Tokio: Eetu Kallioinen neljäs skeetin olympiafinaalissa!
26.7.2021 klo 11:41
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Eetu Kallioinen olympialaisten finaalivauhdissa. (Kuvat: Jesse Väänänen)

Eetu Kallioinen ampui upeasti Tokion olympialaisten miesten skeetissä ja sijoittui hienosti neljänneksi. ”Harmittaa! On parempi etten sano suoraan, mitä juuri nyt ajattelen”, Kallioinen sanoi heti kisan jälkeen. Lari Pesonen oli 28:s tuloksellaan 114.

Tokion Asakan ampumaradalla järjestettiin myös vuoden 1964 olympia-ammunnat, joissa Väinö Markkanen ja Pentti Linnosvuo voittivat Suomelle kultaa molemmissa pistoolilajeissa. Eetu Kallioinen kirjoitti tälle olympiatarinalle hienoa jatkoa sijoittumalla samalla radalla maanantaina miesten skeetissä neljänneksi.

Ala-Hämeen Ampujia (A-HA) edustava Kallioinen, 23, osallistui olympialaisiin nyt ensimmäisen kerran ja osoitti jälleen olevansa rautahermoinen ja kova kilpailija. Esimerkiksi viime toukokuussa hän saavutti EM-pronssia ja olympiapaikan Kroatian Osijekissa tiukkojen tilanteiden jälkeen.

Kallioinen sijoittui neljänneksi Lahden maailmancupissa vuoden 2019 elokuussa. Hän ampui vuonna 2015 poikien maailmanennätyksen 124 Italian Lonatossa pidetyissä kisoissa, joissa hän sijoittui lopulta viidenneksi. Kallioisella on poikien EM-hopean (2015) lisäksi poikien MM-joukkuehopea (2015) ja EM-joukkuehopea (2016). Kallioinen nimettiin vuonna 2015 Ampumaurheiluliiton Vuoden yllättäjäksi.

Ampumaurheilupiireissä Kallioisen onkin tiedetty olevan lahjakas ampuja jo vuosien ajan. Urheiluampuja-lehdessä kirjoitettiin vuonna 2014 näin: ” – – Kallioinen on herättänyt huomiota lahjakkuudellaan. Vaikka nuorella miehellä on ikää vasta kuusitoista vuotta, on hänestä puhuttu jo muutaman vuoden ajan. Eikä mikään ihme, sillä hänen nimissään ovat skeetin Y15-, Y17- ja Y20-sarjojen Suomen ennätykset.”

Ne ovat Kallioisen nimissä edelleen.

Eetu Kallioinen.

Nyt takaisin päivän kilpailuun. Asakan ampumaradalla olosuhteet olivat taas paahtavat, sillä lämpöasteita oli korkeimmillaan 34. Toisen päivän avauksen eli neljännen sarjan jälkeen oltiin tilanteessa, jossa Yhdysvaltain Vincent Hancock oli ainoana rikkonut kaikki 100 kiekkoa. Viisi miestä oli tuloksessa 99 – heidän joukossaan Kallioinen, joka kirjasi neljänteen sarjaansa tuloksen 25. Kaksi miestä oli tuloksessa 98 ja neljä tuloksessa 97.

Pesonen oli neljännen sarjan jälkeen edelleen 20:ntena (95), kun hän teki päivän ensimmäiseen sarjaansa tuloksen 24.

Viidennessä eli viimeisessä sarjassa Kallioinen pummasi vitospaikan kiekon. Hänen peruskilpailunsa tulos oli lopulta 123 (25+25+24+25+24), joka riitti suoraan finaaliin. Finaaliuusinnassa oli kuusi tuloksen 122 tehnyttä miestä, joista finaalipaikan saivat Yhdysvaltain Vincent Hancock, Kuwaitin Abdullah Alrashidi ja Tanskan Jesper Hansen.

Ranskan Eric Delaunay ja Italian Tammaro Cassandro olivat peruskilpailun parhaat rikottuaan 124 kiekkoa.

Kallioinen oli finaalin nuorin ampuja, mutta se ei näkynyt eikä tuntunut missään. Hän jakoi 24 kiekon jälkeen kärkipaikan Hancockin ja Alrashidin kanssa. Siinä vaiheessa Delaunay oli jo pudonnut, ja Cassandro putosi seuraavaksi.

Kallioinen ampui ekat ”pumminsa”, kun hän ei osunut 29. ja 30. kiekkoon. Sama toistui hetken kuluttua samalta paikalta, ja neljä ohilaukausta pudotti Kallioisen mitalikamppailusta. Hänen tuloksensa oli 36/40.

– Ne eivät olleet teknisesti hyviä suorituksia. Ekassa ”tuplapummissa” en ehkä ollut valmis, kun pyysin kiekkoa. Toinen oli teknisesti yhtä huono, mutta syytä en siihen osaa sanoa, Kallioinen selvitti kisan jälkeen.

– On parempi, etten sano suoraan, mitä juuri nyt ajattelen. Harmittaa! Neljäs sija on huonoin sijoitus finaalissa. Vitospaikka on yhtä hankala kuin kaikki muutkin paikat. Tänään se oli ratkaiseva paikka.

Kallioinen sanoi odottaneensa Tokiosta kultamitalia:

– Tietenkin! Alusta lähtien on ollut selvää, että lähdin tänne voittamaan. Tiesin olevani hyvässä kunnossa.

Kallioinen kertoi, että hänellä oli koko ajan rento ja hyvä fiilis.

– Ei tietenkään ihan normaalia ollut, oli tässä oma ”momenttinsa”, sitä ei voi kieltää. Kyllä tästä jotain positiivistakin jäi käteen. Ehkä viikon kuluessa neljäskin sija alkaa lämmittää mieltä.

