Swedish cup päättyi: Suomelle viisi mitalisijaa
6.1.2023 klo 21:36
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kansainvälinen ilma-asekilpailu Swedish cup päättyi perjantaina Ruotsin Sävsjössä Suomen viiteen mitalisijaan.

Kansainvälinen ilma-asekilpailu Swedish cup päättyi perjantaina Ruotsin Sävsjössä. Suomi saavutti Swedish cupin avauspäivänä keskiviikkona viisi ja torstaina seitsemän mitalisijaa. Perjantaina niitä kertyi kaikkiaan neljä, kun Lumi Saikkonen voitti tyttöjen ilmapistoolin ja hopeaa saivat Aleksi Leppä miesten ilmakiväärissä, Joonas Kallio miesten ilmapistoolissa ja Marjo Yli-Kiikka veteraanien ilmakiväärissä. Ella Hakala sai tyttöjen ilmapistoolissa pronssia.

Kolmipäiväinen kilpailu oli samalla yksi Ampumaurheiluliiton EM-näyttökilpailuista. 10m ilmakiväärin ja -pistoolin EM-kilpailut järjestetään Viron Tallinnassa 5.–13. maaliskuuta.

Tallinnassa on EM-mitalien lisäksi jaossa kahdeksan maapaikkaa Pariisiin olympialaisiin 2024 – kaksi kussakin olympialajissa eli miesten ja naisten ilmakiväärissä ja -pistoolissa.

Urheilijan on saavutettava MQS/MCS-raja vähintään kahdesti ennalta nimetyissä näyttökilpailuissa. MCS on vähimmäisraja, jonka perusteella valintaa harkitaan. MQS on valintahyväksynnän minimiraja, joka takaa valinnan, jos ylittäneitä on vähemmän kuin kolme.

Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) rikkoi Swedish cupissa MQS-rajan, kun hän teki torstaina miesten ilmakiväärissä uuden Suomen ennätyksen 630,4 pistettä. Keskiviikkona hän tähtäsi 628,1 ja tänään 627,4 pistettä. Australian Jack Rossiter voitti Lepän perjantain kultaottelussa pistein 17–7.

Sebastian Långströmin (Kyrkslätt Skytteförening) ja Riku Koskelan (Pohjois-Hämeen Ampujat) tulokset miesten ilmakiväärissä olivat tänään 624,2 ja 623,9. Koskela oli finaalissa viides ja Långström kahdeksas.

MCS-rajan rikkoi Sävsjössä kolme urheilijaa: Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening) ja Minea Terkola (Salon Seudun Ampujat) tyttöjen ilmakiväärissä (Rosenlew 625,3 ja 623,7, Terkola 624,9) sekä Lauri Syrjä (Asikkalan Ampumaseura) poikien ilmakiväärissä (622,6). Syrjä ja Aleksi Kasi (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) olivat jo aiemmin rikkoneet kerran MCS-rajan. Syrjän tulos oli tänään 619,4 ja Kasin 616,0. Rosenlew oli tyttöjen finaalissa kuudes ja Syrjä poikien finaalissa viides.

Naisten ilmakiväärissä Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Essi Heiskanen (Pieksämäen Seudun Ampujat) ampuivat tulokset 626,4 ja 626,3. Naisten sarjaan siirtynyt Heiskanen teki hienosti ennätyksensä. Kaksikko eteni finaaliin, missä Palo oli viides ja Heiskanen seitsemäs.

Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat) teki Sävsjössä nousujohteista työtä miesten ilmapistoolissa: ensimmäisen päivän tulos oli 556, toisen 563 ja kolmannen päivän 569. Kallio hävisi päätöspäivän kultaottelussa Ruotsin Isac Ahlqvistille pistein 11–17. Kallio jäi viime vuonna pois maajoukkuetoiminnasta.

M20-sarjan ilmapistoolissa Lasse Kurkelan (Raseborgs Skyttar) peruskilpailun tulos oli tänään 560 pistettä. Edellisinä päivinä hän tähtäsi 556 ja 562 pistettä. (Poikien ilmapistoolissa MCS-raja on 570 pistettä ja MQS-raja 572 pistettä.) Kurkela voitti eilisen finaalin, tänään hän sijoittui viidenneksi. Iivari Kelhä (Rauman Seudun Urheiluampujat) teki peruskisassa tuloksen 546 ja oli finaalissa neljäs.

N20-sarjan ilmapistoolissa Vilja-Alina Ahokangas (Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseura), Ella Hakala (IMAS) ja Lumi Saikkonen (Raseborgs Skyttar) nakuttivat tulostaululle tulokset 552, 551 ja 540. Tyttöjen MCS-raja on 564 ja MQS-raja 566 pistettä.

Saikkonen voitti kultaottelussa Ruotsin Jasmine Krankedonkin 17–13. Hakala oli kolmas ja Ahokangas viides.

Marjo Yli-Kiikka (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) sijoittui nyt toiseksi veteraanien ilmakiväärissä (599,7). Hän voitti kaksi edellistä kisaa tuloksilla 610,8 ja 606,9.

Ampumaurheilijat tekivät paluun Sävsjöhön kahden vuoden tauon jälkeen. Swedish Cup järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Sitä ei järjestetty vuosina 2020 ja 2021 koronaviruspandemian takia.

Kaikki Swedish cupin tulokset löydät kilpailun verkkosivuilta. EM-kisojen tulosrajat löydät täältä ja näyttökilpailujen tulosseurannan täältä.

// Artikkelia muokattu la klo 8.40: lisätty MCS-rajan rikkonut Minea Terkola ja lisätty tyttöjen finaalien tuloksia. Muokattu klo 13.45: Korjattu Suomen mitalisijojen määrä viideksi. //