Kivääripracticalin MM-kilpailut alkavat Ruotsissa
3.8.2019 klo 20:30
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen lippua avajaisissa kantoi maailmanmestari Teemu Rintala.

Kivääripracticalin MM-kilpailut käynnistyvät sunnuntaina 4. elokuuta Ruotsin Karlskogassa. Viisi päivää kestävien maailmanmestaruuskilpailujen aikana ammutaan 30 asemaa ja noin 500 laukausta.

Teksti: Mika Vuolle
Kuvat: Mikael Ekberg

MM-kilpailut huipentuvat ensi viikon lauantaina (10.8.) ammuttavaan perinteiseen shoot-offiin, jossa jokaisen luokan parhaat ottavat toisistaan mittaa pudotuskilpailussa.

Suomalaiset kivääripracticalistit valmiina viiden päivän practical-olympialaisiin.

MM-kisoihin osallistuu noin 700 ampujaa 38 eri maasta. Suomalaisia kilpailussa on mukana lähes 50. Luokkia kilpailussa on neljä: itselataavilla kivääreillä ammuttavat open ja standard sekä edellisiä selvästi pienemmän harrastajajoukon manuaalisesti ladattavat open ja standard. Manual-luokissa käytössä ovat yleisimmin itselataavista muunnetut pumpputoimiset kiväärit.

Karlskogan kilpailut piti järjestää jo viime kesänä, silloin kivääripracticalin EM-kilpailuina, mutta kisat peruuntuivat Ruotsissa tuolloin riehuneiden metsäpalojen vuoksi. Radat on rakennettu armeijan harjoitusalueelle maastoon, joten vaihtelevuutta on tiedossa ampumaetäisyyksien vaihdellessa muutamasta metristä 350 metriin.

Suomalaisittain odotukset ovat korkealla. Edellisissä MM-kilpailuissa Moskovassa kaksi vuotta sitten suomalaiset siivosivat palkintopöytää isolla kädellä. Open-luokassa Suomi juhli tuolloin kolmoisvoittoa Teemu Rintalan, Raine Peltokosken ja Jarkko Laukian kahmiessa kaikki mitalit. Standard-luokassa Sami Hautamäki ampui MM-hopeaa ja Timo Vehviläinen pronssia, Mikael Kaislarannan ollessa luokan paras senior-ampuja. Myös molempien luokkien joukkueiden maailmanmestaruudet tulivat tuolloin Suomeen.

– Odotan suomalaisampujilta menestystä vanhaan malliin, vaikka pari kärkiampujistamme puuttuukin tällä kertaa. Kamppailu on kyllä tiukkaa kärjessä eikä hirveästi tarvitse tehdä virheitä niin sijoitukset muuttuvat, IPSC-jaoston puheenjohtaja Mikael Ekberg totesi kisan aattona.

Suomen lisäksi lajin parhaimmistoa tulee muun muassa Yhdysvalloista, Venäjältä, Ruotsista, Norjasta ja Tshekistä.