Olympiakarsinta: Aleksi Leppä voitti pienoiskiväärikisan!
19.4.2024 klo 17:10
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Aleksi Leppä kultamitali kaulassaan. (Kuvat: Henna Viljanen)

Aleksi Leppä antoi vakuuttavan näytön taidoistaan ja vireestään Rio de Janeirossa järjestetyssä olympiakarsintakilpailussa: hän voitti upeasti 50m pienoiskiväärin asentokilpailun finaalin.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) kivääri- ja pistoolilajien viimeinen olympiakarsintakilpailu päättyi perjantaina Brasilian Rio de Janeirossa.

Tyytyväinen voittaja.

Päivä oli suomalaisittain jännittävä, sillä Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) kilpaili 50m pienoiskiväärin asentokilpailun (3×20 ls) finaalissa, jonne pääsi torstain peruskilpailun kahdeksan parasta. Leppä sijoittui peruskisassa viidenneksi tuloksellaan 593. Se oli peruskisan toiseksi paras tulos, jonka teki kolme muutakin miestä. Tshekin Jiri Privratsky oli peruskilpailun ykkönen 595 pisteellään.

Leppä sanoi eilen lähtevänsä hyvällä fiiliksellä finaaliin: ”Tätä täältä tultiin hakemaan: finaalikokemusta Pariisin olympialaisia varten. Minulla ei ole enää paineita olympiapaikasta.”

Rio de Janeirossa oli jaossa kaksi maapaikkaa kussakin olympialajissa heinä-elokuussa Pariisissa järjestettäviin olympialaisiin. Leppä saavutti paikan jo viime vuonna Bakun MM-kilpailuissa ja nimettiin Suomen olympiajoukkueeseen joulukuussa.

Rio de Janeiron ”piekkarin” finaalissa oli kolme miestä, joilla ei olympiapaikkaa vielä ollut. Kahdesta paikasta kamppailivat Ole Halvorsen (Norja), Michael Bargeron (Iso-Britannia) ja Jan Lochbihler (Sveitsi). Paikan saivat lopulta Halvorsen ja Bargeron, jotka sijoittuivat kolmanneksi ja seitsemänneksi.

Leppä oli polviasennon jälkeen neljäntenä, 1,5 pisteen päässä kärjessä olleesta Halvorsenista. Privratsky oli toisena ja Yhdysvaltain Ivan Roe kolmantena. Makuun jälkeen Leppä oli kolmantena. Privratsky oli edelleen kärjessä ja Halvorsen toisena. Leppä oli nyt 1,8 pisteen päässä kärjestä ja 0,5 pisteen päässä Halvorsenista.

Viimeinen asento oli pysty, jossa Leppä kävi tiukan kamppailun Privratskyn kanssa. Kärkipaikka vaihteli miesten kesken, ja lopulta Leppä tuuletti riemukkaasti voittonsa kunniaksi. Eroa oli kaksi pistettä suomalaisen hyväksi. Privratskyn nimissä on lajin finaalin maailmanennätys (466,1), jonka hän teki viime vuonna MM-Bakussa.

– Tänään oli hyvä päivä, ehkä jopa helpoin näistä kolmesta. Asennot ja ammunta tuntuivat hyviltä. Makuulla oli vähän vaikeuksia, kun aurinko meni pilveen ja taulut olivat tosi tummat. Oli vaikea nähdä. Muuten oli tasaista alusta loppuun, Leppä kertasi hienoa kilpailuaan.

– Olihan tämä hyvä kokemus Pariisia ajatellen. Tämän takia lähdin tänne kisailemaan, että on mahdollisuus päästä finaaliin ja saada lisää finaalikokemusta, joten siinä mielessä onnistunut reissu!

Leppä sijoittui Rio de Janeiron 10m ilmakiväärin kilpailussa maanantaina 15:nneksi. Hänen tuloksensa oli 628,8, kun finaaliin pääsi 1,2 pistettä paremmalla tuloksella.

ISSF:n haulikkolajien olympiakarsinta alkaa sunnuntaina Qatarin Dohassa. Ensimmäisenä lajina ammutaan trap, jossa on mukana kuusi suomalaista.

ISSF:n olympiakarsintakilpailu (kivääri- ja pistoolilajit)
11.–19.4. Rio de Janeiro, Brasilia

Suomalaislajien tuloksia pe 19.4.

Miesten 50m pienoiskiväärin asentokilpailu, finaali: 1) Aleksi Leppä Suomi 461,9, 2) Jiri Privratsky Tshekki 459,9, 3) Ole Halvorsen Norja 448,2, 4) Ivan Roe Yhdysvallat 437,5, 5) Konstantin Malinovskiy Kazakstan 426,9, 6) Petr Nymbursky Tshekki 414,9, 7) Michael Bargeron Iso-Britannia 404,5, 8) Jan Lochbihler Sveitsi 398,2.

Olympiakarsinnan kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.

// Artikkelia muokattu klo 17.45: lisätty Aleksi Lepän kommentit. Klo 21.15: päivitetty kuvat. //