EM-Lonato: Lassi Kauppinen kuudes, Marjut Heinonen seitsemäs
24.5.2024 klo 20:24

Lassi Kauppinen poikien skeetin EM-finaalissa. Kuva: Nea Vallioniemi

Italian Lonatossa järjestettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa oli tapahtumarikas suomalaispäivä, joka päättyi Lassi Kauppisen kuudenteen sijaan poikien skeetin finaalissa. Marjut Heinonen jäi niukasti ulos naisten finaalista ja sijoittui seitsemänneksi.

Skeetin henkilökohtaiset kilpailut päättyivät perjantaina Italian Lonatossa järjestettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa. Skeet ammuttiin kolmena päivänä, joten viimeinen kierros (25/125) ja finaalit olivat vuorossa tänään.

Miesten skeet

Miesten skeetissä Suomea edustivat Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet), Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) ja Timi Vallioniemi (Ala-Hämeen Ampujat). Jännitettävää riitti peruskilpailun loppuun asti, sillä Takanen oli kahden ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen kahdeksantena ja Vallioniemi yhdeksäntenä.

Kun Takasen ja Vallioniemen viimeisen kierroksen tulos oli 23, he tekivät tuloksen 120 ja sijoittuivat lopulta 20:nneksi ja 21:nneksi. Finaaliuusintaan pääsi kaksi kiekkoa paremmalla tuloksella eli 122:lla. Sen tuloksen teki kolme miestä, ja jaossa oli kaksi paikkaa kuuden parhaan finaaliin. Peruskisan parhaan tuloksen 124 tekivät Ison-Britannian Karl Killander ja Saksan Sven Korte.

Takasen sarjat olivat 23+24+25+25+23 ja Vallioniemen 24+23+25+25-23. Pesonen oli 48:s tuloksellaan 117 (25+21+24+24+23). Takanen oli erittäin pettynyt:

– Suorastaan murtunut, kun viimeisellä ringillä kolmen vuoden olympiaprojekti vetäistiin vessan pöntöstä alas. Kauden parasta ammuntaa, mutta kisan lopussa ei pää pysynyt kasassa, hän sanoi.

– Syy on kuitenkin helppo löytää: kun katson hotellilla peiliin, niin siellä se möllöttää.

Vallioniemi totesi, ettei yhdellä hyvällä päivällä pärjää kolmen päivän kisoissa. Se on pienestä kiinni, hän sanoi.

– Sitä täytyy alkaa itse parantaa tai sitten kisoja täytyy lyhentää, hän heitti.

Kolme vuotta sitten Tokion olympialaisissa Suomea edustanut Pesonen sanoi, että hänen kilpailunsa oli huono:

– Kunto oli hyvä, mutta paketti levisi toisella kierroksella. Eipä siinä selittelyt auta.

Suomi sijoittui joukkuekilpailussa seitsemänneksi, kun se teki tuloksen 357. Kisa oli tasainen, sillä Tshekki sai pronssia kaksi kiekkoa paremmalla tuloksella.

Killander jätettiin finaalissa kuudenneksi eli viimeiseksi. EM-kulta meni Saksan Kortelle, joka saavutti myös jaossa olleen maapaikan Parisiin olympialaisiin. Toiseksi sijoittui kokovalkoisessa AIN-tunnuksin varustetussa asussaan ampunut neutraali urheilija Anatolii Semenenko. Korte voitti Semenenkon 52–50. Ukrainan Andriy Kobzaruk sai pronssia.

Naisten skeet

Naisten skeetissä Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) teki peruskilpailussa tuloksen 119 (21+24+25+25+24) ja pääsi finaaliuusintaan. Uusinnassa oli kahdeksan naista ja jaossa neljä paikkaa kuuden ampujan finaaliin. Ranskan Lucie Anastassiou oli peruskisan ykkönen (121) ja Slovakian Vanesa Hockova (120) kakkonen.

Uusinnassa Heinonen putosi niukasti finaalista ja sijoittui seitsemänneksi. Se harmitti kokenutta ampumaurheilijaa. Hän kommentoikin fiiliksiään räväkkään tyyliinsä, ja siistitty versio siitä kuuluu: voiko harmitukseen kuolla?

– Kun on elämänsä kunnossa eikä se riitä, hän sanoi.

Euroopan mestaruuden voitti Italian Diana Bacosi. Hän oli finaalissa Anastassiouta parempi numeroin 56–51. Kolmas oli neutraali urheilija Daria Turulo. Anastassiou saavutti jaossa olleen maapaikan Pariisin olympialaisiin.

Poikien skeet

Poikien kilpailussa Lassi Kauppinen (Ala-Hämeen Ampujat) jatkoi hyviä suorituksiaan peruskilpailun loppuun asti. Hän teki neljänneksi parhaan tuloksen 119 (24+24+22+24+25) ja eteni upeasti finaaliin. Finaaliuusintaan pääsi tuloksella 118. Kilpailun kärjessä alusta lähtien ollut Kreikan Panagiotis Gerochristos teki lopulta peruskisan parhaan tuloksen 123.

Artturi Ervasti (Oulun Seudun Haulikkoampujat) sijoittui kymmenenneksi, kun hän teki tuloksen 117 (22+24+23+24+24). Hän siis jäi kiekon päähän finaaliuusinnasta. Ervasti sanoi, että kisa oli ”ihan hyvä”, mutta finaalipaikan karkaaminen niukasti harmitti häntä todella paljon.

