Mäkelä-Nummela ja Leinonen nauttivat historiallisesta tunnelmasta
4.12.2017 klo 19:12
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Minna Leinonen ja Satu Mäkelä-Nummela kunniamerkkeineen maanantaina Kalastajatorpalla. (Kuvat: Lassi Palo)

Olympiakomitea ja Paralympiakomitea järjestivät maanantaina mediatilaisuuden, jossa oli paikalla suuri osa kunniamerkin saaneista olympia- ja paralympiavoittajista. Mukana olivat myös kunniamerkin saaneet ampumaurheilijat Satu Mäkelä-Nummela ja Minna Leinonen.

Olympiakomitean Nelli Kuokka haastattelemassa ampumaurheilijoita.

Viime perjantaina uutisoitiin, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Suomen Leijonan ritarikunnan suurmestarin ominaisuudessa, päätti antaa Suomen Leijonan ritarimerkit olympialaisissa vuodesta 1968 lähtien ja paralympialaisissa vuodesta 2000 lähtien kultamitalin voittaneille urheilijoille.

Ampumaurheilijoista sen saivat Satu Mäkelä-Nummela ja Minna Leinonen. Mäkelä-Nummela voitti trapin olympiakultaa Pekingissä 2008 ja Leinonen paralympiakultaa Ateenassa 2004. Hän on lopettanut pitkän urheilu-uransa tänä syksynä.

Palkittavia olympia- ja paralympiavoittajia oli yhteensä 48. Yksilölajien urheilijat saivat Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin solkineen ja joukkueurheilijat Suomen Leijonan ritarimerkin solkineen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö onnitteli palkittuja henkilökohtaisesti maanantaina Mäntyniemessä, ja myöhemmin päivällä järjestettiin Helsingin Kalastajatorpalla mediatilaisuus, jossa kunniamerkin saaneet Mäkelä-Nummela ja Leinonen olivat myös paikalla.

– Tämä on historiallinen hetki, sillä koskaan aikaisemmin näin montaa olympiavoittajaa ei ole ollut yhtä aikaa samassa paikassa, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoi avauspuheenvuorossaan.

Kalastajatorpalla oli yhdeksäntoista olympiavoittajaa ja yksitoista paralympiavoittajaa.

– Tämä on aivan ainutlaatuinen tilaisuus. Kunniamerkki on upea tunnustus, mutta ei se kuitenkaan mene olympiakultamitalin edelle, koska mitali on hankittu itse, Mäkelä-Nummela sanoi.

Leinonen puolestaan totesi, että kunniamerkki ”kruunaa koko uran”.

– Sain sähköpostia viime perjantaina, kun olin lähdössä uimahallille. Se oli valtava yllätys, enkä ollut uskoa sitä todeksi, Leinonen sanoi liikuttuneena Kalastajatorpalla.

Mäkelä-Nummela puolestaan kuuli saamastaan kunnianosoituksesta työpaikallaan, kun hänen työkaverinsa oli lukenut uutisen Ampumaurheiluliiton Facebookista.

– Presidentti tuli juttelemaan kanssamme Mäntyniemessä, Mäkelä-Nummela kertoi. Mäkelä-Nummelan juhlava viikko jatkuu keskiviikkona, kun hän menee puolisonsa Matti Nummelan kanssa Linnan juhliin.

Mäkelä-Nummelan lisäksi paikalla olleista olympiavoittajista vain Hannu Mannisen urheilu-ura jatkuu vielä.

Vuosina 1967-85 on palkittu 68 olympiavoittajaa kyseisellä kunniamerkillä. Lisäksi yhdelle paralympiavoittajalle on vuonna 2012 annettu Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki solkineen. Asetusten mukaisesti kunniamerkkejä ei anneta henkilön kuoleman jälkeen.

Paralympiavoittajat ovat Suomen Leijonan ritarimerkin saajina vuodesta 2000 alkaen.

Palkitut olympia- ja paralympiaurheilijat
Kaikkiaan 34 olympiavoittajaa. Ampumaurheilu: Satu Mäkelä-Nummela
Kaikkiaan 14 paralympiavoittajaa. Ampumaurheilu: Minna Leinonen