Bakun maailmancup: Aleksi Leppä viides pienoiskiväärin asentokilpailussa
9.5.2024 klo 12:17
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Aleksi Leppä taas finaalissa: nyt Bakun maailmancupissa. (Kuvat: Marianne Palo)

Aleksi Leppä sijoittui viidenneksi miesten pienoiskiväärin asentokilpailun finaalissa Bakun maailmancupissa. Kiina Yukun Liu oli ykkönen uudella ME-tuloksella ja Linshu Du toinen junioreiden uudella ME:llä. Miesten skeetissä Eino Peltomäki oli 44:s ja Eetu Kallioinen 53:s.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden kolmannessa maailmancupissa Azerbaidzhanin Bakussa ammuttiin torstaina suomalaisittain jännittävä aamupäivä.

Aleksi Leppä ratkaisevassa pystyasennossa.

Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) teki keskiviikon peruskilpailussa toiseksi parhaan tuloksen 592, jolla hän hienosti kolmanneksi ja pääsi torstain kahdeksan parhaan finaaliin. Finaaliraja oli 590. Kiinan Linshu Du oli peruskisan ykkönen 594 pisteellään.

Leppä sanoi peruskilpailun jälkeen lähtevänsä finaaliin ”hyvällä fiiliksellä”. Näin olikin, sillä ensimmäisen asennon eli polven jälkeen Leppä oli kolmantena 154,0 pisteellään. Kiinalaisilla oli kaksoisjohto: Yukun Liu (155,4) ja Linshu Du (154,8). Makuuasennon kymmenen ensimmäisen laukauksen jälkeen Leppä oli jaetulla kolmannella sijalla Ranskan Lucan Kryzsin kanssa. Kiinalla oli edelleen kaksoisjohto.

Kun makuu oli ammuttu, Leppä oli kolmantena vain kiinalaiset edellään. Kryzs oli 0,1 pisteen päässä Lepästä. Viimeinen asento oli pysty, jossa Leppä oli edelleen kolmantena viiden ensimmäisen laukauksen jälkeen. Seuraavat viisi laukausta ja Leppä oli nyt viidentenä – edellään kiinalaisten ja Kryzsin lisäksi Tshekin Jiri Privatsky.

Kun seuraavalla laukauksella Leppä tähtäsi 9,9 pistettä ja Kryzs 9,8, he ampuivat uusinnan pääsystä neljän parhaan joukkoon. Krzys voitti uusinnan 10,2–9,9, ja näin finaalin vanhin osanottaja – 29-vuotias Leppä – sijoittui viidenneksi.

Finaalin taso oli hurja, sillä voiton vei Yukun Liu oli ykkönen uudella ME-tuloksella 467,3 ja Linshu Du toinen junioreiden uudella ME:llä (466,1). Kryzs sai pronssia, ja Privratsky oli neljäs.

Leppä piti finaaliaan hyvänä:

– Olin tyytyväinen omaan suorittamiseeni. Täytyy nostaa hattua muille, että ampuivat vain paremmin. Vähän jäi harmittamaan se, että varsinkin pystyllä oli paljon hyviä laukauksia, mutta en vain osunut tarpeeksi keskelle.

Leppä sanoi olevansa tyytyväinen kokonaisuuteen. Ylihuomenna jatketaan, Leppä viittasi Bakussa ammuttavaan toiseen asentokisaan.

Pariisin olympialaisiin Suomen joukkueeseen jo nimetty Leppä on hyvässä vireessä, sillä hän voitti asentokilpailun huhtikuun 19. päivänä Rio de Janeiron olympiakarsinnassa.

Miesten skeetissä avauspäivän jälkeen kärjessä ollut Ison-Britannian Ben Llewellyn jatkoi hyvää ammuntaansa peruskilpailun loppuun asti, sillä hän teki peruskisan parhaan tuloksen 124. Viisi muuta finaaliin päässyttä teki tuloksen 122.

Eino Peltomäen (Ala-Hämeen Ampujat) tulos oli 116 (23+24+22+23+24), jolla hän oli 44:s. Saman seuran Eetu Kallioinen teki saman tuloksen ja oli 53:s. Hänen sarjansa olivat 24+25+23+22+22.

– Tekeminen oli hyvää, mutta jokainen kierros suli loppua kohti. Silleen se tulos laski. Ammunta tuntui hyvältä, mutta ei se auta, kun pää ei pysy kasassa, Peltomäki kommentoi kilpailuaan.

Kallioinen sanoi, että ensimmäinen päivä oli hyvää ammuntaa, ja hänellä oli vahva fiilis.

– Muutama pummi oli toki liikaa siihenkin. Toisena päivänä oli turhaa hätäilyä ja panikointia. Olin tietoinen siitä, että pitäisi ampua 50 täyteen, jos finaaliin mielii. Siihen en pystynyt. Kokonaisuutta kun katsoo, nelospaikalle kahdeksan reikää, mikä on liian paljon, hän sanoi.

Kilpailun kolmas suomalainen oli Ukko-Pekka Mäkinen (Tornionseudun Ampujat), joka sijoittui 70:nneksi tuloksellaan 111 (23+24+25+18+21). Hän sanoi, että eilinen päivä oli ”ookoo”, mutta tänään ei.

– Fiilikset ovat aika huonot. Eipä tästä päivästä ole oikein mitään kommentoitavaa.

Pariisin olympialaisten maapaikkoja voi vielä saavuttaa kaksissa EM-kilpailuissa. Haulikkolajien EM-kilpailut järjestetään Italian Lonatossa 15.–27. toukokuuta. 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailut ovat Kroatian Osijekissa 20.5.–8.6. Lonatossa on jaossa yksi maapaikka per olympialaji, Osijekissa kaksi.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli, haulikko)
1.–12.5. Baku, Azerbaidzhan

Suomalaislajien tuloksia to 9.5.

Miesten 50m pienoiskiväärin asentokilpailu, finaali: 1) Yukun Liu Kiina 467,3 (ME), 2) Linshu Du Kiina 466,1 (JME), 3) Lucas Kryzs Ranska 451,5, 4) Jiri Privratsky Tshekki 441,2, 5) Aleksi Leppä Suomi 431,5, 6) Istvan Peni Unkari 418,9, 7) Miran Maricic Kroatia 406,7, 8) Jack Rossiter Australia 406,7.

Miesten skeet, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Ben Llewellyn Iso-Britannia 124, 2) Eric Delaunay Ranska 122/uusinta 10, 3) Jianlin Lyu Kiina 122/9+6, 4) Elia Sdruccioli Italia 122/9+5, 5) Meng Lee Taiwan 122/7, 6) Federico Gil Argentiina 122/1, 7) Niccolo Sodi Italia 122 (RPO), … 44) Eino Peltomäki 116, … 53) Eetu Kallioinen 116, … 70) Ukko-Pekka Mäkinen 111. 80 osanottajaa.

Finaali: 1) Jianlin Lyu Kiina 56/60, 2) Federico Gil Argentiina 50/60, 3) Ben Llewellyn Iso-Britannia 42/50, 4) Elia Sdruccioli Italia 33/40, 5) Meng Lee Taiwan 24/30, 6) Eric Delaunay Ranska 15/20.

Kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.

// Artikkelia muokattu klo 13.55: päivitetty miesten skeetin tuloksia ja suomalaisten kommentit. Klo 19.30: päivitetty skeetin finaalin tulokset. //