SM-Turku: Sebastian Långström, Alexandra Rosenlew, Joonas Kallio ja Pilvi Pirttimäki Suomen mestareiksi
23.3.2024 klo 19:45

Ilmakiväärin iloiset Suomen mestarit: Alexandra Rosenlew ja Sebastian Långström. (Kuvat: Lassi Palo)

Sebastian Långström ja Alexandra Rosenlew voittivat ilmakiväärin ja Joonas Kallio ja Pilvi Pirttimäki ilmapistoolin kultamitalit, kun Turussa järjestettävät SM-kilpailut jatkuivat lauantaina.

Ilmapistoolin SM-kultamitalistit Pilvi Pirttimäki ja Joonas Kallio.

Turun Seudun Ampujat (TSA) järjestää viikonloppuna 10m ilmakiväärin ja -pistoolin henkilökohtaiset ja joukkueiden SM-kilpailut Kupittaan urheiluhallin sisäampumaradalla.

SM-kilpailut alkoivat perjantaina, jolloin ammuttiin 50–80-vuotiaiden ikäsarjat sekä liikuntavammaisten ja näkövammaisten sarjat. Lauantaina olivat vuorossa ilmakiväärin ja -pistoolin M- ja N-sarjat. Sunnuntaina ammutaan nuorten sarjat (N16, M16, N18, M18, N20 ja M20).

SM-kilpailuihin osallistuu noin 400 ampumaurheilijaa. Kilpailut avasi Turun kaupungin pormestari Minna Arve, joka on TSA:n jäsen ja harrastaa haulikkoammuntaa.

Miesten 10m ilmakivääri

Pohjois-Hämeen Ampujia edustava Riku Koskela oli peruskilpailun ykkönen ennen Aleksi Leppää (Haminan Ampumaseuraa). Kaksikon pisteet olivat 626,8–625,7. Kahdeksan parhaan finaaliraja oli 614,5.

Koskela voitti ilmakiväärin SM-kultaa kaksi vuotta myös Turussa järjestetyissä kilpailuissa. Leppä oli SM-ykkönen vuosi sitten Espoossa.

Finaalissa Koskela sai hopeaa, kun voittajaksi nousi Sebastian Långstgröm (Kyrkslätt Skytteförening). Tämä oli 25-vuotiaan ampumaurheilijan toinen ilmakiväärin Suomen mestaruus. Edellinen tuli myös Turussa – kahdeksan vuotta sitten.

– Mahtavaa! Tämä oli jännää ja kivaa ja kaikkea siltä väliltä, Långström naurahti.

Långström voitti ensimmäisen mestaruutensa samana päivänä, kun hänen isosiskonsa Katarina voitti naisten SM-kultaa.

– En odottanut voittavani, sillä olen keskittynyt enemmän pienoiskivääriin. Minulla oli kuitenkin hyvä valmistautuminen SM-kisoihin, Långström kertoi.

Jere-Juhani Salo (Nokian Seudun Ampujat) sai viime vuoden tavoin pronssia. Leppä sijoittui neljänneksi. Hän sivusi viime sunnuntaina Dortmundin kansainvälisissä kilpailuissa nimissään olevaa ilmakiväärin Suomen ennätystä 631,4. Hänet on jo nimetty Suomen olympiajoukkueeseen ensi kesänä Pariisissa järjestettäviin olympialaisiin.

Naisten 10m ilmakivääri

Viivi Kemppi (Etelä-Saimaan Ampujat) kirjasi nimiinsä peruskilpailun parhaan tuloksen, joka oli 626,0 pistettä. Viime vuoden SM-kakkonen, Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava Marianne Palo, oli toinen tuloksellaan 623,0.

Viime vuoden Suomen mestari Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening) oli peruskilpailussa neljäs, mutta nousi finaalissa voittajaksi – jo kolmannen kerran peräkkäin.

– Aika kivalta tämä tuntuu! Fiilis on hyvä, Rosenlew, 18, sanoi ottaessaan onnitteluja vastaan kilpakumppaneiltaan

– Finaali ei ole jännittänyt minua koskaan näin paljon. Halusin säilyttää voittoputkeni, vaikka helppoa se ei ollut ylioppilaskirjoitusten takia.

Rosenlew palkittiin Ampumaurheiluliiton Vuoden ampumaurheilijana vuonna 2022. Kemppi sai hopeaa ja Palo pronssia.

Miesten 10m ilmapistooli

Miesten ilmapistoolissa Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat) teki peruskilpailun parhaan tuloksen 566. Finaaliraja oli 557. Kallio juhli ilmapistoolin Suomen mestaruutta Turussa kaksi vuotta sitten.

Viime vuoden finalisteista vain Oskari Tuominen (Satakunnan Ampujat) pääsi tänäkin vuonna kahdeksan parhaan joukkoon. Viime vuonna SM-kultaa juhlinut Esa Savola (Lappajärven Ampujat) sijoittui nyt 18:nneksi tuloksellaan 550.

Ilmapistoolifinaalit alkoivat viisitoista minuuttia myöhässä teknisten ongelmien takia. Kallio hallitsi finaalia alusta loppuun ja voitti lopulta 1,8 pisteen erolla TSA:n Klaus Tupiin.

– Suomen mestaruus lämmittää aina, Kallio hymyili kilpailun jälkeen

– Finaali alkoi, kuten pitikin, mutta loppua kohden alkoi takkuamaan. Se näkyi sitten lopputuloksessani. Minulla on ollut työkiireitä, enkä ole ehtinyt ampua kovinkaan paljon. Suurimman osan laukauksistani ammuin tammikuun alussa Swedish cupissa. Lisäksi opiskelen, joten energiaa ei ole riittänyt ihan kaikkeen, Suomea useissa kansainvälisissä arvokilpailuissa aiemmin edustanut Kallio kertoi.

