Henri Häkkinen voitti ilmakiväärin olympiapronssia Pekingissä
11.8.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Henri Häkkinen voitti ilmakiväärin olympiapronssia Pekingissä maanantaina 11. elokuuta. Joensuun Ampujia edustava 28-vuotias Häkkinen ampui 699,4 (598+101,4) pistettä. Olympiakultaa laukoi Intian 25-vuotias Abhinav Bindra 700,5 (596+104,5) pisteellä ja olympiahopeaa Kiinan 23-vuotias Qinan Zhu 699,7 (597+102,7) pisteellä. Häkkisen olympiapronssi on suomalaisten ilmakivääriampujien ensimmäinen olympiamitali.

Henri Häkkinen lähti 60 laukauksen peruskilpailun jälkeen finaaliin ykköspaikalta 598 pisteellä, joka on hänen kansainvälisten kilpailujen ennätyksensä. Olympiavoittoaan vaativan kotiyleisön edessä puolustanut Qinan Zhu oli pisteen päässä sekä Abhinav Bindra ja Alin George Moldoveanu kahden pisteen päässä. Kymmenen laukauksen finaalissa Häkkinen ampui lähes jokaisen laukauksen ensimmäisenä ja osui kymppiin. Kun osumat olivat kymppejä, mutta eivät hyviä kymppejä, Häkkinen piti johtonsa kuuden laukauksen ajan. Seitsemännellä ja kahdeksannella laukauksella kisaa johti Bindra. Yhdeksännen laukauksen jälkeen Häkkinen ja Bindra olivat tasoissa ja Zhu 0,5 pisteen päässä. Viimeisellä laukauksellaan Bindra ampui 10,8 pistettä ja olympiakultaa, Zhu 10,5 pistettä ja olympiahopeaa ja Häkkinen 9,7 pistettä ja olympiapronssia.

– Se oli samanlainen laukaus kuin muutkin. En tiennyt tilannetta ennen viimeistä laukausta. Arvelin, että olisivat (Bindra ja Zhu) menneet jo ohi, Häkkinen arvioi finaalin ratkaisua, joka kirvoitti voimasanan.

– Pikkuisen harmitti. Tämä oli ampumaurheilua ensimmäisestä laukauksesta viimeiseen.

Ampumaurheilun erittäin pieniä marginaaleja kuvaa se, että Häkkinen ampui vain kolme ysiä koko kilpailussa. Olympiakultamitalisti Bindra ja olympiahopeamitalisti Zhu ampuivat molemmat yhden ysin enemmän. Finaalisarjan hyvät kympit ratkaisivat tänään mitalijärjestyksen.

Finaalitavoite tuotti olympiapronssin

Henri Häkkinen totesi tavoitteenaan olleen pääsyn kahdeksan parhaan finaaliin. Pienen totuttelun jälkeen olympiapronssi alkoi tuntua voitetulta mitalilta.

– Kyllä tällä iso merkitys on. Palkintopallilla seisominen oli liikuttava hetki ja hieno fiilis, hän sanoi.

Häkkinen kiitti olympiamitalista kiväärijoukkueen muita ampujia, joista olympialaisissa Suomea edustavat Juha Hirvi, Hanna Etula ja Marjo Yli-Kiikka. Kiväärijoukkueen ryhmähenki on vahva ja kannustava.

– Olen leireillä kaksi viikkoa kuukaudesta. Leireillä jaamme kokemuksia ja puhumme asioista, joista toimittajille ei kerrota, hän kuvaili

Häkkinen on tarvinnut hyvää porukkahenkeä tänä vuonna erityisen paljon. Hän aloitti kauden hyvin ja ampui täydellisen 600 pisteen SE-tuloksen helmikuun puolivälissä Pieksämäellä. EM-kilpailussa ja maailmancupeissa hän ampui alle tasonsa.

– Jouduin keräilemään itseäni. Viimeinen kuukausi on sujunut aika hyvin. Heinäkuussa ammuin Tanskassa harjoituskilpailun hyvin (598). Täällä kaikki treenit ilmakiväärillä ovat menneet tosi hyvin.

Häkkinen työskentelee Viestirykmentissä Riihimäellä. Yliluutnantti kiitti Puolustusvoimia urheilu-uransa mahdollistamisesta.

– Puolustusvoimat on mahdollistanut parhaalla mahdollisella tavalla harjoitteluni. Pidän työpäivät työpäivinä ja treenipäivät treenipäivinä. En harjoittele Riihimäellä, vaan Hollolassa, Vierumäellä ja Tanhuvaarassa.

