EM-Györ: Suomi ilmakiväärin parikilpailussa 22:s, Ahokangas ilmapistoolin 26:s
27.2.2024 klo 17:39

Alexandra Rosenlew ja Niko Antila ilmakiväärin parikisassa EM-Györissä. (Kuva: Joni Stenström)

Suomi sijoittui junioreiden ilmakiväärin parikilpailussa 22:nneksi, kun ilma-aseiden EM-kilpailut jatkuivat tiistaina Unkarin Györissä. Vilja-Alina Ahokangas oli 26:s tyttöjen ilmapistoolissa.

Ilma-aseiden EM-kilpailut jatkuivat tiistaina Unkarin Györissä. Päivän EM-ohjelmassa oli kaksi suomalaislajia: junioreiden 10m ilmakiväärin parikilpailu ja tyttöjen 10m ilmapistooli.

Pistooliampuja Vilja-Alina Ahokangas (Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseura) kilpaili viime vuonna Universiadeissa. Tänään oli hänen ensimmäinen starttinsa EM-kilpailuissa. Ahokankaan peruskilpailun tulos oli 555, jolla hän sijoittui 26:nneksi.

– Aika normi suoritus, ja oli ihan hyvä fiilis ampua. Alku lähti ihan hyvin, mutta sen jälkeen lähti vähän leviämään, Ahokangas sanoi.

Finaaliraja oli 564 pistettä. Georgian Mariami Prodiashvili oli peruskisan ykkönen 574 pisteellään. Hän voitti lopulta EM-kultaa, kun hän oli finaalissa Slovenian Manja Slakia parempi pistein 242,2–237,6. Voittotulos on uusi tyttöjen Euroopan ennätys.

Junioreiden ilmakiväärin parikilpailussa Suomea edustivat Niko Antila (Härmän Seudun Ampujat) ja Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening). Suomi teki karsinnassa 22. sijaan oikeuttaneen tuloksen 618,6. Antilan pisteet 30 laukauksen kilpailussa olivat 309,9 ja Rosenlewin 308,7.

Karsinnan ykkönen oli Serbia 1 630,3 pisteellään. Sen pariksi kultamitaliotteluun eteni karsinnan kakkonen, joka oli Saksa 1 (628,4). Pronssiotteluun menivät karsinnan kolmonen ja nelonen eli Saksa 2 (626,7) ja Puola 1 (625,9). Saksa 1 voitti Euroopan mestaruuden, ja kun se oli Serbiaa parempi 16–12. Pronssimitalit sai Saksa 2.

– Oli omanlaisensa kokemus ampua parin kanssa kisaa. Se meni omalta kohdaltani vähän yliyrittämiseksi, mutta muuten meni hyvin, Antila sanoi.

– Huono pito ja epävarmaa tekemistä, Rosenlew kuittasi kilpailunsa lyhyesti.

Györissä ammuttiin vielä illalla ESC Challenge -niminen kilpailu, jolla ei ollut EM-arvoa. Tyttöjen ilmakiväärin trio-kilpailussa Suomea edustivat Rosenlewin lisäksi Sonja Myllys (Simpeleen Hahlo) ja Tuulevi Suomus (Vihdin Ampumaseura). Suomi sijoittui 17:nneksi tuloksellaan 612,2. Jatkoon eli kahdeksan parhaan joukkoon pääsi 622,1.

Györissä on jaossa EM-mitalien lisäksi yhteensä kahdeksan maapaikkaa kesällä Pariisissa järjestettäviin olympialaisiin. Paikkoja jaetaan kaksi kussakin olympialajissa eli miesten ja naisten 10m ilmakiväärissä sekä miesten ja naisten 10m ilmapistoolissa.

Kivääriampuja Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) on jo nimetty Suomen olympiajoukkueeseen Pariisiin. Hän kilpailee Györissä perjantaina.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
24.2.–3.3. Györ, Unkari

Suomalaislajien tuloksia ti 27.2.

Tyttöjen 10m ilmapistooli, peruskilpailu (60 ls): 1) Mariami Prodiashvili Georgia 574, 2) Olivia Domsits Unkari 570, 3) Viktorie Sindlerova Tshekki 569/15x, 4) Manja Slak Slovenia 569/13x, 5) Alessandra Fait Italia 568, 6) Kristiana Agule Latvia 567, 7) Olha Lepska Ukraina 566, 8) Tugba Bugur Turkki 564, … 26) Vilja-Alina Ahokangas 555. 63 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Georgia 1695, 2) Italia 1681, 3) Saksa 1677. 13 joukkuetta.

Finaali: 1) Mariami Prodiashvili Georgia 242,2 (JEE), 2) Manja Slak Slovenia 237,6, 3) Olivia Domsits Unkari 215,0, 4) Viktorie Sindlerova Tshekki 194,9, 5) Tugba Bugur Turkki 175,9, 6) Alessandra Fait Italia 157,3, 7) Kristiana Agule Latvia 133,8, 8) Olha Lepska Ukraina 113,7.

Ilmakiväärin parikilpailu, juniorit, karsinta: 1) Serbia 1 630,3, 2) Saksa 1 628,4, 3) Saksa 2 626,7, 4) Puola 1 625.9, … 22) Suomi 618,6. 31 joukkuetta.

Kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.

// Artikkelia muokattu klo 20.05: päivitetty ilmakiväärin trio-kilpailun Suomen tulos ja sijoitus. //