MM-Baku: Suomen miesten joukkueelle MM-hopeaa 10m sekajuoksuilla!
28.8.2023 klo 13:32
Sami Heikkilä

Niklas Hyvärinen (vas.), Aaro Vuorimaa ja Krister Holmberg ampuivat 10m sekajuoksujen joukkuekisassa MM-hopeaa. (Kuva: Mika Kinisjärvi)

Suomi sai MM-kilpailujen viidennen mitalinsa, kun Suomen miesten joukkue ampui MM-hopeaa 10m liikkuvan maalin sekajuoksuilla. Aleksi Leppä päätti pitkän kisaurakkansa kahdeksanteen sijaan 300m kiväärin 3×20 ls kilpailussa.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) kaikkien lajien MM-kilpailuissa Azerbaidžanin Bakussa ammuttiin maanantaina neljänneksi viimeinen kilpailupäivä. Kolmen viimeisen kisapäivänä ohjelmassa on vain liikkuvan maalin lajeja.

Miesten ja naisten 10m liikkuva maali, sekajuoksut

Suomi nappasi Bakun MM-kilpailujen viidennen mitalinsa, kun liikkuvan maalin miesten joukkue ampui MM-hopeaa 10m sekajuoksuilla. Joukkueessa ampuivat Aaro Vuorimaa (Lapuan Seudun Ampujat), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) ja Niklas Hyvärinen (Raseborgs Skyttar).

Vuorimaa oli paras suomalainen ampumalla 5. sijalle tuloksellaan 377. Eroa pronssimitaliin jäi lopulta neljä pistettä. Holmberg oli kisassa kuudes tuloksella 376 ja Hyvärinen kisan 15:s pistein 369. MM-kultaa voitti Ukrainan Denys Babliuk tuloksella 384.

– Tällainen kisa tänään! Ammunta oli ihan hyvää suorittamista eikä sen suurempia virheitä tullut. Toki tulos olisi voinut olla muutaman pisteen parempi, niin olisin päässyt mukaan mitalitaistoon. Pienestä se taas oli kiinni. Sijoitus oli eilistä parempi, joka lohduttaa. Samoin kyllähän eilisen mitalin kirkastus tuntuu hyvälle, iloitsi Vuorimaa.

– Olisi ollut enemmän otettavissa tänään, mutta toiselle rundille tuli eiliset ongelmat taas mukaan kuvioon. Eka puolisko oli tosi hyvää tekemistä ja sillä kokemuksella mennään 50m radalle puhkomaan reikiä tauluun, kommentoi Holmberg kisaansa.

Naisten sarjassa Ida Heikkilä (Kymppi 64) tähtäsi kuudenneksi tuloksellaan 367. Hän oli kiinni loppuun asti mitalissa, joka lopulta karkasi viimeisillä laukauksilla kolmen pisteen päähän. Aino Vaittinen (Hämeenlinnan Ampumaseura) ampui kymmenenneksi tuloksellaan 352. MM-kultaa tähtäsi Kazakstanin Alexandra Saduakassova uusinnan jälkeen tuloksella 378.

Miesten 300m kivääri 3×20 ls

Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) ja Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura) edustivat Suomea 300m kiväärin 3×20 ls kilpailussa, joka päätti kivääriampujien urakan Bakussa. Leppä tähtäsi eilen 300m kiväärin makuuasennon kilpailussa MM-hopeaa uudella ennätystuloksellaan 599. Tänään hän teki tuloksen 584 (polvi 196, makuu 197, pysty 191), jolla tuli kahdeksas sija.

– Tänään oli haastava päivä. Ärsyttää aika paljon. Ammunta oli tänään hyvää, mutta minulla oli huonoa tuuria paikan suhteen. En nähnyt yhtään tuuliviiriä, kun laitoin pään poskipakalle. Jouduin ampumaan niin sanotusti sokkona, Leppä kertoi.

– Tuuli oli sen verran haastava, että se vei helposti laukauksen ysiin. Harmittaa, koska jäin silti niin lähelle mitalia. Ammunta tuntui paljon paremmalta kuin sain tulosta.

Puola vei komean kaksoisvoiton Maciej Kowalewiczin (587) ja Tomasz Bartnikin (586/20x) toimesta. Sveitsin Pascal Bachmann sai pronssia (586/18x).

Näin päättyi Lepän kaksi viikkoa kestänyt värikäs MM-kisareissu. Se kannatti, sillä saavutuksiin kirjattiin eilisen hopeamitalin lisäksi Pariisin olympialaisten maapaikka ja kolme kuudetta sijaa.

– Kokonaisuudessaan hyvät kisat. Pitää olla erittäin tyytyväinen olympiapaikkaan ja tietysti makuun hopeamitaliin. Tämä viimeinen kisa jäi nyt vähän harmittamaan. Ammuin hyvin, mutta olosuhteiden takia oli vain aika mahdotonta ampua paremmin. Se olisi ollut hienoa, jos meillä olisi ollut joukkue 300m kiväärissä.

