Bakun maailmancup: Aleksi Leppä taas finaalissa – nyt kuudes
11.5.2024 klo 16:20
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Aleksi Leppä jälleen kovan kansainvälisen kilpailun finaalissa. Kuvat: Marianne Palo.

Aleksi Leppä nostattaa olympiaodotuksia kovilla suorituksillaan: tänään tuli Bakun maailmancupin pienoiskiväärin asentokisan finaalissa kuudes sija. Marianne Palo oli naisten kilpailussa 34:s.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden kolmas maailmancup päättyi lauantaina Azerbaidzhanin Bakussa. Päätöspäivän ohjelmassa olivat miesten ja naisten 50m pienoiskiväärin asentokilpailut (3×20 ls).

Aleksi Leppä keskittyy ensimmäiseen asentoon.

Bakussa ammuttiin poikkeuksellisesti siis kaksi ”piekkarikisaa”. Pariisin olympialaisiin Suomen joukkueeseen jo nimetty Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) sijoittui torstaina kovatasoisessa miesten finaalissa viidenneksi. Hänen peruskilpailunsa tulos oli toiseksi paras eli 592. Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) teki keskiviikkona tuloksen 589 pistettä ja sijoittui 28:nneksi. Kahdeksan parhaan finaaliraja oli vain kaksi pistettä parempi.

Tänään Lepän peruskisan tulos oli 588 (polvi 195, makuu 197, pysty 196), jolla hän sijoittui kahdeksanneksi ja pääsi taas hienosti finaaliin. Itävallan Alexander Schmirl oli peruskisan ykkönen 593 pisteellään.

Leppä on ollut kevään ajan varmassa vireessä, ja hän nostattaa kovilla suorituksillaan olympiaodotuksia. Leppä voitti 19. huhtikuuta Rio de Janeirossa järjestetyn olympiakarsinnan, ja torstaina tuli siis Bakun maailmancupin viides sija.

Tämän päivän finaalissa oli neljä ampujaa, jotka olivat mukana myös torstain finaalissa – Lepän lisäksi Kiinan tuoreet ME-miehet Linshu Du ja Yukun Liu sekä Tshekin entinen ME-mies Jiri Privratsky.

Leppä ampui kaksi ensimmäistä asentoa eli polven ja makuun tasaisen varmasti ja lähti viimeiseen asentoon eli pystyyn neljänneltä sijalta. Hänen edellään olivat Liu, Kroatian Miran Maricic ja Schmirl. Eroa kolmanteen sijaan oli 0,5 pistettä.

Leppä aloitti pystyasennon hyvin: 10,7. Neljä laukausta lisää ja Leppä oli noussut toiseksi. Kun 40 laukausta oli ammuttu, oli Leppä pudonnut kuudenneksi. Se oli myös hänen lopullinen sijoituksensa.

– Olen väsynyt. Kisareissu oli aika rypistys, mutta kokonaisuudessaan hyvää kokemusta eli juuri sitä, mitä lähdettiin hakemaan, Leppä sanoi.

– Tänään peruskisan olosuhteet olivat vaikeat. Olin keskellä rataa ja oli aika tuulinen keli. Joutui tekemään todella töitä tuloksen eteen. Finaali oli hyvää ampumista. Lopussa pystystä tuli pieni droppi. Loppu oli vähän vaikeaa, mutta muuten oli hyvä päivä. Tästä on hyvä jatkaa. Maanantaina alkaa maajoukkueleiri.

Kiinan Yukun Liu oli finaalin ylivoimainen ykkönen, sillä hän voitti Schmirlin peräti 5,7 pisteellä. Liu voitti myös torstaina. Liu teki torstaina uuden finaali-ME:n – jonka hän kohensi nyt 468,9 pisteeseen. Huikea suoritus siis: peräkkäisissä kilpailuissa maailmanennätykset!

Naisten kilpailussa Palon tulos oli 584 (198+199+187), jolla tuli 34. sija. Finaaliraja oli 589 pistettä. Norjan Jenny Stene teki peruskisan parhaan tuloksen (594). Stene sijoittui finaalissa lopulta kuudenneksi, kun voiton vei Ison-Britannian Seonaid McIntosh.

