Kenelle laji sopii?

Perinteisistä ampumaurheilulajeista poiketen practical-ammunta on erittäin fyysinen laji: ampumaosuuksilla on ajan säästämiseksi liikuttava nopeasti, mutta tehokkaasti; lisäksi osuudet vaativat usein riittävää notkeutta ja hyvää tasapainoa. Ampumatehtävien analysointi vaatii luovuutta sekä hyvää kykyä analysoida omia vahvuuksia ja heikkouksia. Tiukassa kilpailutilanteessa myös psyykkisten ominaisuuksien merkitys korostuu.

Kun practical-ampujan on hallittava perusampumataitojen lisäksi lajin omat erikoistekniikat, ei liene kohtuutonta väittää, että kyseessä on erittäin vaativa laji.

Edellisen perusteella lukija saattaisi erehtyä luulemaan, että vain telinevoimistelijan notkeudella ja tasapainolla varustettujen, perinteisissä ampumaurheilulajeissa jo aikaisemmin menestyneiden lihaskimppujen kannattaa vaivautua practical-peruskurssille. Onneksi näin ei ole. Kysymys on puhtaasti ampumaurheilusta, ei akrobatiasta.

Practical-ammunnassa jokainen harrastaja voi asettaa tavoitteensa omien taipumustensa ja kykyjensä mukaan. Ainoa perusedellytys on se, että ampujan fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien on mahdollistettava turvallinen aseenkäsittely: vain kaikkein nuorimmille ja pienikokoisimmille ampujille välineiden paino, niiden nopea käsittely sekä lajin tiukat turvamääräykset saattavat muodostaa liian vaikean yhdistelmän.

Naiset niin Suomessa kuin ulkomailla ovat osoittaneet, että laji sopii myös heille ja etteivät he tarvitse tasoitusta sukupuolensa takia: practical-kilpailussa ampumaosuudet ovat samat miehille ja naisille.

Practical-ammunta sopii myös senioreille, joilla ei ole ongelmia esimerkiksi selän tai polvien kanssa: practical-ammunnassa jokainen voi kiiruhtaa omaa vauhtiaan. Practical-kilpailuissa tapaa usein ampujia, jotka ovat aloittaneet kilpailemisen suoraan Y50-sarjasta!

Practical-ammunta on laji niille miehille ja naisille, jotka haluavat monipuolisen lajin yhdistämällä ammunnan vauhdikkaaseen liikuntaan. Yhteistä kaikille practical-ampujille on halu etsiä omia rajojaan ja ylittää ne.

Mukaan lajiin

Practical-ammuntaharrastukseen pääset mukaan seurojen kautta. Seurat järjestävät peruskoulutusta, peruskurssin ja luovat harjoittelumahdollisuudet. Kilpailuissa voidaan punnita taitoja ja tavata muita harrastajia. Kilpailuissa tuomarit vastaavat jokainen oman stagensa vetämisestä, paikalla ovat myös kilpailunjohtaja ja ratamestari sekä valvoja.
Mukana oleminen ei vaadi ehdotonta sitoutumista, vähintään kerran vuodessa pitää osallistua seuranmestaruustasoisiin kilpailuihin tai seuran kuukausikilpailuihin. Jos haluat lajista enemmän, voit toimia tuomarina, kurssien vetäjänä, kilpailun johtajana tai huippu-urheilijana, mikä vain sopii parhaiten.

Peruskurssit

Peruskursseista ilmoitetaan jaoston tapahtumakalenterissa:
Tapahtumakalenteri ja tulosarkisto