eli peruskilpailun viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaalit.

Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) edusti Suomea naisten skeetissä. Hänen peruskilpailunsa tulos oli 114 (23+22+23+23+23), jolla tuli kahdeksas sija. Saman tuloksen teki neljä muuta naista, ja kuuden parhaan finaaliin mentiin kiekkoa paremmalla tuloksella (115).

Heinosen mukaan kilpailu oli kokonaisuudessaan tasainen:

– Eilen oli fokuksen kanssa hieman ongelmia. Tänään haastavassa kelissä oli hyvä nousu, mutta tietenkin jääminen kiekon päähän finaaliuusinnasta harmittaa.

Ranskan Lucie Anastassiou ja Yhdysvaltain Samantha Simonton tekivät peruskisan parhaan tuloksen 121. Simonton voitti finaalin, ja Italian Martina Maruzzo sijoittui toiseksi. Simonton oli Maruzzoa parempi pistein 50–47.

Timi Vallioniemi (Ala-Hämeen Ampujat) oli miesten skeetin avauspäivän jälkeen kymmenentenä. Kun hänen peruskilpailunsa tulos oli 120 (25+25+23+22+25), hän sijoittui lopulta myös kahdeksanneksi. Vallioniemen kanssa saman tuloksen teki neljä muutakin miestä.

Vallioniemi sanoi, että finaalipaikka jäi harmittavan lähelle:

– Ammuntani oli kokonaisuutena hieman ailahtelevaa eikä kakkospäivän tuulinen keli helpottanut tilannetta. Lisää harjoitustunteja sisään ja pyritään parempaan suoritukseen seuraavassa kisassa, hän summasi kauden maailmancup-avauskisan.

Peruskisan kaksi parasta olivat Kuwaitin Abdulaziz Al Saad ja Ison-Britannian Ben Llewellin, joiden tulokset olivat 124 ja 123. Finaaliuusintaan pääsi tuloksella 121, jonka teki viisi miestä. Jaossa oli neljä paikkaa kuuden parhaan joukkoon.

Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) sanoi, että hänen kilpailunsa oli ”harmittavan tasapaksua”. Takasen tulos oli 117 (24+23+23+23+24), jolla tuli 28. sija.

– Kilpailussa näkyi kauden ensimmäisen kilpailun mukanaan tuoma ylimääräinen puristus ja keskittymisen ailahtelu. En ole tyytyväinen tähän kilpailuun, vaan katse siirretään jo kohti seuraavaa eli Qatarin GP-kilpailua, hän viittasi 25.–29. helmikuuta järjestettävään kisaan.

Ukko-Pekka Mäkisen (Tornionseudun Ampujat) kilpailu ”lähti huonosti liikkeelle”, mutta neljä viimeistä kierrosta meni ”ihan ok”. Mäkinen teki tuloksen 116 (20+24+25+23+24) ja sijoittui 33:nneksi.

– Hieman jäi hampaankoloon, koska kunto on hyvä. Ei muuta kuin kohti seuraavaa kisaa.

Maailmancupin voiton vei lopulta Egyptin Azmy Mehelba, joka oli finaalissa Llewelliniä parempi pistein 55–51. Al Saad jätettiin finaalissa viidenneksi.

Suomi ei ole mukana keskiviikkona ammuttavassa skeetin parikilpailussa.

ISSF:n vuoden toinen maailmancup järjestetään Marokon Rabatissa 4.–13. helmikuuta. Siellä kilpaillaan vain haulikkolajeissa. (Suomen joukkue ohessa.)

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli, haulikko)
24.–31.1. Kairo, Egypti

Suomalaislajien tuloksia ti 30.1.

Miesten skeet, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Abdulaziz Al Saad Kuwait 124, 2) Ben Llewellin Iso-Britannia 123, 3) Gabriele Rossetti Italia 121/uusinta 20, 4) Azmy Mehelba Egypti 121/18, 5) Sven Korte Saksa 121/11, 6) Tilo Schreier Saksa 121/9, 7) Georgios Achilleos Kypros 121/3, 8) Timi Vallioniemi 120, … 28) Tommi Takanen 117, … 33) Ukko-Pekka Mäkinen 116. 74 osanottajaa.

Finaali: 1) Azmy Mehelba Egypti 55/60, 2) Ben Llewellin Iso-Britannia 51/60, 3) Sven Korte Saksa 41/50, 4) Gabriele Rossetti Italia 33/40, 5) Abdulaziz Al Saad Kuwait 24/30, 6) Tilo Schreier Saksa 12/20.

Naisten skeet, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Lucie Anastassiou Ranska 121/uusinta 2, 2) Samantha Simonton Yhdysvallat 121/1, 3) Barbara Sumova Tshekki 118, 4) Martina Maruzzo Italia 116, 5) Victoria Larsson Ruotsi 115/8, 6) Reem Al Sharshani Qatar 115/7, 7) Jessica Burgess Iso-Britannia 114, 8) Marjut Heinonen Suomi 114, 9) Caitlin Connor Yhdysvallat 114, 10) Noemie Battault Ranska 114, 11) Raiza Dhillon Intia 114. 33 osanottajaa.

Finaali: 1) Samantha Simonton Yhdysvallat 50/60, 2) Martina Maruzzo Italia 47/60, 3) Reem Al Sharshani Qatar 37/50, 4) Lucie Anastassiou Ranska 28/40, 5) Victoria Larsson Ruotsi 22/30, 6) Barbara Sumova Tshekki 14/20.

ISSF:n maailmancup (haulikko)
4.–13.2. Rabat, Marokko

Suomen joukkue

Trap
Miehet: Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Juho Mäkelä (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys). RPO: Simo Köylinen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Naiset: Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

Skeet
Miehet: Oskari Lehtimäki (Honkajoen Seudun Ampujat), Eino Peltomäki (Ala-Hämeen Ampujat), Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet)
Naiset: Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat)

Kairon maailmancupin kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.

// Artikkelia muokattu klo 16.15: päivitetty naisten finaalin tiedot. Klo 16.40: päivitetty miesten finaalin tiedot. //