Naisten 10m ilmapistooli

SM-kisojen isäntäseuran Maija Pärri tähtäsi peruskilpailun parhaan tuloksen 564, ja finaaliin pääsi tuloksella 550. Viime vuoden SM-hopeamitalisti Susanna Saksa (Härmän Seudun Ampujat) oli peruskisan kakkonen (563), ja viime vuoden Suomen mestari, myös TSA:ta edustava Sonja Aaltonen teki tuloksen 558, jolla hän oli peruskisan kolmanneksi tarkin.

Finaalissa voittajaksi nousi Lahden Ampumaseuran Pilvi Pirttimäki, 17. Hän on aloittanut ampumaurheilun ollessaan kolmannella luokalla. Suomen mestaruus oli hänelle ”aikamoinen yllätys”, sillä hän käy ampumassa noin kerran viikossa. Pirttimäki oli peruskisan seitsemäs tuloksellaan 552, ja hänen ennätyksensä on 557

– Tämä oli eka finaalini naisten sarjassa. Ammun vain pari kilpailua kaudessa, joten yllätys tämä oli, hän hymyili jännittävän finaalin päätyttyä.

Pirttimäki on harrastanut myös hiihtoa SM-tasolla kuuden vuoden ajan

– Saa nähdä, kuinka tosissaan jatkan ampumaurheilua, koska käyn lukiota ja teen töitä.

Aaltonen sai hopeaa ja Reetta Lustig (Poliisien Ampumaseura) pronssia.

TSA teki joukkuekilpailussa uuden Suomen ennätyksen 1675. Joukkueessa ampui Pärrin ja Aaltosen lisäksi Elina Silver.

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut
22.–24.3. Turk

Tuloksia la 23.3.

Miesten 10m ilmakivääri, peruskilpailu (60 ls): 1) Riku Koskela P-HA 626,8, 2) Aleksi Leppä HAS 625,7, 3) Sebastian Långström KSF 625,4, 4) Jere-Juhani Salo NoSA 620,5, 5) Niko Antila HSA 618,8, 6) Aleksi Kasi IMAS 618,2, 7) Cristian Friman ESF 617,3, 8) Juha Rutonen HAS 614,5. 23 osanottajaa.

Finaali: 1) Sebastian Långström KSF 249,7, 2) Riku Koskela P-HA 249,2, 3) Jere-Juhani Salo NoSA 226,0, 4) Aleksi Leppä HAS 206,1, 5) Cristian Friman ESF 184,0, 6) Niko Antila HSA 162,4, 7) Aleksi Kasi IMAS 142,3, 8) Juha Rutonen HAS 119,3.

Naisten 10m ilmakivääri, peruskilpailu (60 ls): 1) Viivi Kemppi ESA 626,0, 2) Marianne Palo IMAS 623,0, 3) Henna Viljanen KSF 622,5, 4) Alexandra Rosenlew ESF 622,2, 5) Tuulevi Suomus VihAS 621,0, 6) Sonja Nenonen Hahlo 620,7, 7) Essi Heiskanen PiekSA 619,8, 8) Pauliina Frilander Hahlo 619,1. 37 osanottajaa.

Finaali: 1) Alexandra Rosenlew ESF 249,7, 2) Viivi Kemppi ESA 249,0, 3) Marianne Palo IMAS 228,0, 4) Sonja Nenonen Hahlo 206,1, 5) Essi Heiskanen PiekSA 184,9, 6) Tuulevi Suomus VihAS 163,8, 7) Henna Viljanen KSF 142,1, 8) Pauliina Frilander Hahlo 119,9.

Miesten 10m ilmapistooli, peruskilpailu (60 ls): 1) Joonas Kallio SUA 566, 2) Sampo Voutilainen KajVA 565, 3) Oskari Tuominen SA 563, 4) Juho Syväniemi IlmA 562, 5) Niko Joutsensalo HlAS 561, 6) Klaus Tupi TSA 560/13x, 7) Lars-Christian Schauman P-HA 560/10x, 8) Victor Burnev ESF 557. 42 osanottajaa.

Finaali: 1) Joonas Kallio SUA 237,5, 2) Klaus Tupi TSA 235,7, 3) Oskari Tuominen SA 213,2, 4) Juho Syväniemi IlmA 193,5, 5) Sampo Voutilainen KajVA 173,7, 6) Victor Burnev ESF 148,5, 7) Niko Joutsensalo HlAS 126,4, 8) Lars-Christian Schauman P-HA 108,6.

Naisten 10m ilmapistooli, peruskilpailu (60 ls): 1) Maija Pärri TSA 564, 2) Susanna Saksa HSA 563, 3) Sonja Aaltonen TSA 558, 4) Vilja-Alina Ahokangas KokMAS 557, 5) Reetta Lustig PAS 555, 6) Elina Silver TSA 553, 7) Pilvi Pirttimäki LAS 552, 8) Ritva Karri KokMAS 550. 29 osanottajaa.

Finaali: 1) Pilvi Pirttimäki LAS 236,6, 2) Sonja Aaltonen TSA 232,8, 3) Reetta Lustig PAS 211,9, 4) Susanna Saksa HSA 190,2, 5) Elina Silver TSA 172,6, 6) Maija Pärri TSA 150,0, 7) Ritva Karri KokMAS 128,6, 8) Vilja-Alina Ahokangas KokMAS 106,6.