Cristian Friman kohti vuoden kohokohtaansa
11.8.2014 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Pirjo Peltola ja Cristian Friman odottivat lähtöselvitystä maanantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuvat: Lassi Palo
Suomen YOG-joukkue asettumassa ryhmäkuvaan.

Kivääriampuja Cristian Friman lähti maanantaina kohti kauden huipentumaansa eli Nuorten olympialaisia, jotka järjestetään Kiinan Nanjingissa.

Suomen Olympiakomitean valitsema joukkue lähti maanantaina kohti Nuorten olympiakisoja eli Youth Olympic Gameseja. Ne järjestetään Kiinan Nanjingissa 16.-28. elokuuta. Cristian Friman on yksi Suomen joukkueen neljästätoista urheilijaa, jotka ovat saavuttaneet osanotto-oikeuden Kansainvälisen olympiakomitean maanosakiintiöiden mukaisesti.

Järjestyksessään toiset nuorten kesäolympialaiset on tarkoitettu vuosina 1996-1999 syntyneille urheilijoille. Kisoihin osallistuu yli 200 maata ja noin 3500 urheilijaa. Ampumaurheilu on yksi YOG:n 28 lajista. Ensimmäisen kerran YOG-tapahtuma pidettiin Singaporessa 2010. Suomea edusti ampumaurheilussa tuolloin Lehtimäen Ampujien Jaakko Björkbacka, joka sijoittui ilmakiväärissä yhdeksänneksi.

Esbo Skytteföreningin Friman, 14, on Suomen joukkueen ainoa ampumaurheilija. Hän kilpailee ilmakiväärissä 20. elokuuta.

– Lähden Kiinaan hyvillä mielin. Pitkä matka on varmasti sen arvoinen. Olisin tyytyväinen 617 pisteeseen, mutta 614-615 pisteen tulos olisi hyväksyttävissä, Friman sanoi maanantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Odotettavissa ovat kuumat ja kosteat olosuhteet, mutta olen niihin nyt Suomessa jo tottunut. On tämä vuoden huipputapahtuma – en voi sitä kiistää, Friman hymyili.

Valmentajaksi matkalle lähti Pirjo Peltola, joka on kokenut jo olympialaiset, Universiadit ja paralympialaiset. Nyt ovat vuorossa nuorten olympialaiset.

– YOG on mielenkiintoista nähdä ja kokea. On mielenkiintoista myös nähdä mitä nuoret urheilijat saavat itsestään irti ja miten he innostuvat olympiahengestä aikuisikää ajatellen. YOG on nuorille varmasti unohtumaton tapahtuma, Peltola mietti.

Urheilun lisäksi Peltola odottaa mitä YOG:n kulttuuriset ja kansainväliset näkökulmat tuovat tullessaan. Taitoluistelusta tuttu Laura Lepistö osallistuu Nanjingin nuorten olympiakisoihin nuoren lähettilään (Young Ambassador) roolissa. Kaikkiaan KOK on valinnut Nanjingiin 104 lähettilästä. Lähettiläät kävivät jo maaliskuussa tutustumassa kisaympäristöön.

– Me lähettiläät olemme Nanjingissa ennen kaikkea tekemässä kisoista mahdollisimman mahtavan elämyksen nuorille urheilijoille. Entisenä urheilijana olen totta kai myös tsemppaamassa urheilijoita parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Eli lähettilään roolina on olla yleisesti yhtenä lisänä urheilijoiden tuki- ja turvahenkilöiden verkostossa, Lepistö kirjoittaa Olympiakomitean sivuilla.

– Lisäksi yksi päärooleistamme on tutustuttaa urheilijat kisojen ohella tapahtuviin opettavaisiin ohjelmiin ja aktiviteetteihin niin sanotun kulttuurisen ja koulutuksellisen ohjelman kautta. Nuorten olympiakisojen yksi iskulauseista on ”compete, learn and share” (kilpaileminen, oppiminen ja jakaminen), eli opettavainen puoli on tärkeässä osassa.

– Työpajat opettavat muun muassa elämänhallintataitoja urheilussa sekä olympismin eli olympia-aatteen arvoja. Ja totta kai aiomme yhdessä muiden maiden lähettiläiden kanssa tutustuttaa urheilijoita toisiinsa.

Peltolan mukaan Lepistö on ”sopiva henkilö” tähän rooliin ja toimimaan nuorten kanssa.

– Laura on innostunut asiastaan, Peltola kehuu.