Mira Nevansuu seitsemäs ilmapistoolin olympiafinaalissa Pekingissä, suomalainen media joukolla paikalla
10.8.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Mira Nevansuu ampui seitsemänneksi naisten ilmapistoolin olympiafinaalissa 480,5 (384+96,5) pisteellä Pekingissä sunnuntaina 10. elokuuta. Kuortaneen Kuntoa edustavan 23-vuotiaan Miran seitsemäs sija on koko Suomen olympiajoukkueen ensimmäinen finaalipaikka ja pistesija, mikä suorastaan hullaannutti suomalaisen median. Miran haastattelut kestivät paljon pidempään kuin olympiamitalistien juttutuokiot. Olympiakultaa laukoi Kiinan 24-vuotias Wenjun Guo uudella finaalin olympiaennätyksellä 492,3 (390+102,3) pistettä. Olympiahopean otti Venäjän 38-vuotias Natalia Paderina 489,1 (391+98,1) pisteellä ja olympiapronssin Georgian 39-vuotias Nino Salukvadze 487,4 (386+101,4) pisteellä.

Mira Nevansuu lähti uransa ensimmäiseen olympiafinaaliin 384 pisteellään kahdeksannelta sijalta ja kolme pistettä pronssimitalista. Koska Mira on parhaimmillaan maailman parhaita finaaliampujia (ennätys peräti 103,3 pistettä Münchenin kansainvälisessä kilpailussa 2007), innokkaimmat suomalaiset elättelivät jo mitalitoiveita.

Finaalihallissa oli hieno tunnelma, kun Venäjän Natalia Paderina (ampui olympiaennätyksen 391 peruskilpailussa) ja Kiinan Wenjun Guo (390) kilpailivat käytännössä kahdestaan olympiakullasta. Yleisö eli kisassa mukana ja hurrasi jokaisen laukauksen jälkeen – ja mikä oli eläessä, kun 24-vuotias Guo ampui ilmeettömästi hienoja osumia toisensa jälkeen. Uransa ensimmäisessä olympia- tai MM-finaalissa hän laukoi 102,3 pistettä. Häneltä lipsahti vain kaksi laukausta, seitsemäs ja kymmenes, kympin ulkopuolelle. 38-vuotias Natalia Paderina putosi Guon hurjasta kyydistä neljällä viimeisellä laukauksellaan, jotka olivat 9,8, 9,7, 9,5 ja 9,3. Mitalit jaettiin lopulta selvillä eroilla, kun Guo jätti Paderinaa 3,2 ja Salukvadzea 4,9 pistettä. Neljänneksi sijoittunut Viktoria Chaika hävisi pronssimitalin 5,4 pisteellä.

Mira Nevansuu ampui finaalissa 96,5 pistettä: 8,7 + 9,3 +9,2 + 10,3 + 9,8 + 10,0 + 9,7+ 9,9 + 9,9 + 9,7. Hän nousi kahdeksannelta sijalta seitsemänneksi, kun Mongolian Munkzul Tsogbadrah romahti kolmannelta sijalta kahdeksanneksi. 27-vuotiaan Tsogbadrahin finaalisarja oli vain 92,6 pistettä, mikä kuvaa hyvin olympiafinaalin paineita.

Guo suoraan maailman huipulle

Wenjun Guo on päässyt vasta viime ja tänä vuonna ampumaan Kiinan erittäin kovaan maajoukkueeseen. Edustustehtävissään on ollut mainio: tänä vuonna hän on voittanut maailmancupin Milanon ja Münchenin kilpailut ilmapistoolilla ja Münchenin kilpailun urheilupistoolilla. Viime vuonna hän ampui ilmapistoolin Aasian mestaruuden. Meriiteistään ja tasostaan huolimatta, hän ei kilpaile urheilupistoolilla Pekingin olympialaisissa. Kiinan edustajat ovat 26-vuotias Fengji Fei, joka on urheilupistoolin vuoden 2006 MM-hopeamitalisti, ja 30-vuotias Ying Chen, joka on urheilupistoolin vuoden 2006 MM-kultamitalisti ja vuoden 2002 pronssimitalisti sekä Ateenan olympialaisten urheilupistoolin neljäs.

