Häkkinen, Leinonen, Mäkelä-Nummela, Nevansuu ja Törmälä ansaitsivat OPM:n urheilija-apurahan
6.2.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Olympiakultamitalisti Satu Mäkelä-Nummela, olympiapronssimitalisti Henri Häkkinen, olympiafinalisti Mira Nevansuu ja paralympiakultamitalisti Minna Leinonen ovat ansainneet opetusministeriön 15 000 euron verovapaan urheilija-apurahan vuodelle 2009. Euroopan mestari Tiia Törmälä on ansainnut 7500 euron verovapaan urheilija-apurahan.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on myöntänyt 95 urheilijalle yhteensä 1 132 500 euroa urheilija-apurahoina. Urheilijoista 72 edustaa olympialajeja, kuusi ei-olympialajeja ja 17 vammaisurheilua. Apurahan tavoitteena on taata urheilijalle taloudellinen perusturva ammattimaista harjoittelua ja valmentautumista varten. Verovapaa urheilija-apuraha on 15 000 tai 7 500 euroa. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista.

– Valtion talousarviossa on tälle vuodelle varattu huippu-urheilun kehittämiseen yhteensä 2 850 000 euroa. Tästä määrärahasta olemme kohdentaneet valtion talousarviossa olevalta huippu-urheilun kehittämismomentilta urheilijoiden apurahoihin ja valmentajien tukeen yhteensä 1 236 500 euroa. Tämä on noin 22 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo ministeri Wallin.

– Nyt tehty apurahapäätös on olympia- ja paralympialajien osalta kaksitahoinen; ensiksikin talvilajien urheilijoille on haluttu turvata täysimääräinen mahdollisuus valmistautua ensi vuoden Vancouverin talviolympialaisiin. Kesälajien osalta painopiste on jo selkeästi suunnattu kohti Lontoota. Lähtökohtaisesti apuraha on myönnetty Lontooseen määrätietoisesti tähtääville kesälajien huipuille. Ei-olympialajien apurahaurheilijat edustavat puolestaan lajeja, joissa on riittävän laajasti kansainvälisiä kilpailuja ja lajit ovat kansallisesti merkittäviä. Toiveena on edelleen kehittää järjestelmää niin, että löytäisimme luontevan tavan tukea oikea-aikaisesti kansainväliselle huipulle pyrkiviä ja nousevia nuoria urheilijoita, Wallin jatkaa.

Arvioinnissa on otettu huomioon lajin kansallinen merkittävyys, samoin lajin kansainvälinen arvostus ja vaativuus sekä kilpailuihin osallistuvien maiden määrä. Lisäksi on kiinnitetty huomiota urheilijan valmentautumisen kokonaisuuteen. Apurahan tarvetta harkittaessa on otettu huomioon urheilijan käytettävissä olevat tulot, verotustiedot edelliseltä vuodelta sekä kilpailukauden palkintotulot.

Suuri 15 000 euron apuraha on tarkoitettu ehdottomalla kansainvälisellä huipulla oleville yksilöurheilijoille, joilta odotetaan mitalisijaa tulevissa olympiakisoissa ja paralympiakisoissa. Ei-olympialajien osalta mitalimenestystä odotetaan lajin MM-kisoissa tai vastaavissa. Pienet apurahat on tarkoitettu sellaisille lahjakkaille yksilölajien nuorille urheilijoille, jotka ovat jo kohtuullisesti menestyneet aikuisten kansainvälisissä arvokilpailuissa tai tasoltaan vastaavissa muissa kilpailuissa ja jotka arvioidaan lähitulevaisuuden mitaliehdokkaiksi. Lisäksi huomioon on otettu sekä naisten että miesten menestymismahdollisuudet lajeittain tavoitteena sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen huippu-urheilussa.

