Olympiakarsinta: Marjut Heinonen putosi uusinnassa finaalista – 10:s
28.4.2024 klo 18:13

Marjut Heinonen pääsi Dohan olympiakarsintakilpailun naisten skeetin finaaliuusintaan, mutta putosi uusinnassa kuuden parhaan joukosta ja sijoittui kymmenenneksi. Tommi Takanen oli paras suomalainen miesten skeetissä 23. sijallaan (120). Pettymys oli ”valtava”.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) haulikkolajien olympiakarsintakilpailu päättyi sunnuntaina Qatarin Dohassa. Päätöspäivänä ammuttiin miesten ja naisten skeetin viimeinen kierros (25/125 kiekkoa) ja finaalit, joihin pääsi peruskilpailujen kuusi parasta. Molemmissa lajeissa oli jaossa kaksi maapaikkaa Pariisin olympialaisiin.

Miesten skeetissä Timi Vallioniemen (Ala-Hämeen Ampujat) tilanne ennen viimeistä kierrosta oli se, että hänen olisi pitänyt ampua täysi sarja päästäkseen finaaliuusintaan. Kun hän teki tuloksen 22, paikka tuloksen 122 tehneiden kahdeksan miehen uusinnassa jäi saavuttamatta. Uusinnassa oli jaossa vain yksi paikka finaaliin, sillä viisi miestä teki tuloksen 123.

Vallioniemi sijoittui lopulta 48:nneksi tuloksellaan 119 (25+25+24+23+22). Hän sanoi, ettei lopputulos ollut sitä, mitä hän Dohasta lähti hakemaan.

– Uutta matoa koukkuun ja jatketaan kohti EM-kisoja.

Tommi Takasen (Lahden Ampumaseura) tulos oli 120 (24+23+24+24+25), jolla hän oli paras suomalainen sijoittuen 23:nneksi. Takanen teki toistaiseksi kauden parhaan tuloksensa, mutta pettymys oli ”valtava”:

– Tähän kisaan oli ladattu marraskuusta asti ja kunnonajoituskin osui kohdalleen. Olin kovassa tikissä ja niin sanotusti läheltä käytti. Mutta eihän se ole mikään salaisuus, että kasipaikalla hävisin tässä kisassa liikaa, Takanen sanoi.

– Nyt on viikko tätä nieleskeltävä ja aloitettava valmistautuminen EM-kisoihin. Ammunta on kyllä tikissä, hienosäädöllä paketti kasaan.

Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet) paransi sijoitustaan kolmella viimeisellä sarjaan ja oli 33:s. Hänen tuloksensa oli 119 (22+23+24+25+25). Hän edusti Suomea vuonna 2021 järjestetyissä Tokion olympialaisissa. Pesonen sanoi, että hän oli ehtinyt sulatella pettymystä jo parin päivän ajan.

– Seuraavaksi katse vain kohti EM-kisoja. Kilpailuun mahtui paljon hyvää, mutta ei tulostaululle saakka välittynyt vielä ensimmäisenä päivänä. Lisää treeniä ja valmiimpana kohti Lonatoa!

Pariisin olympialaisten maapaikkoja voi vielä saavuttaa Italian Lonatossa 15.–27. toukokuuta järjestettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa. Siellä on jaossa yksi maapaikka per olympialaji. Eetu Kallioinen (A-HA) on jo nimetty Suomen olympiajoukkueeseen miesten skeetiin.

Dohan finaalin voitti Ruotsin Marcus Svensson, jolla oli jo Pariisin olympiapaikka saavutettuna. Hän sai hopeaa Rio de Janeiron olympialaisissa 2016. Hopea meni Viron Peeter Jürissonille, joka selvitti tiensä finaaliin uusinnan kautta. Hän saavutti mitalin lisäksi paikan Pariisiin. Jürissonia valmentaa Peeter Päkk, joka toimi Suomen Ampumaurheiluliiton skeetin päävalmentajana 2010-luvulla. Toisen maapaikan sai Kazakstanin Eduard Yechshenko, joka sijoittui kolmanneksi.

