Valittuja kisaPALOja Osijekista
29.7.2013 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kahdentoista lajin jälkeen Osijekin EM-kilpailujen mitalitaulukon kärjessä oli Saksa, joka oli voittanut henkilökohtaisissa kilpailuissa ja joukkuekilpailuissa yhteensä viisitoista mitalia: viisi kultaa, seitsemän hopeaa ja kolme pronssia. Venäjä oli toisena kymmenellä mitalillaan (4+2+4) ja Ranska kolmantena seitsemällä mitalillaan (4+2+1).

EM-mitaleille on yltänyt tähän mennessä seitsemäntoista maata.

***
Osijek on selviytynyt EM-kisaurakastaan hyvin. Aikataulut ovat pitäneet, ja yhteydet ovat toimineet. Kisakuljetukset ovat tulleet ja lähteneet tismalleen ajallaan.

Kova helle on aiheuttanut monille päänvaivaa, mutta sille eivät kisajärjestäjät tietenkään voi mitään.

Erään paikallisen mukaan alueella satoi lunta vielä huhtikuussa, mutta kolme viikkoa myöhemmin eli toukokuun 1. päivänä hän kävi jo uimassa Tonava-joessa 32 asteen helteessä. Viime talven kovin pakkaslukema oli -36 astetta. Tätä kirjoittaessa lukeman eteen voi laittaa plusmerkin. Ja lisätä huoletta muutaman lämpöasteen.

***
Tämän vuoden EM-kilpailut ovat kaksijakoiset, sillä kivääri (50m ja 300m) ja pistooli (25m ja 50m) ammutaan Kroatian Osijekissa sekä haulikko ja liikkuva maali Saksan Suhlissa. Kilpailut jouduttiin jakamaan, koska Sveitsi viime syksynä ilmoitti, ettei se pysty järjestämään kilpailuja. Suhlin EM-kilpailujen avajaiset ovat maanantai-iltana.

Osijekissa järjestettiin EM-kilpailut myös vuonna 2009. Nyt Osijekin EM-kisoihin osallistuu 39 maata. Urheilijoita on 580 ja kilpailusuorituksia yhteensä 974. Kun EM-kisoissa kilpaillaan myös junioreissa, tulee lajeja kaikkiaan 23. Osijekissa jaetaan kaikkiaan 276 mitalia. Viimeinen kilpailupäivä on ensi perjantai.

***
Edellisten Osijekin EM-kilpailujen ajan Suomen joukkue asui 35 kilometrin päässä sijaitsevassa Vukovarissa. Vukovarin piiritys Kroatian sodassa oli tapahtumaketju, jossa kaupunki saarrettiin, tuhottiin tykkitulella, vallattiin ja puhdistettiin etnisesti marraskuussa 1991. Siellä näkyy vieläkin jälkiä sodasta, ja tuhoutunut vesitorni toimii kaupungin verisen historian symbolina.

Ulkoministeriön mukaan matkustaminen Kroatiassa on turvallista, mutta syrjäisillä alueilla on sen mukaan syytä varoa raivaamattomia miinoja. Matkalla Osijekista Vukovariin varoituksia miinoista ei enää näkynyt tienvarsilla toisin kuin vielä neljä vuotta sitten.

***
Vukovarin vesitornin vieressä sijaitsee pienehkö matkamuistomyymälä, jossa oli kaupan muun muassa vesitornin pienoismalleja. Noin viisikymppinen miesmyyjä veikkasi asiakkaidensa olevan puolalaisia, mutta kuultuaan heidän oikean kotimaansa alkoi puhe pulputa.

– Aaa, icehockey! I like icehockey, hän innostui.

– Lukko Rauma, Ässät Pori, JYP Jyväskylä, mies luetteli sujuvasti.

– Kärpät Oulu! Tykkään katsoa jääkiekkoa televisiosta. Ja AC Oulu.

Juha Hirvi arveli miehen harrastavan aktiivisesti urheiluvedonlyöntiä.

***
Osijek kuuluu Kroatian itäiseen Slavonian alueeseen. Vehnä ja maissi ovat sen tärkeimmät viljelykasvit. Juha Hirvi yllätti maissin asiantuntemuksellaan, kun Suomen joukkue matkusti bussilla Zagrebista 260 kilometrin matkan kisakaupunkiin.

– Tuolla pellolla kasvaa popcornia, hän osoitti sormellaan erästä valtavaa peltoa.

– Ei, tuolla ei kasva corn flakeseja, vaan sekin on popcorn-pelto. No, tuo pelto tuolla on corn flakes -pelto. Sokerihuurrettuja ei kasva täällä, vaan Kaliforniassa, Hirvi valisti epätietoista kysyjää.

***
Osijekissa suurimmat joukkueet ovat ampumaurheilun suurmailla. Saksalla on 42 urheilijaa, Ranskalla 36 ja Venäjällä 36. Suomen joukkueeseen nimettiin 17 urheilijaa. Norjasta kisoihin on osallistunut tai osallistuu 22 ampumaurheilijaa, Ruotsista 20 ja Tanskasta yksitoista.

***
Lapua (NammoLapua) on vuoden 2013 kiväärin ja pistoolin EM-kilpailujen virallinen pääyhteistyökumppani. Lapualla on Euroopan ampumaurheiluliiton ESC:n kanssa sopimus, joka takaa sille EM-kilpailujen pääyhteistyökumppanuusoikeuden vuoteen 2015 saakka.