Kirja naisten ja tyttöjen valmennuksesta on ilmestynyt
11.9.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Positiivinen urheilun ilmapiiri, sosiaalinen verkosto ja ryhmän tuki ovat keskeisiä elementtejä innostuksen säilymisessä. Varsinkin tytöt kaipaavat ryhmäharjoittelua myös yksilölajeissa. Näitä asioita korostettiin Helsingissä tiistaina järjestetyssä Naisten ja tyttöjen urheiluvalmennus -kirjan julkistamistilaisuudessa.

Uuden kirjan päätoimittaja, liikuntafysiologian professori Antti Mero sanoi, että tytöt ja naiset viihtyvät ryhmäharjoituksissa myös yksilölajeissa. He tykkäävät toimia ryhmässä, hän sanoi ja muistutti, että urheilijaksi kasvaminen kestää monta vuotta. Urheiluseura on tärkeä.

– Tiedetään, että ilo, innostus ja intohimo ovat urheilijan polulla keskeisiä asioita. Positiivinen urheilun ilmapiiri, sosiaalinen verkosto ja ryhmän tuki ovat keskeisiä elementtejä innostuksen säilymisessä. Ryhmäharjoittelu tuo monia etuja toimintaan.

Meron mukaan kirjaidea syntyi viisi vuotta sitten, ja ajatus kypsyi toteutukseen kolme vuotta sitten. Kirjoittajia on kaikkiaan 60, joista naisia on hivenen yli puolet eli 33.

– Aikaisemmin ilmestyneet urheiluvalmennuskirjat ovat olleet ”miespainotteisia”, naisten ja tyttöjen osuus kilpaurheilussa on lisääntynyt voimakkaasti 1990-luvulta lähtien ja naisten lajivalikoima on laajentunut, Mero luetteli kirjan syntyyn johtaneita faktoja.

Kirjan tarkoituksena on kuvata naisurheilun kansallista ja kansainvälistä tilaa kilpa- ja huippu-urheilussa, tytön ja naisen urheilulahjakkuuden tunnistamista, lapsen ja nuoren valmennusta huipulle, harjoittelua, ravintoa ja valmentamista. Tiedotustilaisuudessa korostettiin pätevien valmentajien merkitystä, herkkyyskausien huomioimista, oikeanlaista monipuolista harjoittelua sekä tukijoukkojen merkitystä.

– Pätevä valmentaja osaa huomioida tytön kypsymisen ja kehityksen vaiheet ja huomioida harjoittelussa oikeita asioita oikeaan aikaan. Hän pystyy myös tunnistamaan lahjakkuuksia ja valmentamaan urheilijoita jopa maailman huipulle asti. Tyttöjen kohdalla urheilulahjakkuus voi olla muutaman vuoden ”peittyneenä” naisellistumisen seurauksena, mutta pätevä valmentaja osaa arvioida tätäkin asiaa, Mero sanoi.

Naiset ja miehet ovat hyvin tasavertaisia monissa taitolajeissa, kuten esimerkiksi ampumaurheilussa ja taitoluistelussa. Kuitenkin naisten ja miesten biologisista eroista johtuen ”perinteisissä” kovaa fyysistä suorituskykyä vaativissa lajeissa suorituskyvyn ero on eri lajeissa 10-25 prosenttia. Tämä ero on huomioitava naisten valmentamisessa, Mero muistutti.

Lontoon olympialaisissa kahdeksanneksi sijoittunut ratameloja Anne Rikala kertoi kirjan julkistamistilaisuudessa näkemyksensä siitä, mistä huippu-urheilussa on kyse. Listan ykkösenä oli oma halu. Sen jälkeen tulivat lähipiirin tuki ja arvostus, sitten kontaktit, tieto ja olosuhteet sekä fyysiset edellytykset (kova työ). Viidentenä listalla oli kilpailullinen ja sosiaalinen ympäristö eli ryhmä, ja lopuksi tulivat rytmitys, ajoitus ja onni.

Rikalan lisäksi kirjassa kertovat tiestään maailman huipulle Kaisa Mäkäräinen ja Katja Saarinen. Voimaharjoittelun perusteista ja toteuttamisesta kertoo puolestaan painonnoston maailmanmestari Karoliina Lundahl. Lisäksi monet eri lajien huippuvalmentajat kertovat kokemuksistaan ja tutkijat esittävät mitä uusia mahdollisuuksia nykytieto urheiluvalmennuksessa tarjoaa.

Suomen Valmentajat ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Danskanen sanoi, että uusi kirja on ”täsmäkirja” valmentajan käyttöön.

– Se on työkalu, jonka avulla töitä voidaan tehdä entistäkin paremmin.

Naisten ja tyttöjen urheiluvalmennus -kirjan päätoimituskuntaan ovat kuuluneet Meron lisäksi Arja Uusitalo, Hannele Hiilloskorpi, Ari Nummela ja Keijo Häkkinen.  Kirjan on kustantanut lahtelainen valmennus-, liikunta- ja kuntoutusalojen kirjoihin erikoistunut VK-Kustannus Oy. 383-sivuista kirjaa on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista sekä kustantajan tilauspalvelusta www.vk-kustannus.com tai (03) 468 9100.