Natalia Paderina kirkasi Ateenan olympialaisten ilmapistoolin viidennen sijansa hopeamitaliksi. Hän on lajin hallitseva maailmanmestari ja EM-kilpailujen hopeamitalisti vuodelta 2006 Moskovasta ja pronssimitalisti tältä vuodelta Sveitsin Winterthurista.

Nino Salukvadze on ilmapistoolin olympiahopeamitalisti (1988), MM-hopeamitalisti (2002) ja kaksinkertainen EM-hopeamitalisti (2005 ja 2008). Urheilupistoolilla hän on ampunut olympiakultaa 1988. Hän on Georgian ainoa ampuja Pekingin olympialaisissa. Georgian ja Venäjän sota Georgian Etelä-Ossetiassa näkyi ilmapistoolin palkintojen jaossa, kun Salukvadze ja Paderina halasivat,

Hiljainen tavoite täyttyi

Olympialaisissa ensimmäisenä suomalaisnaisena pistoolilajeissa ampunut Mira Nevansuu oli finaalin jälkeen useassa haastattelussa. Kommentteja kysyivät televisio-, radio- ja lehtitoimittajat niin innokkaasti, että Miralla tuli lopulta kiire dopingtestiin määräajan kuluessa umpeen.

– Finaalipaikkaan olen erittäin tyytyväinen. Hiljainen tavoite täyttyi, hän vastasi perinteiseen kysymykseen ”oletko tyytyväinen”.

– Finaali oli aika jännä. Mieli olisi tehnyt ampua paremmin, mutta aivan kamalasti jännitti. Finaalit jännittävät aina.

Kisan jälkeen leppoisasti jutellut Mira sanoi jännityksen aiheuttaneen huonon pidon.

– Kun pito oli hukassa, ampumisesta ei meinannut tulla oikein mitään. Käsi tärisi hullun lailla, hän selvensi toimittajille.

– En tiennyt tilannetta ennen finaalia. Mitäs minä sillä tiedolla olisin tehnyt. Ei muiden tekemiseen pysty vaikuttamaan.

Televisiokuvasta oli helppo päättellä, että Mira pärräytti itsekseen voimasanan ensimmäisen laukauksen jälkeen. Sen osuma oli 8,7.

– Mitä sitä muutakaan voi huonoon laukaukseen sanoa.

Hän arveli jännittäneensä samalla tavalla myös vuoden 2007 EM-kisassa, jossa hän ampui hopeamitalin. Silloin hän lähti finaaliin neljänneltä sijalta ja laukoi 98,7 pistettä.

– Silloin pito oli parempi.

Mira jäi finaalissa omasta parhaasta tasostaan, mikä jätti hieman jossiteltavaa.

– Jos ei olisi jännittänyt niin paljon. Jos pito olisi ollut parempi, Mira jossitteli.

Olympialaisissa ampujilla oli vain runsaan tunnin tauko peruskilpailun päättymisen ja finaalin alkamisen välillä. Sinä aikana Mira ehti syödä, käydä vessassa ja vaihtaa tekstiviestejä valmentaja-isänsä Seppo Nevansuun kanssa.

– Radiosta olivat tarkasti seuranneet (vanhemmat olivat matkalla Virossa). Ei hirveästi neuvoja tullut. Kertasivat vain vanhoja asioita.

Heti finaalin jälkeen Mira ei paljon tiennyt kertoa uransa tulevaisuudesta. Pienen lupauksen hän antoi Lontoon olympialaisissa kilpailemisesta.