Kauppinen putosi finaalissa ensimmäisenä, sillä hän rikkoi 13/20 kiekkoa. Hän sijoittui näin ollen kuudenneksi.

– Peruskisa oli ookoo tekemistä, mutta siihen se sitten jäi. Finaalista jäi arvatenkin huono maku suuhun. Eipä tässä oikein muita mietteitä ole, Kauppinen summasi fiiliksensä.

Italia otti kaksoisvoiton, kun Riccardo Mignozzetti oli ykkönen ja Marco Coco kakkonen. Gerochristos oli kolmas.

Tyttöjen skeet

Nea Vallioniemi (Ala-Hämeen Ampujat) sijoittui tyttöjen skeetissä 25:nneksi. Hänen tuloksensa oli 102 (20+22+17+24+19). Finaaliraja oli 114. Italian Arianna Nember oli peruskisan ykkönen tuloksellaan 118.

– Aika paljon oli vaihtelua kierrosten välillä. Joitakin onnistumisia oli, mutta paljon jäi vielä parannettavaa huomiseen parikisaan, Vallioniemi sanoi.

Nember oli ykkönen myös finaalissa, jossa hän voitti Ison-Britannian Madeleine Russellin 52–51.

Suomen olympiajoukkueeseen Pariisiin on jo nimetty skeet-ampuja Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) ja kivääriampuja Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura).

Lonaton EM.kisoihin on ilmoittautunut kaikkiaan 442 urheilijaa, jotka edustavat 42 maata.

Haulikkolajien EM-kilpailut
15.–27.5. Lonato, Italia

Tuloksia pe 24.5.

Miesten skeet, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Karl Killander Iso-Britannia 124/uusinta 4, 2) Sven Korte Saksa 124/3, 3) Andriy Kobzaruk Ukraina 123/9, 4) Anatolii Semenenko neutraali urheilija 123/8, 5) Daniel Korcak Tshekki 122/8, 6) Mitchell Brooker-Smith Iso-Britannia 122/7, 7) Jörgen Engen Norja 122/1, … 20) Tommi Takanen 120, 21) Timi Vallioniemi 120, … 48) Lari Pesonen 117. 83 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Iso-Britannia 365, 2) Italia 360, 3) Tshekki 359, … 7) Suomi 357. 15 joukkuetta.

Finaali: 1) Sven Korte Saksa 52/60, 2) Anatolii Semenenko neutraali urheilija 50/60, 3) Andriy Kobzaruk Ukraina 41/50, 4) Daniel Korcak Tshekki 33/40, 5) Mitchell Brooker-Smith Iso-Britannia 25/30, 6) Karl Killander Iso-Britannia 16/20.

Naisten skeet, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Lucie Anastassiou Ranska 121, 2) Vanessa Hockova Slovakia 120, 3) Diana Bacosi Italia 119/uusinta 15, 4) Simona Scocchetti Italia 119/14, 5) Andri Eleftheriou Kypros 119/7+4, 6) Daria Turulo neutraali urheilija 119/7+2, 7) Marjut Heinonen Suomi 119/5, 8) Monika Stibrava Slovakia 119/3, 9) Panagiota Andreou Kypros 119/3, 10) Emmanouela Katzouraki Kreikka 119/1. 36 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Slovakia 352, 2) Italia 35, 3) Kypros 349. 6 joukkuetta.

Finaali: 1) Diana Bacosi Italia 56/60, 2) Lucie Anastassiou Ranska 51/60, 3) Daria Turulo neutraali urheilija 41/50, 4) Vanessa Hockova Slovakia 33/40, 5) Simona Scocchetti Italia 24/30, 6) Andri Eleftheriou Kypros 15/20.

Poikien skeet, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Panagiotis Gerochristos Kreikka 123, 2) Marco Coco Italia 121, 3) Matteo Bragalli Italia 120, 4) Riccardo Mignozzetti Italia 119/uusinta 2, 5) Lassi Kauppinen Suomi 119/1, 6) Andreas Pontikis Kypros 118/6, 7) David Jönsson Ruotsi 118/5, 8) Maximiliam Seibel Saksa 118/3, 9) Kaloyan Tonev Bulgaria 118/1, … 10) Artturi Ervasti 117. 54 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 358, 2) Saksa 345, 3) Kreikka 343. 10 joukkuetta.

Finaali: 1) Riccardo Mignozzetti Italia 54/60, 2) Marco Coco Italia 53/60, 3) Panagiotis Gerochristos Kreikka 43/50, 4) Andreas Pontikis Kypros 34/40, 5) Matteo Bragalli Italia 25/30, 6) Lassi Kauppinen Suomi 13/20.

Tyttöjen skeet, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Arianna Nember Italia 118, 2) Eleonora Ruta Italia 115/uusinta 8, 3) Elizaveta Boiarshinova Georgia 115/7, 4) Eliska Luskova Tshekki 115/1, 5) Madeleine Russell Iso-Britannia 114/3, 6) Arina Sharapova neutraali urheilija 114/2, … 25) Nea Vallioniemi 102. 30 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 333, 2) Slovakia 332, 3) Saksa 327. 6 joukkuetta.

Finaali: 1) Arianna Nember Italia 52/60, 2) Madeleine Russell Iso-Britannia 51/60, 3) Elizaveta Boiarshinova Georgia 39/50, 4) Eleonora Ruta Italia 29/40, 5) Eliska Luskova Tshekki 17/30, 6) Arina Sharapova neutraali urheilija 8/20.

Kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.