Olympiakarsinta: Suomi 40:s parikilpailussa
14.4.2024 klo 23:16

Suomi sijoittui ilmakiväärin parikilpailussa 40:nneksi, kun olympiakarsintakilpailu alkoi suomalaisittain Rio de Janeirossa.

Kansainvälinen ampumaurheiluliitto (ISSF) järjestää Brasilian Rio de Janeirossa kivääri- ja pistoolilajien viimeisen olympiakarsintakilpailun. Kilpailuun on ilmoittautunut 466 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 76 maata.

Vuoden 2016 olympialaisten isäntäkaupungissa järjestettävään kilpailuun osallistuu kolme suomalaista kivääriampujaa. He ovat Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura), Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening).

Leppä ja Palo edustivat Suomea 10m ilmakiväärin parikilpailussa, joka oli kisojen ensimmäinen suomalaislaji. Suomi sijoittui myöhään sunnuntaina Suomen aikaa päättyneessä kilpailussa 40:nneksi tuloksellaan 622,4. Leppä tähtäsi 313,7 ja Palo 308,7 pistettä. Lepän sarjat olivat 105,3+103,6+104,8 ja Palon 100,8+104,3+103,6.

Neljän parhaan mitaliotteluihin vaadittiin 630,5 pistettä, jonka teki neljänneksi sijoittunut Ruotsi. Ranska 1 oli karsinnan ykkönen 633,1 pisteellään.

– Alku oli hyvä tänään. Toinen sarja oli vähän vaikea, ja viimeiseen yksi ysi. Paljon hyvää, mutta liikaa virheitä. Huomiselle kun saa hyvän tältä päivältä talteen, niin tulee hyvä, Leppä sanoi.

Parikilpailun voitto meni Norja 1:lle, joka oli kultamitaliottelussa Ranska 1:stä parempi numeroin 16–14. Ruotsi sai himmeimmän mitalin voitettuaan Espanjan pronssiottelussa 16–10.

Ilmakiväärin henkilökohtaiset kilpailut alkavat maanantaina. Finaalit ovat vuorossa tiistaina. 50m pienoiskiväärin asentokilpailu (3×20 ls) alkaa keskiviikkona.

Rio de Janeirossa on jaossa kaksi maapaikkaa kussakin olympialajissa heinä-elokuussa Pariisissa järjestettäviin olympialaisiin. Leppä saavutti paikan jo viime vuonna Bakun MM-kilpailuissa ja nimettiin Suomen olympiajoukkueeseen joulukuussa.

Haulikkolajien (skeet ja trap) viimeinen olympiakarsintakilpailu järjestetään Qatarin Dohassa 19.–29. huhtikuuta. Dohassa on Rio de Janeiron tavoin jaossa kaksi maapaikkaa kussakin olympialajissa.

Pariisin maapaikkoja voi vielä saavuttaa touko-kesäkuussa järjestettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa (Lonato, Italia) ja ruutilajien EM-kilpailuissa (Osijek, Kroatia). Lonatossa on jaossa yksi maapaikka per olympialaji, Osijekissa kaksi.

ISSF:n olympiakarsintakilpailu (kivääri- ja pistoolilajit)