Hancock otti jo kolmannen olympiavoittonsa, kun hän oli finaalissa Tanskan Jesper Hansenia parempi 59-55. Alrashidi, 57, sai pronssia. Hancock on aiemmin voittanut Pekingissä (2008) ja Lontoossa (2012). Mainittakoon sekin, että peruskilpailun kolme parasta sijoittui lopulta finaalin neljänneksi, viidenneksi ja kuudenneksi, kun Delaunay oli viides ja Cassandro kuudes.

Lari Pesonen sijoittui skeetissä 28:nneksi.

Ilomantsin Erämiehiä (IEM) edustavan ja Riihimäellä asuvan Lari Pesosen tulos oli 114 (23+25+23+24+19), jolla hän sijoittui 28:nneksi.

– Ei se ikinä ole kiva tilanne lähteä toiseen päivään, kun tietää, ettei ohi saa ampua. Aamulla oli silti ihan hyvät fiilikset ampua. Neljäs sarja kulki ihan hyvin, mutta vikaan sarjaan oli vaikea saada enää minkäänlaista latausta aikaan, kun kun tiesin mikä tilanne on, hän sanoi kilpailunsa jälkeen.

– Viimeinen sarja menikin sitten miten meni. Neljä ekaa sarjaa oli hyvin pitkälti sitä, miten olen tänä vuonna ampunutkin. Viimeinen oli mitä oli. Tarvitsee vain treenata enemmän ja paremmin, josko sitten ensi kerralla, Pesonen sanoi.

Pesonen, 26, oli Kallioisen tavoin olympialaisten ensikertalainen. Hän saavutti maapaikan kisoihin jo vuoden 2019 toukokuussa, kun hän sijoittui viidenneksi Etelä-Korean Changwonissa järjestetyssä maailmancupissa. Pesonen ja Kallioinen nimettiin Tokion olympiajoukkueeseen viime kesäkuussa.

– Viimeinen sarja ei hyvää makua jättänyt, mutta toivotaan, että Eetu hoitaa homman kotiin, niin ehkä omakin fiilis siitä paranisi. Kaverin puolesta pitää olla aina iloinen!

Pesonen ja Kallioinen ovat kämppiksiä olympiakylässä. Pesosen mukaan olympialaiset olivat kokonaisuudessaan upea kokemus.

– Kisakylässä on ollut koko ajan rento ja hyvä fiilis. Seuraava iso tavoite onkin Pariisin olympialaiset (2024), hän sanoi. Pariisin olympiapaikkoja aletaan jakaa jo vuoden kuluttua.

Suomalaiskaksikon suorituksia oli Asakan radalla seuraamassa myös Suomen olympiajoukkueen jäseniä, kuten esimerkiksi joukkueen varajohtaja Leena Paavolainen, joka on aiemmin toiminut Ampumaurheiluliiton valmennuksen johtajana.

Edellisen kerran miesten skeetissä nähtiin suomalaisväriä vuoden 2004 olympialaisissa Ateenassa, missä Marko Kemppainen ampui hopeaa. Naisten skeetissä Suomella oli olympiaedustaja viimeksi Pekingissä 2008 (Marjut Heinonen).

Kiinan Wei Meng oli oli naisten skeetin peruskilpailun ykkönen tuloksellaan ME:tä sivuavalla tuloksellaan 124. Finaaliraja oli 120.

Yhdysvaltain Amber English voitti naisten skeetin olympiakultamitalin. Hän oli finaalissa Italian Diana Bacosia  parempi numeroin 56-55. Wei Meng sai pronssia.

Tokiossa ammutaan tiistaina10m ilmakiväärin ja -pistoolin parikilpailut, jotka ovat olympialaisten ohjelmassa nyt ensimmäisen kerran.

Olympialaisten ampumaurheilu jatkuu suomalaisittain keskiviikkona, jolloin Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) aloittaa naisten trapin. Trapin toinen kilpailupäivä ja finaali ammutaan torstaina.

XXXII olympialaiset (ampumaurheilu)
24.7.-2.8. Tokio, Japani

Tuloksia ma 26.7.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali (60 kiekkoa): 1) Vincent Hancock Yhdysvallat 59 (OE) (122/uusinta 8), 2) Jesper Hansen Tanska 55 (122/5+8+20), 3) Abdullah Alrashidi Kuwait 46 (122/7), 4) Eetu Kallioinen Suomi 36 (123), 5) Eric Delaunay Ranska 25 (124), 6) Tammaro Cassandro Italia 16 (124), 7) Jakub Tomecek Tshekki x (122/5+8+19), 8) Nicolas Pacheco Espinosa Peru 122/5+7), 9) Georgios Achilleos Kypros 122/3, … 28) Lari Pesonen 114. 30 osanottajaa.

Naisten skeet 125 kiekkoa + finaali (60 kiekkoa): 1) Amber English Yhdysvallat 56 (OE) (121), 2) Diana Bacosi Italia 55 (123), 3) Wei Meng Kiina 46 (124/sivuaa ME:tä), 4) Isarapa Imprasertsuk Thaimaa 36 (120), 5) Nadine Messerschmidt Saksa 26 (120), 6) Natalia Vinogradova ROC 17 (120). 28 osanottajaa.

Suomalaisten ohjelma
(ajat Suomen aikaa)

Ke 28.7. (8. kisapäivä)
6.00-9.10 Naisten trap (Satu Mäkelä-Nummela)

To 29.7. (9. kisapäivä)
3.00-6.20 Naisten trap (Satu Mäkelä-Nummela)
8.30 Finaali: Naisten trap

Tokion olympialaisten aikataulu ja tulokset täällä.