– Sen näkee sitten. Kyllä paremmin jaksaa yrittää, kun onnistuu. Mitä kisoja ensi vuonna nyt on (ilma-aseiden EM-kisat Tshekin Prahassa helmiikuussa)?

Hevimusiikkiin mieltynyt Mira esitteli toimittajille MP3-soittimensa bändejäkin. Heti ensimmäisenä hän totesi ”Bullet For My Valentine”. Suurin osa kovasti keski-ikäisestä toimittajaporukasta luuli sen olevan jonkin kappaleen nimen, mikä herätti hyväntahtoisen naurumetakan.

Mira Nevansuun seitsemäs sija on suomalaisnaisten kolmanneksi paras saavutus olympialaisissa. Paremmin ovat pärjänneet vain Pirjo Peltola ilmakiväärissä ja Riitta-Mari Murtoniemi (nykyinen Vuorenmaa) kaksoistrapissa. Peltola oli viides Soulissa 1988 ja Murtoniemi 5:s Atlantassa 1996.

Mira Nevansuulla vakuuttava peruskilpailun alku

Mira Nevansuu aloitti vakuuttavasti uransa ensimmäisessä olympiakilpailussaan. Hän tähtäsi vain kolme koelaukausta, kaikki kymppiin, ja aloitti kisan ensimmäisenä vain neljän minuutin jälkeen. Hän laukoi aluksi todella hienon 99 pisteen sarjan.

– Mitä niitä kymppejä koelaukauksiin tuhlaamaan, hän perusteli kisan jälkeen napakkaa valmistautumistaan.

Toisen sarjan alkuun hän ampui kaksi ysiä ylös ja laski aseen alas pöydälle. Kun toisen sarjan kahdeksas laukaus oli kasi, Mira meni tuolille istumaan ja pani tippuja molempiin silmiin. Toinen sarja oli kasista huolimatta 95 pistettä. Myös kolmannen ja neljännen sarjan Mira taisteli 95 pisteeseen ja otti kahdeksannen paikan finaaliin.

Suomalaiset, paikalla olleet valmentajat ja media, saivat jännittää finaalipaikkaa aivan viime sekunneille asti. Kun Saksan Claudia Verdicchiolla oli kaksi laukausta jäljellä, hän oli pudottamassa Miraa finaalista. Jos Verdicchio olisi osunut toisen laukauksen kympp
iin ja toisen ysiin, hän olisi mennyt finaaliin paremmalla viimeisellä sarjallaan. Vuoden 2007 EM-kultamitalistin pinna ei pitänyt ja hän ampui kaksi ysiä. Oman hyvän suorituksensa peruskilpailussa ampuneen Miran finaalipaikka ratkesi vasta, kun tunnin ja 15 minuutin kilpailuaika oli kulumassa umpeen.

– Onneksi ei ollut tuon kovempi taso, Mira kommentoi peruskilpailua.

Ilmapistooli, naiset, 40 ls:n peruskilpailu + 10 ls:n finaali: 1) Wenjun Guo Kiina 492,3 olympiaennätys (390+102,3), 2) Natalia Paderina Venäjä 489,1 (391 olympiaennätys +98,1), 3) Nino Salukvadze Georgia 487,4 (386+101,4), 4) Viktoria Chaika Valko-Venäjä 482,0 (384+98,0), 5) Miroslawa Sagun Lewandowska Puola 481,3 (384+97,3), 6) Jasna Sekaric Serbia 480,9 (384+96,9), 7) Mira Nevansuu Suomi 480,5 (384+96,5) Miran peruskilpailun sarjat (99+95+95+95), 8) Munkzul Tsogbadrah Mongolia 479,6 (387+92,6), 9) Svetlana Smirnova Venäjä 383, 10) Claudia Verdicchio Saksa 383 (93+98+96+96).

Täydelliset tulokset löytyvät kisajärjestäjien sivuilta osoitteesta http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/SH.shtml