Vakuuttava peruskilpailu

Henri Häkkinen ampui peruskilpailun järkevästi ja nopeasti. Kun kympit alkoivat olla huonoja, hän piti tauon. Viimeiset kuusi laukausta olivat vaikeita. Niillä hän laukoi neljä reunakymppiä ja yhden ysin. Samankaltainen tilanne hänellä oli 2006 MM-kilpailuissa Kroatiassa. Silloin hän lipsautti kolme ysiä viidellä viimeisellä laukauksella ja putosi tasatuloksella 595 pistettä finaalista.

– Yritin pitää kilpailun mahdollisimman tavallisena. Ammuin kymmenen koelaukausta ja lähdin kisaan, kun olen tottunut kymmeneen koelaukaukseen. Jännitti niin paljon, että hyvä kun sain luodin piippuun, Häkkinen kuvaili.

– Parikymmentä ensimmäistä laukausta olivat vaikeita. Neljäs sarja oli oíkein hyvää ammuntaa. Viidennessä sarjassa piti jo vähän huijata itseään. Viimeisessä sarjassa ajattelin, että olen jo finaalissa ja nyt katsomaan, miten korkealla. Ei se kaunista ammuntaa enää ollut.

Häkkinen totesi ilmakiväärin tason olevan erittäin laajan. Finaalin ulkopuolelle jäin monta hyvää ja nimekästä ampujaa.

– Katselin harjoituksissa muiden ampujien tauluja ja totesin, että kovassa kunnossa ovat. Melkein koko porukka muutamaa ampujaa lukuun ottamatta olisi voinut olla finaalissa.

Häkkinen ampui olympiapronssia kovassa seurassa

Henri Häkkinen tähtäsi olympiapronssia kovassa seurassa. Intian 25-vuotias Abhinav Bindra on ilmakiväärin vuoden 2006 MM-kultamitalisti ja Ateenan olympialaisten 7:s. Kiinan 23-vuotias Qinan Zhu on ilmakiväärin vuoden 2004 olympiavoittaja ja vuoden 2006 MM-pronssimitalisti. Romanian 25-vuotias Alin George Moldoveanu on ilmakiväärin vuoden 2006 MM-hopeamitalisti. Venäjän 36-vuotias Konstantin Prihodtchenko on ilmakiväärin EM-kultamitalisti 2007 ja pienoiskiväärin asentokilpailun MM-hopeamitalisti 2002. Unkarin 29-vuotias Peter Sidi on pienoiskiväärin asentokilpailun MM-pronssimitalisti 2002. Serbian 36-vuotias Stevan Pletikosic on pienoiskiväärin makuuasennon 60 laukauksen kilpailun olympiapronssimitalisti 1992 ja pienoiskiväärin asentokilpailun MM-hopeamitalisti 2006. Venäjän 23-vuotias Sergei Kruglov on vuosien 2008 ja 2006 ilmakiväärin EM-hopeamitalisti. Häkkisen paras saavutus tähän mennessä on ilmakiväärin EM-hopea 2007.

Olympiavoittaja Bindra ja hopeamitalisti Zhu ovat molemmat ammattiurheilijoita. Jäähyväiskilpailunsa ampunut Zhu ei aivan suoraan vastannut kysymykseen kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

– Viimeiset kymmenen vuotta olen tehnyt reikiä mustaan paperiin, Bindra määritteli itsensä. Kisajärjestäjien nettisivujen mukaan hän harjoittelee ahkerasti: seitsemän tuntia ampumista ja kaksi tuntia venyttelyä ja hölkkää päivittäin.

Miesten ilmakivääri, 60 ls + 10 ls:n finaali: 1) Abhinav Bindra Intia 700,5 (596+104,5), 2) Qinan Zhu Kiina 699,7 (597+102,7), 3) Henri Häkkinen Suomi 699,4 (598+101,4), 4) Alin George Moldoveanu Romania 698,9 (596+102,9), 5) Konstantin Prihodtchenko Venäjä 698,4/10,0 uusinnassa viidennestä sijasta (595+103,4), 6) Peter Sidi Unkari 698,4/9,1 (595+103,4), 7) Stevan Pletikosic Serbia 697,7 (595+102,7), 8) Sergei Kruglov Venäjä 697,0 (595+102,0).

Täydelliset tulokset löytyvät kisajärjestäjien sivuilta osoitteesta http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/SH.shtml