Tähtäimessä puhtaita täysosumia ilma-aseiden EM-kilpailuissa
15.2.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Ampumaurheilijat ryhtyivät puhtaan urheilun lähettiläiksi, kun he ottivat Vierumäellä järjestettävien ilma-aseiden EM-kilpailujen avajaisissa vastaan Kultaisen kapulan.

Kultainen kapula sisältää tärkeän sanoman: Suomessa järjestettävät kansainväliset urheilutapahtumat haastetaan edistämään puhdasta urheilua ja reilua peliä.

– Suomi lähettää liikkeelle kansainvälisen voittajien viestin. Se haastaa myös muut maat järjestämään kansainväliset urheilukilpailunsa puhtaan urheilun ja reilun pelin periaatteiden hengessä, keskiviikkona pidetyissä avajaisissa todettiin.

Viestin otti vastaan EM-kilpailujen johtaja Marko Leppä yhdessä olympiamitalisti ja valmentaja Juha Hirven kanssa.

Ilma-aseiden EM-kilpailut haastettiin puhtaan urheilun edistäjäksi. Se käynnistää vuoden 2012 suurten kansainvälisten urheilutapahtumien sarjan Suomessa. Kultainen kapula on jo kiertänyt Suomessa Nuorten olympiafestivaaleilla vuonna 2009, salibandyn MM-kisoissa 2010 sekä viime vuonna muodostelmaluistelun MM-kilpailuissa ja enduromoottoripyöräilyn MM-joukkuekilpailuissa.

Ilma-aseiden EM-kilpailujen mitalistit voivat myös ottaa kantaa puhtaan urheilun puolesta kirjoittamalla nimikirjoituksensa ADT:n teettämään ampumaurheiluhenkiseen isoon tauluun.

Ilma-aseiden EM-kilpailuissa on mukana 45 maata, lähes 600 urheilijaa, yli 230 valmentajaa tai joukkueenjohtajaa, 120 vapaaehtoista sekä yli 20 kansainvälistä median edustajaa. Kilpailuissa ovat mestaruuksien lisäksi jaossa viimeiset kuusitoista maapaikkaa Lontoon olympialaisiin, ja Suomi hakee jo hankitun neljän maapaikan lisäksi 2-3 maapaikkaa lisää. Tuomareilla on kilpailuissa kultaiset pinssit osoituksena siitä, että he tuomitsevat reilun pelin hengessä.

– Me olemme määrittäneet kilpailujen yhdeksi arvoksi dopingista puhtaan urheilun. Antidopingtyö on meille tärkeää. Haluamme olla osaltamme edistämässä puhdasta urheilua sekä tukea kansainvälisen liittomme antidopingohjelmaa ja valistustyötä niin täällä Suomessa kuin kansainvälisestikin. EM-kilpailut ovat erinomainen paikka vaikuttaa ja muistuttaa sekä sitouttaa ihmisiä Puhtaasti paras -ohjelmaan. Siksi haluamme olla mukana puhtaan urheilun lähettiläinä: ottaa viestikapulan vastaan ja viedä asiaa eteenpäin, Suomen Ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja ja EM-kilpailujen pääsihteeri Risto Aarrekivi sanoi.

– Me suomalaiset ampujat toivotamme muiden maiden ampujat tervetulleiksi kilpailemaan puhtaasti ja reilusti. Yhdessä teemme upeat, puhtaan urheilun arvojen mukaiset kilpailut. Haastan myös kaikki katsojat mukaan samalle asialle ja allekirjoittamaan suurvetoomuksen puhtaan urheilun puolesta, kiväärivalmentaja Hirvi sanoi.

– Aidot urheilijat lajista ja kansallisuudesta riippumatta toimivat puhtaan urheilun puolesta. Viime elokuussa näytimme enduron MM-joukkuekilpailuissa Kotkassa ja Haminassa, että moottoripyöräilijät päristävät lujaa mutta puhtaasti. Haastamme nyt ampujat järjestämään omat reilun pelin kilpailunsa, sanoi Suomen enduron ykkösnainen Marita Nyqvist, joka toi mukanaan kansainvälisten urheilutapahtumien reilun pelin haastekampanjan tunnuksen kultaisen kapulan.

Suomessa järjestettävien kansainvälisten urheilutapahtumien reilun pelin haastekampanja on osa Puhtaasti paras -ohjelmaa. Kultainen kapula haastaa vastaanottajansa edistämään puhdasta urheilua ja sitoutumaan sen arvoihin. Haastekampanjan laittoi liikkeelle vuonna 2009 Euroopan Nuorten olympiafestivaalien pääsihteeri Pirjo Puskala.

Puhtaasti paras -ohjelman esittelypiste on paikalla Heinolassa perjantaina 17.2. ja lauantaina 18.2. kello 10-16. Infopisteessä voi tutustua puhtaaseen urheiluun, allekirjoittaa suurvetoomuksen puhtaan urheilun puolesta ja testata, tunnistaako Puhtaasti paras -ohjelman urheilijatähdet.

ADT:n ja Fazerin Puhtaasti paras -ohjelma (www.puhtaastiparas.fi) käynnistettiin toukokuussa 2008. Se kunnioittaa puhtaita urheilijoita ja reilun pelin arvoja. ADT haluaa nostaa valokeilaan ne urheilijat, jotka urheilevat eettisesti lajiaan, kilpakumppaneitaan ja itseään kunnioittaen. Ohjelma haastaa urheilua seuraavat suomalaiset, urheilujärjestöt, urheilijan lähipiirin ja urheilijat mukaan reiluun peliin.