Marjo Yli-Kiikka ansaitsi Olympic Solidarity –urheilijatuen
21.3.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kivääriampuja Marjo Yli-Kiikka sai erittäin mieluisana matkaeväänä maailmancupin kilpailuihin Kiinaan viimeisimmät tiedot Olympic Solidarity –urheilijatuestaan tiistaina 21. maaliskuuta. ”Olympic Solidarity –ohjelmasta tuettavat urheilijat voivat saada Kansainväliseltä Olympiakomitealta 600 USA:n dollaria kuukaudessa kilpailemisesta ja valmentautumisesta aiheutuviin kuluihin enintään 28 kuukaudeksi Pekingin 2008 olympialaisiin asti. Tuki on myönnetty kivääriampuja Marjo Yli-Kiikalle, kymmenottelija Jaakko Ojaniemelle, keihäänheittäjä Paula Tarvaiselle, uimari Matti Rajakylälle ja taekwondoka Teemu Heinolle. Tavoitteena on pääsy olympialaisiin”, kertoi Olympiakomitean valmennuksen johtaja Kari Niemi-Nikkola SLU-talossa Helsingissä järjestetyssä infotilaisuudessa.

Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava 27-vuotias Marjo Yli-Kiikka oli luonnollisesti erittäin tyytyväinen urheilijastipendistä. ”Tämä oli todella positiivinen yllätys. Viime syksynä päävalmentaja Kare Norvapalo soitti ja kysyi, voiko minulle anoa tällaista apurahaa. Tietysti suostuin”, isokyröläinen Yli-Kiikka kertoi.

Yli-Kiikka arvioi apurahan helpottavan hänen valmentaumistaan ja olympiapaikasta kilpailemistaan huomattavasti. ”Voin harjoitella vapaammin ja intensiivisemmin. Nyt ei tarvitse jokaista hierojakäyntiä miettiä”, Marjo sanoi. ”Lisäksi infossa selvisi, että meillä on mahdollisuus anoa erikseen tukea vielä kilpailumatkoihin olympiakarsintakilpailuihin. Ne ovat iso kuluerä, kun ensi vuonnakin kilpailuja on USA:n Teksasissa, Bangkokissa ja Australian Sydneyssä.” Niemi-Nikkola totesi meloja Kimmo Latvamäen lähes tuplanneen stipendinsä valmistautuessaan Ateenaan, kun KOK hyväksyi anteliaasti hänen kilpailumatkojaan.

KOK:n rahaa

Olympic Solidarity –rahasto on Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n itsenäinen tukirahasto. Se tukee kansallisia olympiakomiteoita, jotta ne voivat kehittää urheilujärjestelmiään. ”Aiemmin tuki on mennyt lähes kokonaan alikehittyneille urheilumaille. Nyt tukirahastolla on yli 40 globaalia tai maanosittaista ohjelmaa, joiden budjetti kuluvan olympiadin aikana on 244 miljoonaa USA:n dollaria. Suomi on mukana kymmenkunnassa ohjelmassa”, Niemi-Nikkola sanoi.

Valmennustuella korvataan urheilijoille valmentautumisesta ja kilpailemisesta aiheutuvia kuluja. Valmennustuki on urheilijalle verotonta. ”Urheilijan pitää sitoutua harjoittelemaan Pekingin kisoihin asti ja hänen pitää säilyttää nykyinen tasonsa sekä raportoida kuukausittain tekemisistään”, Niemi-Nikkola kertoi. ”Lisäksi pitää tietysti sitoutua antidoping-säännöstöön.”

Suomi pääsi Olympic Solidarity – ohjelmaan mukaan ensimmäistä kertaa vuonna 2001. Tuen avulla Ateena 2004 -olympiakisoihin valmistautui maailmanlaajuisesti 939 urheilijaa. Heistä 583 lunasti lajikarsintojen jälkeen paikkansa kisoihin ja 57 voitti olympiamitalin.

SAL:n olympiatoivo

27-vuotias Marjo Yli-Kiikka on yksi Ampumaurheiluliiton olympiatoivoista. Helsingin yliopistossa opiskeleva Marjo lähti tiistaisesta infotilaisuudesta Kiinaan tavoittelemaan olympiapaikkaa sekä ilmakiväärin että urheilukiväärin 3 x 20 laukauksen kilpailuissa. Olympiapaikan saa maalleen maailmancupin osakilpailuvoittaja tai paras paikkaa vailla oleva. Juha Hirvi on jo ampunut Suomelle yhden olympiapaikan

SAL:ssa aiemmin valmennuspäällikkönä toimineen Kimmo Yli-Jaskarin valmentama Marjo edusti Suomea jo Ateenan olympialaisissa sijoittuen naisten urheilukiväärin 3 x 20 laukauksen kilpailussa sijalle 20 tuloksella 571. Ilmakiväärillä hän oli 22:n tuloksella 392. Maailmancupin osakilpailusa hän on ampunut parhaimmillaan viidenneksi (2004, Bangkok, ilmakivääri, tulos 397) ja seitsemänneksi (2005, Milano, ilmakivääri, tulos 396).

Suomen mestaruuskilpailussa Turun Kupittaan urheiluhallissa 19. maaliskuuta Marjo ampui ilmakiväärin peruskilpailussa uuden Suomen ennätyksen tuloksella 399.

mv