Tommi Takasen kuulosuojaimet, liivi, paita, lakki ja ampujan lasit Superfinaalissa 2016. Kuva: Lassi Palo
Tommi Takasen kuulosuojaimet, liivi, paita, lakki ja ampujan lasit Superfinaalissa 2016. Kuva: Lassi Palo

Haulikkoampujan varusteet

Haulikkoammunta ei ole “tekstiiliurheilua”, mutta joitain perustarvikkeita tarvitset, jotta ammunta sujuisi turvallisesti parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuulosuojaimet

Ampujan on aina käytettävä riittäviä kuulosuojaimia. Parhaat suojaimet ovat passiiviset tai aktiiviset kuppisuojat. Hyvin suosittuja ovat aktiiviset suojaimet, joissa on elektroniikkaa, joka siirtää puheen ampujan kuultavaksi, mutta katkaisee yhteyden äänen noustessa esimerkiksi asetta laukaistaessa. Passiivisissa suojaimissa tätä elektroniikka ei ole. Tavallisilla passiivisilla suojaimilla pärjää kuitenkin aivan hyvin.

Pääasia on, että suojaimet vaimentavat riittävästi ääntä, eivät hiosta ja tuntuvat mukavilta. Radiolaiteita kuulosuojaimissa ei sallita. Hyvät aktiiviset kuulosuojaimet maksavat noin 150-200 euroa, passiiviset saa parilla kympillä. Myynnissä on myös erilaisia korvatulppia, joita voi käyttää tilapäisesti tai yhdessä kuppisuojien kanssa.

Suosittelemme hankkimaan kunnon suojaimet, sillä kuulon vahingoittuminen on peruuttamatonta.

Ampujan liivi

Ampumaliivi antaa ampujalle jokaisessa suorituksessa samanlaisen tuntuman aseeseen. Hyvä liivi on materiaaliltaan hiostamaton eikä sade muuta sen joustavuutta oleellisesti. Eri ampumalajeissa käytetään hieman erilaista liiviä. Trapliivissä on olkapään kohdalla hyvä olla tukeva vahvike, joka vaimentaa aseen “potkua”. Skeetliivissä taas vahviketta ei yleensä ole, sillä se haittaisi aseen nostamista vauhdissa olkapäälle.

Liivin on oltava istuva, ja siinä on oltava riittävän isot taskut. Taskuihin on sovittava vähintään 30 patruunaa

Muu varustus

Haulikkoampujan muuhun pukeutumiseen ei ole kovin tiukkoja sääntöjä. Pääasia on, että pukeutuu mukavasti, mutta asiallisesti ja kulloinkin vallitsevan sään mukaisesti.

Kilpailuissa kuitenkin pitää olla ainakin hihallinen t-paita eikä bermudashortseja lyhyempiä housuja sallita. Myös kaikentyyppiset maastokuviolliset vaatteet ja varusteet ovat kilpailuissa kiellettyjä.

Lakki

Lippalakki on sopiva päähine. Eteenkin sportingissa se suojaa kasvoja tehokkaasti taivaalta putoavilta kiekonsirpaleilta. Lippa suojaa myös suoralta auringonpaisteelta.

Ampujan lasit

Kestävät suojalasit suojaavat silmiä kiekosta irtoavilta pieniltä paloilta ja aseesta tulevilta ruutikaasuilta. Hyvälaatuiset “tavalliset” aurinkolasit ovat kelvolliset suojat silmille, mutta liian tummia aurinkolaseja tulisi välttää. Varsinaisissa ampujan laseissa on yleensä useita erivärisiä vaihtolinssejä samoissa kehyksissä. Linssin värisävy valitaan sään ja taustan mukaan. Yleensä ammutaan oranssin väristä kiekkoa, jolloin paras näön terävyys saavutetaan valitsemalla punertava linssi. Keltainen väri taas antaa lisävaloa pimeähköllä ilmalla.

Skeetissä ja sportinglajeissa on suojalasien käyttö kilpailuissa pakollista. Monet radat vaativat suojalasien käyttämistä myös harjoituksissa. Haulikkoammuntaan perehtynyt optikko osaa opastaa lasien hankinnassa ja tarvittaessa valmistaa ampujan lasit vahvuuksilla.

Haulikot

Ampumaharrastuksen voi hyvin aloittaa tavallisella metsästyshaulikolla. Jos sinulla ei sellaista ole, kannattaa ehkä miettiä suoraan rata-aseen hankkimista.

Ratahaulikot

Rata-aseet ovat yleensä päällekkäispiippuisia. Rinnakkaispiippuiset haulikot, pumppuhaulikot ja itselataavat haulikot (puoliautomaattiset) ovat myös sallittuja mutta harvinaisempia rata-aseina. Skeet ja trap-lajien kilpailuissa ei kuitenkaan sallita pumppuhaulikoita. Haulikkoammunnassa käytetyin kaliiperi on 12, mutta myös kaliiperit 16 ja 20 ovat sallittuja, vaikkakin harvinaisempia.