Autio sijoittui nyt 20:nneksi, kun tulostaululle kirjattiin 573 pistettä (190+195+188).

– Tänään oli haastavaa. Ampumapaikka oli tolpparivin vieressä enkä nähnyt siitä tuuliviirejä. Sitten, kun osumat jäävät justiinsa kympin ulkopuolelle, niin se alkaa tuskastuttaa. Reissu oli semmoista tasapaksua tekemistä, josta huippuonnistumiset jäivät puuttumaan, Autio summasi Bakun MM-kilpailunsa.

Naisten 300m kivääri 3×20 ls

Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening) päätti myös pitkän kisaurakkansa Bakussa. Hän ampui ensin 50m pienoiskiväärin lajit, joiden jälkeen olivat vuorossa 300m kiväärilajit. Kisojen päätöslajissaan Viljanen tähtäsi 572 pistettä (191+189+182), jotka oikeuttivat 12. sijaan.

Eilisen 300m kiväärin makuuasennon kilpailun voittanut Puolan Karolina Romanczyk sai nyt hopeaa (579), kun voittoon ampui Norjan Katrine Lund (581).

Viljasen mukaan tämän päivän kisassa tekeminen oli hyvää koko kilpailun ajan.

– Keli oli vaikea, mutta ihan ok hyvin pysyin kärryllä siinä joitain hetkiä lukuunottamatta. Tulos ei tietenkään ole sellainen, jota olisin halunnut, mutta kaikkeni annoin viivalla ja se ritti tänään tähän. Kokonaisuudessaan nämä MM-kilpailut menivät hieman alavireisesti. Alkukesän jälkeen kokonaiskuormitus töissä ja urheilussa kävi vähän liian kovaksi ja sen jälkeen kärsin ylikuormituksesta, joten lähtökohdat kisoihin eivät olleet parhaat mahdolliset. Nyt tästä vaan opit talteen ensi kautta varten.

— Olen kuitenkin iloinen joukkueen menestyksestä näissä kilpailuissa  erityisesti Aleksin (Leppä) olympiapaikka ja mitali sekä Mariannen (Palo) makuumitali lämmittävät mieltä.

ISSF:n 53. kaikkien lajin MM-kilpailut
14.8.–1.9. Baku, Azerbaidžan

Suomalaislajien tuloksia ma 28.8.

Miesten 10m liikkuva maali sekajuoksut: 1) Denys Babliuk Ukraina 384, 2) Ihor Kizyma Ukraina 381 (20), 3) Kris Grossheim Saksa 381(19), 4) Jonas Bedrich Tsekki 379, 5) Aaro Vuorimaa 377, 6) You Jeong Korea 376, 7) Krister Holmberg 376. 8) Emil Martinsson Ruotsi 376, … 15) Niklas Hyvärinen 369. 22 osanottajaa. Joukkuekilpailu: 1) Ukraina 1131, 2) Suomi 1122, 3) Korea 1118, 4) Ruotsi 1116, 5) Kazakstan 1103.

Naisten 10m liikkuva maali, sekajuoksut: 1) Alexandra Saduakassova Kazakstan 378 (19), 2) Zukhra Irnazarova Kazakstan 378 (13), 3) Valentyna Honcharova 370, 4) Galina Avramenko Ukraina 369, (20), 5) Viktoriya Rybovalova Ukraina 368, 6) Ida Heikkilä 367, 7) Daniela Vogelbacher Saksa 367, 8) Fatima Irnaarova Kazakstan 365, … 10) Aino Vaittinen 352. 16 osanottajaa.

Miesten 300m kivääri 3×20 ls: 1) Maciej Kowalewicz Puola 587, 2) Tomasz Bartnik Puola 586/20x, 3) Pascal Bachmann Sveitsi 586/18x, 4) Bernhard Pickl Itävalta 586/15x, … 8) Aleksi Leppä 584, … 20) Juho Autio 573. 26 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Sveitsi 1750, 2) Itävalta 1746, 3) Norja 1743, 4) Saksa 1722, 5) Yhdysvallat 1710, 6) Japani 1642.

Naisten 300m kivääri 3×20 ls: 1) Katrine Lund Norja 581, 2) Karolina Romanczyk Puola 579/19x, 3) Silvia Guignard Schnyder Sveitsi 579/17x, … 12) Henna Viljanen 572. 23 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Norja 1728, 2) Sveitsi 1716, 3) Saksa 1690, 4) Viro 1679, 5) Yhdysvallat 1630. 5 joukkuetta.

Viimeisten kisapäivien aikatauluja (suomalaislajit)

Ti 29.8.
12.00–16.30 Miesten 50m liikkuva maali, normaalijuoksujen 30 ls:n hitaat juoksut
12.00–16.30 Naisten 50m liikkuva maali, normaalijuoksujen 30 ls:n hitaat juoksut