Tokio: Satu Mäkelä-Nummela ja Ari-Pekka Liukkonen Suomen joukkueen lipunkantajina
21.7.2021 klo 08:15
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela Hälvälässä kesäkuussa. (Kuva: Lassi Palo)

Tokion kesäolympialaisten avajaiset järjestetään perjantaina. Suomen lippua kantavat trap-ammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela ja vapaauinnin Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen.

Tokion olympialaisten avajaisista tulee monella tavoin aiemmasta poikkeavat, mutta perinteinen joukkueiden avajaismarssi kuitenkin toteutetaan. Tällä kertaa jokaiselle maalle on nimetty kaksi lipunkantajaa.

– Suomen lipun kantaminen olympialaisten avajaisissa on urheilijoiden keskuudessa arvostettu tehtävä, jolla on pitkä traditio. Halusimme valita tehtävään urheilijat, joilla on pitkäkestoinen ja kunnioitettava ura kansainvälisellä huipulla, ja jotka ovat myös joukkueen sisällä vahvoja persoonia. Näillä kriteereillä Satu ja Ari-Pekka ovat erinomainen valinta lipunkantajan rooliin, Suomen joukkueen johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

Lehtimäen mukaan Suomen joukkueen sisällä vallitsee levollinen mieliala poikkeusoloista huolimatta.

– Tokion kisaorganisaatio on kovan haasteen edessä järjestäessään kisat poikkeusoloissa. Olemme noudattaneet kisajärjestäjien terveysturvallisuusohjeita tarkasti, ja Suomen joukkueen osalta asiat ovat sujuneet hyvin. Joukkueen sisällä on levollinen mieliala ja olemme valmiit kisoihin, Lehtimäki kertoo.

– Suomalaisella huippu-urheilulla on menossa erinomainen vuosi, jossa olympialaiset ovat yksi osa laajempaa kokonaisuutta. Joukkueestamme kaksi kolmasosaa on ensikertalaisia kisoissa, joten olemme täällä rakentamassa vahvaa uuden sukupolven nousua, ja totta kai tavoittelemme Tokiosta myös menestystä ja tuloksia, Lehtimäki sanoo.

Vuoden 2008 olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela osallistuu Tokiossa neljänsiin olympialaisiinsa. Lipunkantajan tehtävä saa kokeneenkin kisakävijän liikuttumaan.

– Kiitollisena ja mielelläni otin tehtävän vastaan, kun joukkueen johto sitä minulle tarjosi. Lipun kantaminen on erittäin arvokas tehtävä olympialaisissa, se on kunnia-asia meille molemmille. Kannamme lippua vastuullisesti, ryhdikkäästi ja ylpeinä siitä, että saamme johdattaa Pohjoisen tähdet stadionille ja kisoihin, Mäkelä-Nummela miettii.

Ennen Mäkelä-Nummelaa kaksi ampumaurheilijaa on toiminut lipunkantajina kesäkisojen avajaisissa: Pentti Linnosvuo 1968 ja Juha Hirvi 2008.

Kesäolympiakisojen ensimmäinen kultamitali on Soulista 1988 lähtien ratkaistu naisten ilmakiväärissä. Näin on laita myös Tokiossa: kilpailu käynnistyy ensimmäisen kisapäivän aamuna 24. heinäkuuta klo 8.30.

Pekingissä 2008 Satu Mäkelä-Nummela voitti naisten trapin kultamitalin. Tämä on edelleen Suomen ainoa kesäkisojen olympiavoitto vuoden 2000 jälkeen. Suomi on saavuttanut olympialaisten ampumaurheilussa kaikkiaan 21 mitalia, joista neljä on kultaisia. Lisäksi on tullut seitsemän hopeaa ja kymmenen pronssia.

Tokion kisojen ohjelmassa on 339 mitalilajia, mikä on olympiakisojen ennätys. Rio de Janeirossa 2016 lajeja oli vain 306.

Tokion ampumaurheilun kisanäyttämö eli Asakan ampumarata (Asaka shagekijō) sijaitsee sotilasleirialueella noin 20 km Tokion keskustasta luoteeseen. Se oli maailmansodan jälkeen amerikkalaisten miehitysjoukkojen käytössä ja toimii nykyisin Japanin itäisen armeijan päämajana. Asakassa järjestettiin myös vuoden 1964 olympia-ammunnat, joissa Väinö Markkanen ja Pentti Linnosvuo voittivat Suomelle kultaa molemmissa pistoolilajeissa.

Olympiakisojen lajivalikoimaan on aiheuttanut muutoksia myös pyrkimys sukupuolten tasa-arvoon. Miesten kilpailuja on vähennetty ja naisten lisätty monessa urheilumuodossa. Ohjelmaan on otettu myös useita miesten ja naisten sekakilpailuja. Tokion 339 mitalikilpailusta 165 on varattu miehille, 156 naisille ja 18 molemmille. Pariisissa 2024 on tarkoitus päästä vielä lähemmäs tasa-arvoa.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on päättänyt, että vaikka olympiakisat siirrettiin vuodelle 2021, virallisesti on yhä kyse ”Tokio 2020” -kisoista.

Japanin pääkaupunki Tokio on yksi maailmantalouden keskuksista. Kaupungin hallintoalueen väkiluku on 13,9 miljoonaa. Suur-Tokion metropolialueella on asukkaita peräti 37 miljoonaa, mikä tekee siitä maailman suurimman kaupunkivyöhykkeen.

Rio de Janeiron (2016) ampumaurheilun olympiavoittajat

Miehet:
Ilmakivääri: Niccolò Campriani Italia
Pienoiskivääri makuu *: Henri Junghänel Saksa
Pienoiskivääri 3×40 ls: Niccolò Campriani Italia
Ilmapistooli: Hoàng Xuân Vinh Vietnam
Vapaapistooli *: Jin Jong-oh Etelä-Korea
Olympiapistooli: Christian Reitz Saksa
Trap: Josip Glasnović Kroatia
Kaksoistrap *: Fehaid Al-Deehani Kuwait
Skeet: Gabriele Rossetti Italia

Naiset
Ilmakivääri: Virginia Thrasher Yhdysvallat
Pienoiskivääri 3×20 ls: Barbara Engleder Saksa
Ilmapistooli: Zhang Mengxue Kiina
Urheilupistooli: Anna Korakaki Kreikka
Trap: Catherine Skinner Australia
Skeet: Diana Bacosi Italia

* Poistettu olympiaohjelmasta.

Lähde: Suomen Olympiakomitean kisaoppaat

XXXII olympialaiset
23.7.-8.8. Tokio, Japani

Ampumaurheilu, suomalaisten ohjelma
(ajat Suomen aikaa)

Su 25.7. (5. kisapäivä)
3.30-10.00 Miesten skeet (Eetu Kallioinen ja Lari Pesonen)

Ma 26.7. (6. kisapäivä)
4.00-8.00 Miesten skeet (Eetu Kallioinen ja Lari Pesonen)
9.50 Finaali: Miesten skeet

Ke 28.7. (8. kisapäivä)
6.00-9.10 Naisten trap (Satu Mäkelä-Nummela)

To 29.7. (9. kisapäivä)
3.00-6.20 Naisten trap (Satu Mäkelä-Nummela)
8.30 Finaali: Naisten trap

Tutustu Suomen Olympiajoukkueeseen
Kisa-opas tarjoaa kattavasti tietoa Tokion olympialaisista
Aikataulu ja tulokset