Valmentajille osoitettavat apurahat myönnettiin Suomen Olympiakomitealle ja Suomen Paralympiakomitealle edelleen jaettavaksi niin, että olympia- ja ei-olympialajien urheilijoiden valmentajien apurahoihin osoitetaan 80 000 euroa ja paralympiaurheilijoiden valmentajien apurahoihin 24 000 euroa. Periaatteena on, ettei apurahaa ei myönnetä palkkasuhteessa oleville lajiliittojen valmentajille eikä aktiiviurheilijoille, jotka oman uran ohessa valmentavat muita urheilijoita.

Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien. Esitykset apurahojen saajista tekevät Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.

Kesälajit, suuri apuraha

Ammunta: Henri Häkkinen Joensuun Ampujat, Minna Leinonen Kajaanin Ampujat, Satu Mäkelä-Nummela Orimattilan Seudun Urheiluampujat ja Mira Nevansuu Kuortaneen Kunto.

Jousiammunta: Osmo Kinnunen

Judo: Jani Kallunki

Keilailu: Osku Palermaa

Paini: Jarkko Ala-Huikku

Purjehdus: Maria Klemetz, Silja Lehtinen ja Sari Multala.

Pyöräily: Jarmo Ollanketo, Pia Sundstedt ja Marko Törmänen.

Pöytätennis: Esa Miettinen

Ratameltonta: Jenni Mikkonen, Kalle Mikkonen ja Anne Rikala.

Ratsastus: Katja Karjalainen ja Kyra Kyrklund.

Soutu: Minna Nieminen ja Sanna Stén

Suunnistus: Heli Jukkola ja Minna Kauppi.

Uinti: Hanna-Maria Seppälä

Yleisurheilu: Tommi Evilä, Tero Järvenpää, Olli-Pekka Karjalainen, Antti Kempas, Jarkko Kinnunen, Antti Ruuskanen, Leo-Pekka Tähti ja Teemu Wirkkala.

Kesälajit, pieni apuraha

Ammunta: Tiia Törmälä Rauman Seudun Urheiluampujat.

Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios ja Keijo Kallunki.

Judo: Nina Koivumäki

Keilailu: Joonas Jehkinen

Miekkailu: Dennis Bade

Paini: Timo Kallio, Ville Käki, Taisto Lalli ja Tiina Ylinen.

Purjehdus: Tapio Nirkko, Pierre Collura, Teemu Rantanen ja Tuula Tenkainen.

Ratamelonta: Mika Hokajärvi

Sulkapallo: Ville Lång

Suunnistus: Olli-Markus Taivainen.

Tennis: Henri Kontinen ja Taneli Tenhunen.

Uinti: Antti Latikka

Voimannosto: Jussi Kokko ja Janne Piipponen.

Voimistelu: Tomi Tuuha.

Yleisurheilu: Visa Hongisto, Petteri Lax ja Ari Mannio.

Talvilajit, suuri apuraha

Ampumahiihto: Kaisa Mäkäräinen

Hiihto: Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Maija Löytynoja, Pirjo Muranen, Ville Nousiainen, Riitta-Liisa Roponen, Aino-Kaisa Saarinen ja Ilkka Tuomisto.

Kumparelasku: Tapio Luusua

Lumilautailu: Markus Malin

Mäkihyppy: Janne Happonen, Matti Hautamäki, Ville Larinto ja Harri Olli.

Pikaluistelu: Pekka Koskela ja Mika Poutala.

Taitoluistelu: Laura Lepistö ja Susanna Pöykiö.

Yhdistetty: Anssi Koivuranta , Janne Ryynänen ja Jaakko Tallus.

Talvilajit, pieni apuraha

Alppihiihto: Sanni Leinonen, Andréas Romar ja Marcus Sandell.

Hiihto: Martti Jylhä, Kalle Lassila ja Matias Strandvall.

Kumparelasku: Eemeli Kallas, Arttu Kiramo, Harri Kyllönen ja Samu Ruoppa.

Mäkihyppy: Sami Niemi

Taitoluistelu: Jenni Vähämaa

Yhdistetty: Lauri Asikainen ja Ville Tuppurainen.

Lähde: Opetusministeriön tiedote