Swedish cupin ensimmäinen päivä: Suomelle viisi mitalisijaa
4.1.2023 klo 21:59

Suomi saavutti kansainvälisen ilma-asekilpailun Swedish cupin avauspäivänä keskiviikkona viisi mitalisijaa. Sarjansa voittivat Aleksi Leppä, Ella Hakala ja Marjo Yli-Kiikka, hopeaa sai Viivi Kemppi ja pronssia Alexandra Rosenlew.

Iso joukko suomalaisia ampumaurheilijoita osallistuu Ruotsin Sävsjössä keskiviikkona alkaneeseen Swedish cupiin. Se on kansainvälinen ilma-asekilpailu, joka järjestetään perinteisesti tammikuun alussa. Kaikissa sarjoissa ammutaan kolmena kilpailupäivänä.

Swedish cup on samalla yksi Ampumaurheiluliiton EM-näyttökilpailuista. Ilmakiväärin ja -pistoolin EM-kilpailut järjestetään Viron Tallinnassa 5.–13. maaliskuuta.

Urheilijan on saavutettava MQS/MCS-raja vähintään kahdesti ennalta nimetyissä näyttökilpailuissa. MCS on vähimmäisraja, jonka perusteella valintaa harkitaan. MQS on valintahyväksynnän minimiraja, joka takaa valinnan, jos ylittäneitä on vähemmän kuin kolme.

Miesten 10m ilmakiväärissä MCS-raja on 626,6 ja MQS-raja 628,2 pistettä. Naisten ilmakiväärissä rajat ovat 627,3 (MCS) ja 628,5 (MQS). Miesten 10m ilmapistoolin rajat ovat 576 (MCS) ja 579 (MQS). Naisten ilmapistoolin rajat ovat 570 (MCS) ja 574 (MQS).

Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) jatkoi Sävsjössä viime vuodelta tuttua varmaa ammuntaansa ja oli miesten ilmakiväärin peruskilpailun ykkönen tuloksellaan 628,1. Pohjois-Hämeen Ampujia edustava Riku Koskela oli kuudes 623,6 pisteellään. Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening) jäi niukasti kahdeksan parhaan finaalin ulkopuolelle, kun hän sijoittui yhdeksänneksi 621,6 pisteellään.

Nilkkaleikkauksestaan toipunut Cristian Friman (Esbo Skytteförening) palasi pitkän tauon jälkeen kansainvälisille kilpakentille. Hän teki tuloksen 614,9 ja sijoittui 18:nneksi.

Leppä pääsi finaalissa kultaotteluun, jossa hän sai vastaansa Ruotsin Marcus Madsenin. Voiton vei lopulta Leppä pistein 16–10. Koskela sijoittui kuudenneksi.

Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) teki naisten ilmakiväärin peruskilpailussa kolmanneksi parhaan tuloksen 626,7. Viivi Kemppi (Myllykosken Ampujat) oli peruskisan kahdeksas 625,4 pisteellään. Kemppi hävisi finaalin kultaottelussa Norjan Mari Lövsethille pistein 14–16. Palo oli seitsemäs.

N20-sarjan ilmakiväärissä Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening) ja Minea Terkola (Salon Seudun Ampujat) tekivät peruskilpailussa tulokset 625,3 ja 624,9. Tyttöjen MCS-raja on 623,4 ja MQS-raja 626,8 pistettä. Rosenlew sijoittui finaalissa kolmanneksi ja Terkola kuudenneksi.

Aleksi Kasi (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Lauri Syrjä (Asikkalan Ampumaseura) tekivät M20-sarjan ilmakiväärin peruskilpailussa tulokset 619,2 ja 618,0 ja pääsivät kahdeksan parhaan finaaliin. He sijoittuivat finaalissa lopulta viidenneksi ja kuudenneksi. Poikien EM-rajat ovat 621,1 (MCS) ja 624,1 (MQS).

Miesten ilmapistoolissa parhaat suomalaiset olivat 14:nneksi ja 15:nneksi sijoittuneet Jyrki Turja (Lapuan Seudun Ampujat) ja Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat), jotka tähtäsivät 556 pistettä.

Lasse Kurkelan (Raseborgs Skyttar) tulos M20-sarjan ilmapistoolissa oli peruskisan toiseksi paras (562). Hän sijoittui finaalissa kuudenneksi. Poikien ilmapistoolissa MCS-raja on 570 pistettä ja MQS-raja 572 pistettä.

Ella Hakala (IMAS) ja Lumi Saikkonen (Raseborgs Skyttar) tekivät N20-sarjan ilmapistoolissa tuloksen 551 ja sijoittuivat peruskilpailussa kolmanneksi ja neljänneksi. Tyttöjen MCS-raja on 564 ja MQS-raja 566 pistettä. Hakala voitti kultaottelussa Ison-Britannian Emilia Faulknerin ylivoimaisesti pistein 16–2. Saikkonen sijoittui finaalissa neljänneksi.

Suomea kolme kertaa olympialaisissa edustanut Marjo Yli-Kiikka (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) oli veteraanien ilmakiväärin ykkönen 606,9 pisteellään.

Suurin osa Swedish cupin urheilijoista tulee isäntämaa Ruotsin lisäksi Suomesta ja Norjasta. Kilpailijoita on myös Tanskasta, Iso-Britanniasta ja Australiasta.

Swedish Cup järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Sitä ei järjestetty vuosina 2020 ja 2021 koronaviruspandemian takia.

Kaikki Swedish cupin tulokset löydät kilpailun verkkosivuilta. EM-kisojen tulosrajat löydät täältä ja näyttökilpailujen tulosseurannan täältä.