Jarkko Mylly nimettiin paralympiajoukkueeseen
1.7.2024 klo 15:33
Heidi Lehikoinen
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen Paralympiakomitean hallitus on 1. heinäkuuta vahvistanut Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön esityksen uusista urheilijavalinnoista Pariisin kesäparalympialaisten Suomen joukkueeseen. Valituiksi tulivat ampumaurheilija Jarkko Mylly ja yleisurheilija Vilma Berg.

Jarkko Mylly tulee kilpailemaan Pariisissa toisissa paralympialaisissaan. Hän on ainoa Suomen joukkueeseen valittu ampumaurheilija.

– Suomen paralympiajoukkueen kokoonpano täydentyi kahdella upealla urheilijalla ja lisäksi saimme ampumaurheilun myötä kuudennen lajiryhmän mukaan Pariisiin. Tavoittelemme edelleen 18-20 urheilijan joukkuetta, jotka kilpailevat 6-8 eri urheilumuodossa, sanoo Suomen joukkueen johtaja Kimmo Mustonen.

Kesäparalympialaiset käydään Pariisissa 28.8.–8.9.2024. Suomen joukkue täydentyy 5.8. saakka, jolloin on ilmoittautumisen takaraja. Näiden valintojen myötä joukkueeseen kuuluu yhteensä 15 urheilijaa 6 eri lajista. Suomen joukkueen tavoite kisoista on kuusi mitalia.

Jarkko Mylly aikoo ottaa Pariisissa kisan ja laukauksen kerrallaan

Haapavetinen Jarkko Mylly ehti käväistä hyvin lähellä Pariisin paralympiapaikkaa jo useasti, ennen kuin se lopulta irtosi viimeisessä mahdollisessa kisassa Granadan EM-kilpailuissa kesäkuun alussa. Ensin paikka meni niukasti sivu suun vuoden 2023 puolella Etelä-Korean maailmancupissa ja Liman MM-kisoissa – jälkimmäisessä tapauksessa liikuntavammaisten SH1-luokan R6 pienoiskiväärin 50 metrin makuukilpailussa vain 0,2 pisteen erolla. Vielä nyt kesäkuussa Granadan EM-radalla paikka jäi 0,9 pisteen päähän R3 ilmakiväärin 50 metrin makuukilpailussa, kun Mylly ylsi peruskilpailussa 16:nneksi tuloksella 631,7.

Lopulta Granadan EM-kisoissa kuitenkin realisoitui kovassa kunnossa olevan suomalaisen suoritus odotetulla tasolla, ja paralympiatiketti irtosi ilmakivääripettymystä seuraavana päivänä pienoiskiväärissä, kun Myllyn tähtäsi itsensä peruskilpailussa kahdeksanneksi 618,1 pisteen tuloksella. Myös pienoiskiväärin EM-finaalissa Haapajärven Ampumaseuran edustaja sijoittui kahdeksanneksi, vaikka kommentoikin kisan jälkeen finaalin menneen vielä jännittämisen piikkiin.

– Oli mukava, että paralympiapaikka kuitenkin tuli. Kisoissa olen ollut ilmakiväärissä nousussa, ja pienoiskivääri on pysynyt ennallaan, että ihan hyvin on siinä mielessä mennyt tämä kausi, Mylly kuvaa kehitystä kesään mennessä.

Nimitys Pariisiin lähtevään Suomen paralympiajoukkueeseen on ollut 42-vuotiaan Myllyn tähtäimessä siitä asti, kun hän teki paralympialadebyyttinsä edellisissä Tokion kisoissa 2021. Tokiossa pistesaaliit riittivät pienoiskiväärikilpailussa 15. sijaan ja ilmakiväärikilpailussa 41. sijaan. Ampumaurheilun pariin Mylly päätyi aikoinaan metsästysharrastuksensa kautta.

– Tavoitteet pidetään maltillisina, niin kuin aina. Mennään kisa kerrallaan ja laukaus kerrallaan. Jos onnistuu puhtaasti suorittamaan ilman mitään kovin isoja omia mokia, se olisi pirun hyvä, suuntaa maanläheinen urheilija ajatuksiaan kohti Pariisia.
Paralympialaisissa ampumaurheilun kilpailut käydään 250 kilometriä Pariisista etelään sijaitsevassa Châteauroux’ssa, mistä Myllyllä on positiivisia muistoja: siellä hän ampui uransa tähän asti parhaan saavutuksen, maailmancupin kisan 2. sijan syyskuussa 2018, mikä teki hänestä tuolloin ensimmäisen Tokion paralympialaisiin maapaikan saavuttaneen urheilijan.
R6 pienoiskiväärin ennätyspisteensä 621,6 Mylly ampui vuonna 2022 ja R3 ilmakiväärin ennätyksensä 638,4 vuonna 2017. Hänen valmentajanaan toimii Timo Vaitiniemi.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote
Kuva: Lauri Jaakkola