Naisten skeetissä Victoria Larsson kruunasi hienon ruotsalaispäivän. Hän oli peruskilpailun paras tuloksellaan 122. Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) kohensi lauantaina asemiaan kahdella täydellä sarjalla ja nousi avauspäivän 25. sijalta kuudenneksi. Hänen peruskilpailunsa tulos oli lopulta 119 (21+24+25+25+24), jolla hän pääsi finaaliuusintaan.

Uusinnassa oli Heinosen lisäksi neljä naista ja jaossa yksi paikka finaaliin. Heinonen putosi ensimmäisenä finaalista ja sijoittui kymmenenneksi. Heinosen fiilikset olivat tietenkin huonot:

– Vaikka ”tötöilin” ensimmäisellä kierroksella, niin tiesin, että kaikki on ok. Tekeminen oli kunnossa, mutta tällä tasolla ei saa tulla tuollaisia repsahduksia… Finaalista tippuminen uusinnassa harmittaa tietenkin tosi paljon, mutta se meni jo. Nyt ajatukset valmistautumiseen kohti seuraavaa koitosta, hän sanoi.

Naisten skeetissä Chilen Francisca Crovetto Chadidilla oli ennen Dohaa maapaikka Pariisiin saavutettuna, ja Kiinalla oli jo kaksi maapaikkaa. Kaksi paikkaa menivät lopulta Intian Maheshwari Chauhanille ja Ruotsin Larssonille, jotka sijoittuivat toiseksi ja neljänneksi. Kisan voitti Crovetto Chadid uusinnan jälkeen 4–3.

ISSF:n olympiakarsintakilpailu (skeet ja trap)
19.–28.4. Doha, Qatar

Tuloksia su 28.4.

Miesten skeet, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Eduard Yechshenko Kazakstan 123/uusinta 10, 2) Nicolas Lejeune Ranska 123/8, 3) Maksym Piven Ukraina 123/3, 4) Marcus Svensson Ruotsi 123/1+24, 5) Usman Chand Pakistan 123/1+23, 6) Peeter Jürisson Viro 122/12, 7) Stefan Nilsson Ruotsi 122/11, 8) Charalambos Chalkiadakis Kreikka 122/11, 9) Tilo Schreier Saksa 122/11, 10) Abdulaziz Alsaad Kuwait 122/7, 11) Azmy Mehelba Egypti 122/3, 12) Shotaro Toguchi Japani 122/3, 13) Imam Haroon Pakistan 122/1, … 23) Tommi Takanen 120, … 33) Lari Pesonen 119, … 48) Timi Vallioniemi Suomi 119. 136 osanottajaa.

Finaali: 1) Marcus Svensson Ruotsi 55/60, 2) Peeter Jürisson Viro 53/60, 3) Eduard Yechshenko Kazakstan 44/50, 4) Usman Chand Pakistan 34/40, 5) Nicolas Lejeune Ranska 25/30, 6) Maksym Piven Ukraina 15/20.

Naisten skeet, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Victoria Larsson Ruotsi 122, 2) Francisca Crovetto Chadid Chile 121/uusinta 12, 3) Maheshwari Chauhan Intia 121/11, 4) Assem Orynbay Kazakstan 121/1, 5) Rigina Meftakhetdinova Azerbaidzhan 120, 6) Yiting Jiang Kiina 119/10, 7) Diana Bacosi Italia 119/9, 8) Eva-Tamara Reichert Saksa 119/3, 9) Barbora Sumova Tshekki 119/2, 10) Marjut Heinonen Suomi 119/1. 71 osanottajaa.

Finaali: 1) Francisca Crovetto Chadid Chile 54/60/uusinta 4, 2) Maheshwari Chauhan Intia 54/60, 3, 3) Yiting Jiang Kiina 45/50, 4) Victoria Larsson Ruotsi 34/40, 5) Rigina Meftakhetdinova Azerbaidzhan 25/30, 6) Assem Orynbay Kazakstan 15/20.

Kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.