Hyvin suosittuja ovat haulikot, joiden piipuissa on vaihdettavat supistusholkit. Haulikolla voi silloin paremmin ampua eri lajeja ja sitä voi myös käyttää metsästykseen. Hyvän rata-aseen hinta vaihtelee 1000-5000 euroon merkistä ja mallista riippuen. Halvimmillaan aseen saa muutamalla satasella, kalleimmillaan se on pienen omakotitalon hintainen, käsin tehdyin kaiverruksin koristeltu mestariteos.

Harkintaa valinnassa

Ase kannattaa valita harkiten. Ratahaulikon tulee kestää huomattavasti enemmän laukauksia kuin metsästyshaulikon eli halvin mahdollinen ei ehkä olekaan paras mahdollinen. Ensimmäiseksi haulikoksi kannattaa usein valita hyväkuntoinen tunnettua merkkiä oleva käytetty ase. Hyvä haulikko kestää vuosikymmeniä ammuttaessa suuriakin laukausmääriä. Rata-aseista tunnetuimpia ovat Beretta, Browning ja Perazzi, mutta myös muita hyviä merkkejä löytyy.

Valinta lajin mukaan

Traphaulikko painaa noin 3,7 kg ja se on metsästysasetta hieman painavampi. Piippujen pituus on yleensä 75 cm. Supistus on alapiipussa ½ tai ¾ ja yläpiipussa täyssuppea. Aseen tukki on korkeampi kuin metsästysaseessa. Ase voidaan varustaa säätöperällä, jossa on tukin korkeuden ja sivusuunnan säätö. Tukin muoto säädetään ampujalle sopivaksi. Skeet-ammunnassa käytettävä haulikko painaa noin 3,4 kg. Piiput ovat traphaulikkoa hieman lyhyemmät. Supistuksina käytetään sylinteriä ja parannettua sylinteriä. Tukin korkeus skeetaseessa on hieman matalampi kuin trapaseessa. Sportingissa käytettävä haulikko on paljolti samanlainen kuin skeetissä, joskin piiput voivat olla jonkin verran pitempiä. Sportingase on yleensä varustettu vaihtosupistajilla.

Patruunat ja kiekot

img_8615Haulikonpatruunoiden valikoima on suuri. Karkeasti ne jaetaan kahteen ryhmään, metsästyspatruunoihin ja urheilupatruunoihin. Urheilupatruunoiden suurin sallittu haulien halkaisija on 2,5 mm. Suurin sallittu haulilataus on useimmissa Suomessa ammuttavissa haulikkolajeissa 24 grammaa. Metsästyspatruunoiden käyttö kiekonammuntaan on turvallisuussyistä ehdottomasti kiellettyä. Lataukset ovat liian järeitä ja haulit liian isoja. Haulikonpatruunat numeroidaan haulien halkaisijan mukaan. Urheilupatruunoiden numerot ovat 9, 8, 7½ ja 7, jotka vastaavat 2,0, 2,25, 2,4 ja 2,5 mm:ä. Nyrkkisääntö on, että skeetiä ammutaan numerolla 9, trapia numerolla 7 ja 7½, kansallisessa trapissa käytetään yleensä numeroa 8. Sportinglajeissa käytetään kaikkia numeroita, mutta nro 8 on yleisin. Hauleja urheilupatruunassa on n. 300 kappaletta.

Urheilupatruunoiden hinnat vaihtelevat 15 sentin molemmin puolin. Niitä myydään ase- tai urheiluliikkeissä 25 patruunan rasioissa sekä 250 ja 500 patruunan laatikoissa. Kerro myyjälle, mihin tarkoitukseen patruunat tulevat, niin saat käyttötarkoitukseen sopivimmat patruunat. Patruunoita ostaessasi on sinun esitettävä haulikkosi hallussapitolupa.

Patruunat säilytät kotona lukitussa kaapissa tai asekaapissa.

Kiekot

Kiekoille on asetettu tarkat normit. Tavallinen kiekko painaa 110 g, sen halkaisija on 110 mm ja korkeus 25 mm. Kiekko muistuttaa lähinnä ylösalaisin käännettyä kahvilautasta. Kiekko on materiaaliltaan 85 % kalkkihiekkaa, ja se on yleensä maalattu kirkkaan oranssin väriseksi, jotta se näkyisi hyvin.

Kiekon on kestettävä kuljetusten tärähtelyt ja heittimen aiheuttama rasitus, kun kiekko singotaan yli 100 km/h nopeudella ilmaan. Silti sen on rikkoonnuttava herkästi siihen osuttaessa. Suomalainen kiekko täyttää nämä vaatimukset ja se on osoittautunut monissa arvokilpailuissa luotettavaksi tuotteeksi.

Arvokisojen finaaleissa käytetään yleisön seurannan helpottamiseksi niin sanottuja pölykiekkoja, joihin on ladattu värijauhetta, joka pöllähtää näyttävästi, kun kiekkoon osutaan.

Radalla et tarvitse omia kiekkoja. Ne kuuluvat sarjan hintaan.