– Karsintakilpailussa tein hihnoilla muutaman ennakkovirheen, kun taas pystystä ennakot onnistuivat hyvin. Sain paljon hyviä napakymppejä. Perjantain pysty oli tämän reissun paras. Muutaman pisteen kuitenkin menetin, kun tuuli ehti juuri vaihtaa suuntaa, Palo kommentoi Bakun maailmancupiaan.

Palo sanoi, että hän teki karsintakilpailussa hihnoilla muutaman ennakkovirheen, kun taas pystystä ennakot onnistuivat hyvin:

– Sain paljon hyviä napakymppejä. Perjantain pysty oli tämän reissun paras. Muutaman pisteen menetin kuitenkin, kun tuuli ehti juuri vaihtaa suuntaa. Peruskilpailussa sain pidettyä hyvän rytmin yllä hihnoilla. Todella hyvää tekemistä, vaikka keli ei ollut helpoimmasta päästä. Pystyn kokeet lähtivät todella hyvin, mutta sitten kelin pahentuessa menetin hyvän ”tatsini” pystystä, jonka olin löytänyt tällä reissulla. Ketuttaa ja paljon.

Palon mukaan täytyy kuitenkin miettiä kilpailujen kokonaisuutta eikä vain yhtä huonoa hetkeä, mikä ei ole aina helppoa.

– Uskon, että nämä kilpailut ja kokemukset vievät minua eteenpäin. Nyt ansaittu lepo, jonka jälkeen keskityn EM-kilpailuihin.

Bakussa ei ollut jaossa maapaikkoja Pariisin olympialaisiin. Niitä voi vielä saavuttaa kaksissa EM-kilpailuissa. Haulikkolajien EM-kilpailut alkavat ensi viikolla Italian Lonatossa (15.–27.5.). 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailut ovat Kroatian Osijekissa 20.5.–8.6. Lonatossa on jaossa yksi maapaikka per olympialaji, Osijekissa kaksi.

Suomen olympiajoukkueeseen on Lepän lisäksi jo nimetty Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) miesten skeetiin.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli, haulikko)
1.–12.5. Baku, Azerbaidzhan

Suomalaislajien tuloksia la 11.5.

Miesten 50m pienoiskivääri 3×20 ls, peruskilpailu: 1) Alexander Schmirl Itävalta 593, 2) Jiri Privratsky Tshekki 590, 3) Linshu Du Kiina 589/36x, 4) Yukun Liu Kiina 589/34x, 5) Miran Maricic Kroatia 589/33x, 6) Amir Nekounam Iran 589/31x, 7) Peter Sidi Romania 588/31x, 8) Aleksi Leppä Suomi 588/30x, 9) Henrik Larsen Norja 588/28x. 64 osanottajaa.

Finaali: 1) Yukun Liu Kiina 468,9 (ME), 2) Alexander Schmirl Itävalta 463,2, 3) Jiri Privratsky Tshekki 452,4, 5) Linshu Du Kiina 441,2, 5) Miran Maricic Kroatia 430,3, 6) Aleksi Leppä Suomi 419,1, 7) Peter Sidi Romania 406,5, 8) Amir Nekounam Iran 406,2.

Naisten 50m pienoiskivääri 3×20 ls, peruskilpailu: 1) Jenny Stene Norja 594, 2) Seonaid McIntosh Iso-Britannia 592, 3) Jolyn Beer Saksa 591/33x, 4) Urska Kuharic Slovenia 591/29x, 5) Anna Janssen Saksa 590/30x, 6) Eunseo Lee Etelä-Korea 590/24x, 7) Stephanie Grundsøe Tanska 589/40x, 8) Siyu Xia Kiina 589/37x, … 34) Marianne Palo 584. 60 osanottajaa.

Finaali: 1) Seonaid McIntosh Iso-Britannia 466,3, 2) Siyu Xia Kiina 464,6, 3) Anna Janssen Saksa 454,1, 4) Eunseo Lee Etelä-Korea 442, 5) Jolyn Beer Saksa 428,5, 6) Jenny Stene Norja 417,2, 7) Stephanie Grundsøe Tanska 405,8, 8) Urska Kuharic Slovenia 402,9.

Maailmancupin kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.